6 beste Tandenborstels Test van 2024

Laatste update: 16.06.24

 

Beste tandenborstels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Doordat tandenpoetsen tot het dagelijks ritueel behoort, hebben we vaak een nieuwe tandenborstel nodig. Zoals je reeds hebt gemerkt is er een heel ruim aanbod waardoor het niet zo evident is om er eentje uit te kiezen. We hebben voor jou alvast 3 exemplaren geselecteerd om eens op een rijtje te zetten. Zo zou je kunnen kiezen voor de Oral-B Pro 2 2500; een elektrische tandenborstel met een poetsdruksensor en timer. Daarnaast zou de By Olive Bamboe Kindertandenborstel ook een uitstekende keuze kunnen zijn. Deze verpakking bevat 4 tandenborstels die allemaal met een ander dierenfiguurtje gegraveerd zijn om ze goed te kunnen onderscheiden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste tandenborstels (Reviews) van 2024

 

Zoals je zelf wel zult hebben opgemerkt, is er een overvloed aan keuze waardoor het niet zo gemakkelijk is om er de beste tandenborstel uit te kiezen. Ga je voor een elektrische tandenborstel van Braun of heeft een zachte manuele tandenborstel jouw voorkeur. We vroegen het advies en de hulp van enkele tandartsen om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle producten te bekijken en te vergelijken alvorens je er eentje uitkiest die voor jou het meest geschikt lijkt.

 

1. Oral-B Pro 2 2500 Elektrische Tandenborstel met poetsdruksensor en timer

 

De Oral-B tandenborstel is een elektrische tandenborstel waarmee je tot wel 100% meer tandplak kunt verwijderen dan met een traditionele tandenborstel. Hij beschikt trouwens over een timer die je zal aangeven wanneer de minimale poetstijd van 2 minuten verstreken is.

Doordat hij voorzien is van een oplichtende poetsdruksensor zal de tandenborstel zijn poetssnelheid aanpassen en een signaal geven wanneer je te hard drukt. Bovendien heeft hij een ronde roterende kop die ook vibrerende bewegingen maakt om de tanden op een grondige manier te poetsen waarbij de moeilijk bereikbare plekjes niet worden vergeten. 

Daarnaast kan hij in 2 poetsstanden worden ingesteld zodat je hem zowel voor de intensieve dagelijkse reiniging alsook voor gevoelige tanden kunt gebruiken. Dankzij de degelijke Lithium Ion-batterij kun je hem tot wel 2 weken gebruiken, zonder dat je hem tussendoor moet opladen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en dit toestel zeker aanraden. 

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze tandenborstel kan in 2 poetsstanden worden ingesteld waardoor je kunt kiezen voor een dagelijkse intensieve reiniging of een stand om gevoelige tanden te poetsen.

Timer: de elektrische tandenborstel heeft een handige timer die zal oplichten als de minimale poetstijd voorbij is.

Poetsdruksensor: de poetsdruksensor zal de poetssnelheid aanpassen als je te hard op de borstel drukt zodat het tandvlees en het glazuur beter worden beschermd.

Batterij: dankzij de Lithium Ion-batterij is het mogelijk om hem tot 2 weken te gebruiken zonder dat je hem moet opladen.

 

Nadelen:

Geluid: enkele klanten maken de opmerking dat hij een luid en ronkend geluid maakt dat nogal storend is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. By Olive Bamboe Kindertandenborstel 4 St. Bamboo Tandenborstel Kids

 

Deze bamboe tandenborstels zijn bij vele kindjes de populairste keuze omdat ze hele mooie en felgekleurde haartjes hebben. De leuke dierenfiguurtjes die op de steel werden gegraveerd, zorgen er trouwens voor dat je heel gemakkelijk kunt onderscheiden welke tandenborstel bij wie hoort.

Daarnaast worden ze geleverd in een afbreekbaar kartonnen omhulsel waarbij elke tandenborstel ook nog eens afzonderlijk op een ecologisch verantwoorde manier verpakt is, zodat elk kind zijn eigen doosje heeft. De handgemaakte tandenborstels zijn trouwens vervaardigd uit antibacteriële bamboe en voorzien van biologisch afbreekbare nylonhaartjes die op een zachte manier het kindergebit zullen onderhouden.

Doordat de borstelkop volledig afbreekbaar is, kun je de tandenborstels composteren of op hun geheel recycleren, wat bij de meeste andere bamboe tandenborstels niet het geval is. Bovendien is deze tandenborstelset volledig vegan en niet getest op dieren waardoor je de kinderen met een gerust hart kunt laten poetsen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: elke tandenborstel heeft een eigen kleurtje en is voorzien van een gegraveerd dierenfiguurtje zodat de borstels gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Verpakking: de 4 tandenborstels zijn afzonderlijk in een biologisch afbreekbare doosjes verpakt.

Recyclebaar: de felgekleurde borstelhaartjes zijn gemaakt uit een soort ecologisch nylon waardoor deze tandenborstels volledig gerecycled of gecomposteerd kunnen worden.

Vegan & cruelty free: deze set is geschikt voor vegan gebruikers en bovendien ook niet op dieren getest wat door bijna alle kinderen heel erg wordt geapprecieerd.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: één klant is minder tevreden over deze handgemaakt tandenborstels omdat de haartjes snel zouden loslaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Meridol Tandenborstel 3 Stuks Voordeelpakket

 

Dit voordeelpakket van Meridol bevat 3 tandenborstels die samen met tandexperts werden ontwikkeld zodat ze zowel voor volwassenen als voor kinderen geschikt zijn. Deze tandenborstels zijn voorzien van zachte borstelharen om gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees op een milde manier te kunnen poetsen.

Dankzij de kegelvormige haren met heel fijne uiteinden, worden de tanden efficiënt gepoetst waarbij bijna alle tandplak wordt verwijderd zodat je veel minder kans hebt op tandvleesproblemen. Daarnaast beschikken deze tandenborstels over een ergonomisch gevormde steel waardoor ze heel gemakkelijk en comfortabel in de hand liggen om je gebit op de moeilijk bereikbare plaatsen ook efficiënt te kunnen poetsen.

Doordat deze set tijdelijk in de aanbieding is, valt hij in de laagste prijsklasse van onze selectie zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is. Bovendien merken we in de reviews dat deze tandenborstels een uitstekende score kregen met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen: 

Gebruik: door de zachte borstelharen zijn deze tandenborstels heel geschikt om geïrriteerd tandvlees en gevoelige tanden op een milde manier te reinigen.

Ergonomisch: de steel met ergonomische vorm en de kegelvormige fijne borstelharen zorgen ervoor dat je ook op de moeilijk bereikbare plaatsen kunt poetsen.

De prijs: dit voordeelpakket heeft een heel goedkope prijs waardoor hij door iedereen kan worden aangekocht.

Toepassing: deze tandenborstels werden wetenschappelijk getest en zijn ontwikkeld door experts zodat ze zowel door kinderen als volwassenen kunnen worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Geen onderscheid: deze tandenborstels hebben allemaal dezelfde kleur waardoor je niet kunt onderscheiden van wie de tandenborstel is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 Elektrische tandenborstel

 

Het merk Philips draagt een wereldwijde naamsbekendheid. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor innovatieve huishoudelijke apparaten die van expertise en vakmanschap getuigen. 

Deze elektrische Philips tandenborstel is voorzien van een poetsdruksensor die je waarschuwt wanneer je te hard aan het poetsen bent zodat zowel de tanden als het tandvlees goed worden beschermd. Bovendien heeft hij één poetsstand die met twee intensiteiten kan worden ingesteld om hem zowel voor de dagelijkse poetsbeurt als voor gevoelige tanden te gebruiken. Hij is eveneens voorzien van een handige timer die de minimale poetstijd aangeeft om lang genoeg te poetsen. 

Dankzij de Brush Sync-functie zal deze tandenborstel bijhouden hoelang je het opzetstukje al gebruikt zodat je het tijdig kunt vervangen. Daarnaast kan de tandenborstel in volledig opgeladen toestand tot wel 2 weken tweemaal per dag worden gebruikt zonder dat je hem tussendoor extra moet opladen. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over dit product.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze elektrische tandenborstel is voorzien van een Brush Sync-functie waardoor je exact weet wanneer het opzetstukje moet worden vervangen.

Poetsstand: hij heeft één poetsstand die je met twee intensiteiten kunt aanwenden waardoor je hem eveneens kunt gebruiken om gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees te poetsen.

Poetsdruksensor: de poetsdruksensor zorgt ervoor dat je je tanden en tandvlees niet kunt beschadigen als je te hard poetst.

Werking: deze tandenborstel werkt met roterende en vibrerende bewegingen zodat hij ook voor tandprothesen of blokjesbeugels kan worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Opzetstukjes: enkele klanten merken op dat de opzetstukjes, die je achteraf moet bijkopen, nogal duur zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Jordan Baby Tandenborstel 1 stuk voor kinderen tussen 0 en 2 jaar

 

Deze tandenborstel voor baby’s is geschikt voor kinderen die een leeftijd tussen 0 en 2 jaar hebben. Omdat het belangrijk is voor de latere tandontwikkeling, is het goed om de eerste tandjes van je kind al meteen te beginnen poetsen. Op die manier leren de kleintjes gelijk een routine aan waarbij het tandenpoetsen een vast ritueel wordt.

Deze Step One tandenborstel is voorzien van een smalle borstelkop waarop zachte borstelharen werden aangebracht zodat je op een milde manier de kleine tandjes en het tandvlees kunt reinigen en masseren. Doordat hij voorzien is van een speciale handgreep, kan deze tandenborstel ook als bijtring worden gebruikt om je kindje wat pijnverlichting te bieden wanneer er een nieuw tandje aan het doorkomen is.

Daarnaast heeft deze tandenborstel een korte nek waardoor hij voorkomt dat de tandenborstel te diep in de mond kan worden gestopt. We zouden ten stelligste willen aanraden om steeds toezicht te houden als je kindje op zeer jonge leeftijd al zelfstandig zijn/haar tandjes poetst. In de reviews merken we dat deze tandenborstel een heel goede score kreeg en dat de klanten zeer te spreken zijn over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen: 

Toepassing: de zachte baby tandenborstel is geschikt om de eerste tandjes van kinderen tussen 0 en 2 jaar op een milde manier te poetsen.

Gebruiksvriendelijk: de speciale handgreep kan ook als bijtring worden gebruikt waardoor je kleintje wat pijnverlichting krijgt als er een nieuw tandje op komst is.

Veiligheid: doordat deze tandenborstel een korte nek heeft, kan hij veilig worden gebruikt omdat hij niet te diep in de mond kan worden gestopt.

Het prijskaartje: deze tandenborstel heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Bijtring: slechts één klant vindt de bijtring iets te hard en oncomfortabel om in te bijten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Elmex Extra Soft 3 Stuks Tandenborstel Voordeelverpakking

 

Het merk Elmex heeft een uitgebreid gamma met verschillende mondverzorgingsproducten die door het ganse gezin kunnen worden gebruikt. Zo hebben ze niet alleen tandenborstels en tandpasta’s die ideaal zijn voor de eerste tandjes van je kroost, maar ze hebben ook producten om het gebit van volwassenen te beschermen tegen cariës of om pijnverlichting te bieden bij gevoelige tanden en/of tandpijn.

Deze tandenborstel van Elmex is voorzien van een ergonomische handgreep en een ovale borstelkop waarop de borstelharen in een X-vorm werden opgesteld. Dit maakt het mogelijk om de tandplak op een efficiënte manier aan te pakken, zelfs op die plekjes die anders heel moeilijk te bereiken zijn. De zachte borstelharen zorgen er bovendien voor dat gevoelig tandvlees en blootliggende tandhalzen op een milde manier worden bewerkt zodanig dat deze niet beschadigd raken.

Deze verpakking bevat trouwens 3 tandenborstels zodat je voor 9 maanden voorzien bent. In de reviews zien we dat deze tandenborstel een beoordeling kreeg met 4,8 van de 5 sterren waaruit een heel hoge tevredenheid blijkt.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze tandenborstel heeft ultra zachte borstelharen waarmee je gevoelig tandvlees en blootliggende tandhalzen op een milde manier kunt poetsen.

Efficiënt: doordat de borstelharen in een X-vorm werden geplaatst, kunt je ook poetsen op plaatsen waar je anders moeilijk bij komt.

Comfort: de Elmex tandenborstel heeft een ergonomisch gevormde handgreep waardoor hij heel comfortabel kan worden gebruikt.

De prijs: deze voordeelverpakking kreeg een heel hoge korting waardoor hij voor elk budget geschikt is.

 

Nadelen: 

Borstelkop: hoewel deze tandenborstel al een vrij kleine borstelkop heeft, is er een klant die hem graag nog iets kleiner had gezien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tandenborstels Koopgids

 

Doordat we dagelijks minstens  tweemaal onze tanden poetsen, kunnen we de aanbeveling geven om een tandenborstel regelmatig te vervangen. Er is trouwens een ruim aanbod met allerlei soorten tandenborstels op de markt. Maar welke borstelhaartjes moet je nu eigenlijk kiezen en waarom is tandenpoetsen zo belangrijk? Neem even de tijd om onze koopgids te bekijken en de verschillende gebruikswijzen te vergelijken. Laat zeker de leuke aanbiedingen niet zomaar aan je voorbijgaan.

Waarom tandenpoetsen heel belangrijk is

We weten natuurlijk allemaal wel dat je dagelijks zeker tweemaal je tanden moet poetsen, niet alleen om een frisse adem te hebben maar ook om je tanden te reinigen zodat je steeds een aangenaam en schoon gevoel hebt. Maar wist je ook dat je door je tanden te poetsen op een heel gerichte manier tandbederf zult tegengaan? Doordat je de ganse dag eet en drinkt, wordt er een geelachtig laagje op de tanden gevormd dat vol met bacteriën zit. Dit laagje wordt ook wel tandplak of tandsteen genoemd en kan schade aan je gebit en tandvlees veroorzaken.

Door op z’n minst na elke hoofdmaaltijd de tanden te poetsen, zul je het tandbederf tot een minimum herleiden waardoor je steeds een gezond gebit blijft behouden. Als je je tanden met een degelijke tandenborstel en tandpasta op de juiste manier poetst, zul je de meeste tandplak kunnen verwijderen. Trouwens, als je je tanden 2 tot maximum 3 minuten poetst zul je een optimale mondhygiëne bekomen. Tandartsen geven wel de raad om niet langer dan 3 minuten te poetsen omdat je anders het tandglazuur zou kunnen beschadigen. De tandhalzen zijn niet met glazuur beschermd waardoor deze veel gevoeliger zijn.

 

De verschillende soorten tandenborstels

We onderscheiden twee verschillende soorten tandenborstels die beiden op hun manier hun werk efficiënt uitvoeren. Welke tandenborstel je uitkiest hangt volledig van je eigen voorkeur af. We hebben de handtandenborstel die we allemaal wel kennen omdat dit de eerste tandenborstel is waarmee je als kind in aanraking komt. Het klassieke model is meestal vervaardigd uit plastic en heeft een langwerpige borstelkop waarop nylonhaartjes werden bevestigd. Tegenwoordig wordt de bamboeversie echter veel meer gebruikt omdat deze ecologisch verantwoord is.

De bamboe tandenborstel heeft dezelfde vorm als de traditionele tandenborstel, maar is gemaakt uit de duurzame houtsoort bamboe en voorzien van biologisch afbreekbare borstelhaartjes. Daarnaast is er de elektrische tandenborstel die steeds vaker op de voorgrond treedt omdat hij efficiënter zou zijn om tandplak te verwijderen. Een dergelijke tandenborstel bestaat uit een houder waarop je verschillende opzetstukjes kunt plaatsen zodat iedereen zijn eigen borstelkopje heeft. Een elektrische tandenborstel is trouwens een pak duurder in aankoop waardoor hij iets minder toegankelijk is.

 

De borstelhaartjes 

Welke tandenborstel voor jou het meest geschikt is, hangt af van je gebit, je poetstechniek en de grootte van je mondholte. Je kunt het best een tandenborstel kiezen met een borstelkop die het volledige tandoppervlak kan schoonmaken. Om te weten welke hardheid je moet aankopen, kun je aan de tandarts advies vragen. Algemeen geldt de regel dat een normaal gebit het meeste baat heeft van een tandenborstel met zachte afgeronde borstelharen. Voor baby’s en kinderen zijn er tandenborstels met ultra zachte haren om het fijne glazuur niet te beschadigen.

Een medium of harde tandenborstel doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Doordat tandenpoetsen een automatisme is zul je steeds evenveel druk uitoefenen, of je nu een zachte of een harde borstel gebruikt. Hierdoor zul je met een harde tandenborstel veel sneller je tandglazuur en tandvlees beschadigen omdat de borstelharen veel stugger en ruwer zijn. Heb je last van hardnekkige tandsteen, dan kun je éénmaal per week met een harde of medium tandenborstel eens grondig poetsen.

Kies je voor een elektrische – of een handtandenborstel

Hoewel er niks mis is aan het poetsen met een traditionele tandenborstel lijken tandspecialisten toch meer de voorkeur te geven aan een elektrische tandenborstel. Door elektrisch te poetsen moet je de borstel enkel van tand naar tand brengen, naar de voor-/achterkant en het kauwoppervlak zonder dat je de tandenborstel verder zelf moet bewegen. Het borstelkopje maakt roterende en vibrerende bewegingen en is zodanig gevormd dat de volledige tand als het ware door de borstelharen wordt omhuld.

Bij een handtandenborstel dien je net zoals bij de elektrische variant minstens 2 minuten te poetsen om tot het beste resultaat te komen. Als je je tanden ’s morgens en ’s avonds poetst mag je jezelf als een goede tandenpoetser beschouwen. Het is natuurlijk nog beter om na elke maaltijd te poetsen maar voor velen is dit meestal, door school- of werkomstandigheden, niet mogelijk. Je kunt trouwens beter een halfuurtje wachten nadat je frisdrank, vruchtensap of fruit hebt gegeten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen?

Het is belangrijk om je tandenborstel regelmatig te vervangen zodat hij steeds op een efficiënte en hygiënische wijze je tanden blijft poetsen. Veel tandartsen raden daarom aan om een tandenborstel elke drie maanden te vervangen of zelfs sneller als je ondervindt dat hij versleten is.

Uit onderzoek is gebleken dat een nieuwe tandenborstel beter en gemakkelijker de tandaanslag zal verwijderen dan een oude borstel. Daarnaast is het ook verstandig om je tandenborstel te vervangen als je ziek bent geweest of als je een ontsteking in de mond hebt gehad.

Q2: Welke tandenborstel gebruik je het best wanneer je een blokjesbeugel draagt?

Wanneer je blokjes draagt is het best moeilijk om je tanden grondig te poetsen. Toch is dit een heel belangrijk gegeven omdat je meer kans hebt op een tandvleesontsteking of het krijgen van gaatjes. Als je een blokjesbeugel draagt, kun je beter voor een elektrische tandenborstel kiezen omdat deze borstels met roterende en vibrerende bewegingen werken, waardoor de borstelhaartjes beter op de moeilijk bereikbare plaatsen komen.

Omdat er wordt geadviseerd om, wanneer je een blokjesbeugel draagt, na elke maaltijd te poetsen, kun je een manuele tandenborstel in je handtas of boekentas meenemen alsook interdentale (mini) borsteltjes om alle etensresten te verwijderen.

 

Q3: Hoelang bestaat de tandenborstel?

In 3500 voor Christus werd er al aan de mondhygiëne gedacht. De tandenborstel zelf bestond nog niet, maar er werd wel al een vochtig houtje gebruikt om het gebit te reinigen. Heel wat later bedachten de Chinezen een soort kauwstokje waarmee de tanden werden gepoetst. De aromatische houtsoorten waaruit dit werd vervaardigd zorgden er meteen ook voor dat men een frisse adem had.

Vele jaren later werd dik varkenshaar op een stukje been of op bamboe bevestigd en dit waren de eerste tekenen van een soort tandenborstel. Pas in 1560 werd in Frankrijk de echte tandenborstel populair. In het begin waren deze enkel voor de elite weggelegd, want ze bestonden uit veren of paardenharen die op een dure houtsoort werden gekleefd en daarna met zilver werd afgewerkt. Pas rond 1780 kwam de massaproductie op gang en die bestond uit een steel in been of bot waarop varkensharen werden gehecht.

 

Q4: Waar kun je een bamboe tandenborstel kopen?

Doordat we tegenwoordig veel met het milieu bezig zijn wordt er vaker voor natuurlijke producten gekozen. Een bamboe tandenborstel is vervaardigd uit duurzaam bamboe dat met houtskoolhaar, nylon haren of varkenshaar wordt afgewerkt.

Je kunt vandaag de dag bijna overal waar ze normale tandenborstels verkopen, ook een bamboe tandenborstel verkrijgen. In de meeste warenhuizen, drogisterijen, apotheek en online zul je zeker een ecologische bamboe tandenborstel kunnen terugvinden.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE