Decentrale ventilatie | Wat is het en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 16.10.24

 

Goede ventilatie is een must voor elk gebouw. Helaas pakt men het vaak genoeg niet goed aan. Je zou in principe 24 uur lang moeten luchten. Maar om begrijpelijke redenen hebben we de ramen ‘s nachts liever dicht. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: mechanische ventilatie. Daarbij blijkt vooral decentrale ventilatie een populaire keuze te zijn.

Maar wat is decentraal ventileren? Wat zijn de voordelen? En is zo’n systeem inderdaad geschikt voor je woning? In dit artikel vind je de antwoorden. Plus, een handige gids om te bepalen welk ventilatiesysteem het beste past bij jouw unieke wensen en situatie.

 

Wat is decentrale ventilatie?

In tegenstelling tot centrale ventilatie met een enkele unit, kun je ook ervoor kiezen om het per ruimte te doen. Je spreekt dan van decentrale- of lokale ventilatie. Hierbij wordt een enkele ruimte geventileerd zonder dat de ventilatie in andere woningruimten wordt ontregeld. Maar hoe werkt deze methode van ventileren dan?

De werking is simpel. Vervuilde lucht wordt constant opgezogen en afgevoerd. Zo heb je te allen tijde frisse lucht in de ruimte. In sommige systemen is het volledig mechanisch, maar het wordt soms ook gecombineerd met natuurlijke ventilatie. Er zijn zelfs systemen waar de decentrale ventilatie CO2 gestuurd is — een sensor meet het CO2-gehalte en past de ventilatie automatisch aan.

 

De voordelen van decentraal ventileren

Het grootste voordeel van lokale ventilatie is dat er geen uitgebreid kanalennetwerk nodig is. Je boort gewoon een gat in de muur of het plafond, monteert de unit en sluit hem aan voor al jouw ventilatiebehoeften. Maar er zijn nog meer voordelen.

Ten eerste is dit systeem relatief geluidloos — dit verschilt wel van systeem tot systeem. Tegelijkertijd zijn decentrale ventilatiesystemen in staat om het geluid van buitenaf te dempen. Dat is handig als je in een drukke straat of wijk woont. Ten tweede heb je de installatie van de unit. Ze zijn makkelijk te installeren en nemen niet al te veel ruimte in beslag.

Ook is zo’n unit energie-efficiënt, omdat je het per ruimte kunt inzetten. Je schakelt hem volgens je wensen aan of uit. Als laatste heb je de flexibiliteit van het apparaat. De unit kan namelijk netjes worden verwerkt in het interieur. Bovendien komt de unit met een luxe, strak-uitziende bedieningspaneel.

 

Wanneer is decentrale ventilatie goed? 

Dit ventilatiesysteem is ideaal voor bestaande gebouwen waar centraal ventileren wat meer kost of niet mogelijk is. Maar ook bij een woning waar je geen ruimte hebt voor een uitgebreid luchtkanalensysteem. Daarnaast is hij handig bij kleine renovaties.

Maar ook in andere gevallen kan zo’n systeem een handige oplossing zijn. Zo is het een goede optie voor het tegengaan van schimmelvorming. Heb je bijvoorbeeld een hoge vochtigheidsgraad in de ruimte, dan merk je al gauw dat er lelijke schimmelvlekken ontstaan. Maar dat is slechts de helft van je problemen.

Schimmels zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Ze irriteren de luchtwegen in je neus of keel, waardoor je je ziek of vermoeid voelt. Dat heb je liever niet. Een eenvoudige ventilatie unit zorgt ervoor dat de vochtigheidsgraad op peil wordt gehouden, zodat deze akelige schimmels zich niet verder kunnen ontwikkelen.

 

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

We onderscheiden drie decentrale ventilatiesystemen, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

 

Op- en inbouwventilatoren

Dit ventilatiesysteem is een goedkope oplossing en het makkelijkst te installeren. Je monteert een ventilator aan de muur en deze voert afgezogen lucht via een buis naar buiten. Meestal wordt dit in de badkamer toegepast. Het nadeel van dit type is dat hij in zicht is en wellicht een onaangename uitstraling kan geven. Ook is hij helaas wat luider dan de andere typen.

Tegengesteld daaraan is het inbouw variant. Zo’n unit wordt uit het zicht gemonteerd — gekoppeld aan het luchtkanaal of tussen twee buizen in. Het werkt op dezelfde wijze, maar is net wat voordeliger qua uitstraling. Ook is er relatief minder geluidshinder omdat hij wat meer naar binnen wordt geïnstalleerd. In sommige gevallen is het wel wat lastiger om er bij te kunnen.

De ventilatiebox

Wil je liever een systeem waar je de ramen of roosters nog steeds kunt benutten voor ventilatie? Dan kan de ventilatiebox een oplossing zijn. Bij dit systeem wordt verse lucht mechanisch aangevoerd, terwijl de vervuilde lucht op een natuurlijke wijze wordt geëlimineerd. Dit is bijvoorbeeld handig als je ook eisen hebt voor de hoeveelheid licht in de ruimte.

En bonuspunten, want je favoriete visagie spiegel met verlichting hoeft dan niet al te vaak aan.

 

Decentrale ventilatie met wtw

Een warmte terugwin-unit is handig als er geen mogelijkheid of noodzaak bestaat voor een ventilatiebox. Dit wordt ook wel decentrale balansventilatie genoemd. De unit reguleert zowel het toevoeren van frisse lucht als de afvoer van vervuilde lucht. Dus volgens ventilatiesysteem D. Een bijkomend voordeel van zo’n unit is extra comfort.

De frisse lucht die je in de ruimte krijgt, wordt voorverwarmd met een warmtewisselaar. Dit gebeurt aan de hand van de warmte van de lucht die wordt afgevoerd. Er gaat dus minder warmte verloren. In andere woorden: je bespaart energie en krijgt geen koude luchtstromen in de ruimte.

 

Waar kan ik zo’n ventilatie-unit het beste installeren?

In principe kan elke ruimte lokaal geventileerd worden. Maar er zijn enkele ruimtes waar ventilatie onmisbaar is. Zo is decentrale ventilatie in de slaapkamer een goed idee, omdat de luchtkwaliteit in deze ruimte het snelst achteruitgaat. Of in de badkamer, in dit geval vanwege de vochtigheidsgraad. Daarnaast wordt goede ventilatie aangeraden voor de woonkamer.

 

Decentrale ventilatie nadelen

Maar deze manier van ventileren heeft ook zijn nadelen. Afhankelijk van het aantal units kan het onderhoud wat meer aandacht vergen. Bovendien wordt het wat moeilijker om de verschillende units te controleren. Een ander punt is de prijs. Vergeleken met centrale ventilatie ligt de kostprijs voor lokaal ventileren wat hoger.

Toch hoeft dit geen dealbreaker te zijn. Ga gewoon na hoe de ventilatie momenteel geschiedt in je woning. Kijk ook in hoeverre een harmonie mogelijk is tussen het bestaande ventilatiesysteem en je keuze. Kies dan een gepast systeem dat makkelijk geïntegreerd kan worden. Zo krijg je niet zoveel afzonderlijke units en heb je geen hoge onderhoudskosten.

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE