5 beste tandpasta’s zonder fluoride Test van 2024

Laatste update: 16.06.24

 

Beste tandpasta’s zonder fluoride – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je op zoek bent naar een product om je tanden en tandvlees op een gezonde manier te poetsen en te beschermen, dan zou je kunnen kiezen voor tandpasta zonder fluoride. Door even onze 3 geselecteerde tandpasta’s te bekijken, zul je al snel merken dat je met de blue®m Fluoride vrije tandpasta een goede keuze maakt. Deze tandpasta is geschikt voor de dagelijkse verzorging en kan bovendien perfect voor implantaten worden gebruikt. Ook de Jack ‘N Jill – Kinder Tandpasta Zonder Fluoride blijkt een uitstekend product te zijn en is vooral gericht op de verzorging van het kindergebit.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste tandpasta’s zonder fluoride (Reviews) van 2024

 

Wanneer je op zoek bent naar de beste tandpasta zonder fluoride, kunnen we het advies geven om alvast onze lijst met topproducten even te bekijken. Gaat je voorkeur uit naar een tandpasta zonder fluoride om je kind goed te leren poetsen zonder dat er schadelijke stoffen in zijn lichaam terechtkomen? Of verkies je een natuurlijk tandpaste zonder fluoride om je implantaten te beschermen? Je zult al gauw zien dat er heel wat grote merken zijn die tandpasta zonder fluoride aanbieden om je tanden en je tandvlees optimaal te verzorgen.

 

1. blue®m Fluoride vrije tandpasta 75 ml, bluem tandpasta, Tandpasta zonder fluoride

 

Deze tandpasta zonder fluoride van Blue®m valt in de laagste prijsklasse van onze selectie waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is. De tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met tandimplantaten, kronen of tandprothesen om hen een optimale mondverzorging te bieden.

De Blue®m tandpasta heeft een unieke formule waaraan actieve zuurstof werd toegevoegd waardoor het product een bacteriedodende werking heeft zodat gevoelig tandvlees extra wordt beschermd. Bovendien bevat dit product geen schurende bestanddelen noch fluoride waardoor je op een veilige manier implantaten en prothesen kunt onderhouden zonder dat de titanium bovenlaag beschadigd raakt.

Deze fluoridevrije tandpasta kan trouwens dagelijks worden gebruikt om vaak voorkomende kwaaltjes zoals aften, een slecht ruikende adem en een droge mond te vermijden. In de reviews merken we dat de klanten dit product de maximale score van 5 sterren gaven.

 

Voordelen: 

Gebruik: deze tandpasta is speciaal bedoeld voor mensen met tandprothesen, – implantaten of kronen om het volledige gebit optimaal te verzorgen.

Bacteriedodend: de tandpasta werd verrijkt met actieve zuurstof waardoor hij een bacteriedodende werking heeft.

Mondverzorging: het product werkt uitstekende om een slechte adem te voorkomen, aften en/of een droge mond te vermijden.

Veilig: hij bevat geen schurende componenten die de titanium toplaag van implantaten en prothesen zouden kunnen aantasten.

 

Nadelen: 

Verpakking: hoewel deze tandpasta al heel lang op de markt is, zullen veel mensen hem door de recente naamswijziging van “Implant Care” naar “Blue®m” niet herkennen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Jack ‘N Jill,  Kinder Tandpasta Zonder Fluoride,  Framboos – 50ml

 

De biologische tandpasta zonder fluoride van Jack ’N Jill is een natuurlijk product zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen. En dit is nu net de reden waarom deze tandpasta zonder fluoride bij veel jonge ouders het populairste product is om hun kinderen op een gezonde en veilige manier hun melkgebit te laten poetsen.

Bovendien smaakt de speciale babytandpasta heerlijk naar frambozen waardoor zelfs de kleinsten onder ons zonder morren hun tandjes zullen schrobben. Het is trouwens heel belangrijk dat een kind van kleins af aan voldoende aandacht besteedt aan een goede mondverzorging, want een stevig melkgebit zorgt ervoor dat men later gezonde tanden heeft.

Verder is deze babytandpasta zonder fluoride verpakt in een handige knijptube met een inhoud van 50 ml. Deze verpakking werd overigens versierd met grappige tekeningen waardoor je kindje onmiddellijk zijn/haar tandpasta zal herkennen. In de reviews zien we dat dit product de maximale score kreeg.

 

Voordelen: 

Samenstelling: deze kindertandpasta zonder fluoride bevat enkel natuurlijke ingrediënten zonder toevoeging van chemische bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Smaak: de tandpasta heeft een lekkere frambozensmaak waardoor je kindje met plezier zijn tandjes zal poetsen.

Verpakking: de knijptube met een inhoud van 50 ml werd met leuke tekeningen afgewerkt waardoor hij voor je kind heel goed herkenbaar is.

Verzorging: het product zorgt voor een optimale verzorging van het melkgebit en voorkomt gevoelig tandvlees.

 

Nadelen: 

Gebruik: hoewel deze tandpasta 100% veilig kan worden gebruikt, is het niet de bedoeling dat je kind de tandpasta opeet of inslikt omdat hij lekker smaakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tandpasta Zonder Fluoride , Fluoride vrije, Made in Germany

 

De tandpasta zonder fluoride van Lavera zal het gebit optimaal tegen tandplak beschermen. Verder gaat hij door zijn actieve bestanddelen op een doeltreffende manier tandsteen verwijderen waardoor je steeds een schoon mondgevoel en gladde tanden hebt.

Door dagelijks je tanden tweemaal met deze antitandplak tandpasta te poetsen, kun je pijnlijke gaatjes vermijden die normaal door tandplak ontstaan. Bovendien zorgt de toevoeging van essentiële oliën en biologische extracten voor een frisse adem zodat je zonder probleem iedereen kunt aanspreken.

Deze antitandplak tandpasta zonder fluoride wordt verkocht in een handige knijptube met een inhoud van 75 ml zodat je toch enkele weken voorzien bent. Dit product is overigens niet geschikt voor melktanden. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Toepassing: deze tandpasta is speciaal ontwikkeld om op een efficiënte manier tandplak te verwijderen waardoor je gebit terug glad aanvoelt.

Verpakking: de tandpasta zit in een handige knijptube met een inhoud van 75 ml zodat je toch gedurende een tweetal weken, 2 maal per dag je tanden kunt reinigen.

Beschermende werking: het product heeft tevens een beschermende werken waardoor het gebit goed bestand  is tegen cariës.

Frisse adem: door de toevoeging van essentiële oliën en biologische extracten zorgt de tandpasta ervoor dat je adem fris ruikt.

 

Nadelen: 

Gebruik: we merken dat deze tandpasta niet geschikt is voor jonge kinderen die nog een melkgebit hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Pasta del Capitano 1905 Charcoal – Tandpasta  Zonder Fluoride

 

Pasta del Capitano wordt door velen als het beste merk beschouwd omdat je door dit product met actieve plantaardige houtskool mooie witte tanden krijgt. Deze tandpasta zonder fluoride pakt efficiënt de vergeling van het gebit aan en verwijdert tandvlekken die met andere tandpasta’s moeilijk weg te halen zijn.

Daarnaast zorgt de toevoeging van de actieve houtskool ervoor dat het product bepaalde stoffen gaat absorberen waardoor tandvlekken worden vermeden en een slecht ruikende adem wordt geëlimineerd. Verder zal de tandpasta zonder fluoride het gebit optimaal tegen tandsteen beschermen zodat je veel minder risico loopt om gaatjes te krijgen.

Het bijzondere aan deze tandpasta is dat hij een zwarte kleur heeft. Dit lijkt heel vreemd omdat het toch de bedoeling is dat je mooie witte tanden krijgt. Echter, nadat je je tanden hebt gepoetst en met water hebt nagespoeld zal je gebit goed schoon zijn en een mooie natuurlijk witte kleur hebben. Deze tandpasta wordt trouwens verkocht in knijptubes van 75 ml. Er werden voor dit product nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen: 

Efficiënt: deze tandpasta pakt op een grondige manier de vergeling van het gebit aan en beschermt de tanden tegen tandplak en tandbederf.

Bestanddelen: naast de vaste bestanddelen, die in elke tandpasta terug te vinden zijn, bevat hij actieve natuurlijke houtskool om de tanden grondig te reinigen.

Frisse adem: hij absorbeert bepaalde substanties die voor vlekken en een slechte geur zorgen waardoor je steeds een fris en schoon mondgevoel hebt.

Gebruik: deze tandpasta is enkel geschikt voor volwassenen en zorgt voor witte tanden en gezond tandvlees.

 

Nadelen: 

Productkleur: doordat deze tandpasta natuurlijke houtskool bevat, heeft hij een zwarte kleur wat sommige mensen minder aangenaam vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Neem Tandpasta, Total Care Naturally, zonder fluoride

 

Hoewel we dit niet echt als een aanbieding kunnen beschouwen, krijgt dit product een goedkope prijs als je meerdere stuks aankoopt. De Neem tandpasta zonder fluoride bevat extracten van de neemboom waarvan de twijgjes sinds de oudheid als tandenborstel werden gebruikt.

Deze neemextracten hebben een sterke antibacteriële werking waardoor gevoelig tandvlees snel zal genezen. De unieke formule helpt tevens bloedend tandvlees en tandvleesontstekingen te voorkomen zodat je mondholte gezond blijft. Bovendien bevat neem eveneens samentrekkende eigenschappen waardoor tandplak grondig wordt aangepakt en je bijgevolg minder snel gaatjes zult krijgen.

Verder zorgt de heerlijke muntsmaak ervoor dat je urenlang een frisse adem hebt om tegen iedereen ongegeneerd te kunnen praten. Een knijptube Neem tandpasta zonder fluoride bevat een inhoud van 125 ml zodat je wel voor een tijdje voorzien bent.

 

Voordelen: 

Helende werking: de Neem tandpasta is ideaal om gevoelig tandvlees te genezen en te beschermen waardoor hij perfect is om na een tandextractie te gebruiken.

Antibacterieel: het product heeft een antibacteriële werking waardoor bloedend tandvlees en ontstekingen worden behandeld en voorkomen.

Antitandplak: de samentrekkende eigenschappen van neem zorgen ervoor dat tandplak efficiënt wordt verwijderd waardoor je minder tandbederf hebt.

Frisse adem: deze tandpasta heeft een frisse muntsmaak zodat je bijna de ganse dag een frisse adem hebt en tegen iedereen kunt praten.

 

Nadelen: 

Gebruik: we merken dat deze tandpasta enkel geschikt is voor volwassenen waardoor je voor kinderen een ander product moet aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tandpasta’s zonder fluoride Koopgids

 

Als je bezorgd bent dat je tijdens het poetsen te veel schadelijke stoffen zou binnenkrijgen, dan kan het gebruik van tandpasta zonder fluoride een goede aanbeveling zijn. Maar waarom is men zo fel tegen fluoride gekant? Waaruit is tandpasta zonder fluoride gemaakt? En is deze tandpasta wel geschikt voor kinderen? Neem even rustig de tijd om de diverse aanbiedingen te bekijken en te vergelijken alvorens je een beslissing neemt.

Waarom is er zoveel ophef rond fluoride

Het heikel punt over wel of geen fluoride in tandpasta dateert al van de jaren ’60 toen enkele Nederlandse gemeenten fluoride aan het drinkwater hadden toegevoegd. De overheid besliste om fluoride in het water te doen om ervoor te zorgen dat de mensen stevige botten en sterke tanden kregen. Echter, toen dit bekend werd was er felle tegenkanting van de bevolking omdat men vond dat er te veel inmenging van de overheid was.

In vele dorpen en gemeenten kwam het zelfs tot opstanden en om hun protest te versterken, werd door de bevolking aangegeven dat er ernstige gezondheidsproblemen kunnen optreden wanneer je fluor binnenkrijgt. Er werd hierna geen fluoride meer aan het drinkwater toegevoegd, maar het kwaad was geschied. Fluoride kreeg foutievelijk een slechte naam toegeschreven omdat veel mensen niet willen begrijpen dat fluoride en fluor twee verschillende dingen zijn.

Zoals correct door de bevolking werd aangegeven, is fluor zeker giftig voor de mens. Fluoride is dit echter niet, tenzij je een heel grote dosis binnenkrijgt. De termen worden nog steeds vaak abusievelijk met elkaar verbonden waardoor zowel fluor als fluoride angst inboezemt.

 

Waarom kies je voor tandpasta zonder fluoride

Sommigen onder ons zijn bezorgd dat het gebruik van tandpasta met fluoride, de gezondheid gaat schaden. Wanneer men te veel fluoride binnen krijgt kunnen de nieren, het beenderstelsel, de spieren en zenuwen worden aangetast en volgens bepaalde critici zou fluoride ook kankerverwekkend zijn. De gezondheidsrisico’s manifesteren zich echter pas na inname van een overdosis fluoride. In tandpasta zit slechts 1 tot 1,5 mg fluoride per gram tandpasta.

Het Academisch Centrum van Tandheelkunde in Amsterdam verklaart dat fluoride pas schadelijk wordt na inname van 3 tot 5 g per kilogram lichaamsgewicht. Dat neemt niet weg dat er mensen zijn die het niet prettig vinden om tandpasta met fluoride te gebruiken. Hierdoor is tandpasta zonder fluoride reeds enkele jaren aan een stevige opmars bezig en het product wordt vooral aangekocht door gezinnen met jonge kinderen. 

 

Wat zijn de bestanddelen van tandpasta zonder fluoride

Een dergelijke tandpasta is vaak samengesteld uit natuurlijke ingrediënten die de werkzaamheid van fluoride evenaren. De effectieve werking van fluoride op het tandglazuur kan echter door geen enkel ander ingrediënt worden vervangen omdat fluoride een unieke verbinding heeft.

De meeste tandpasta’s zonder fluoride bevatten trouwens voor het overgrote deel dezelfde componenten als elke normale tandpasta. Dit zijn dan vooral de bestanddelen die nodig zijn om het schurend effect te bekomen, een aangename smaaksensatie te verkrijgen en om het product te laten schuimen. Enkele tandpasta’s zonder fluoride hebben een andere samenstelling door de toevoeging van een hoge concentratie zuurstof die zorgt voor een bacteriedodende werking. 

Er zijn trouwens steeds meer natuurlijke en biologische varianten die gebruik maken van munt, kokos, groene thee en aloë vera zonder toevoeging van synthetische componenten die ervoor zorgen dat de pasta goed schuimt. Met een natuurlijke tandpasta kun je bovendien even goed je gebit reinigen en een frisse smaak hebben als met een gewone tandpasta. 

Is tandpasta zonder fluoride geschikt voor kinderen

Dat mondhygiëne voor iedereen belangrijk is, staat buiten kijf, maar aan de mondzorg bij kinderen moet er extra aandacht worden besteed. Het tijdelijke melkgebit is namelijk een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het eigenlijke gebit. Daarom moeten kinderen al op jonge leeftijd aanleren hoe ze goed hun tandjes moeten poetsen. Tot enkele jaren geleden werd er standaard fluoride tandpasta aangeraden omdat het melkgebit heel gevoelig is voor gaatjes en tanderosie.

Daarom kun je beter voor een tandpasta kiezen waaraan een minimale hoeveelheid fluoride is toegevoegd. Echter, vele jonge ouders willen hun kroost liever niet met fluoride laten poetsen omdat kleine kinderen vaak al eens tandpasta doorslikken of opeten omdat hij een lekker smaakje heeft. Bij overmatige inname wordt de veilige hoeveelheid fluoride soms overschreden.

Een tandpasta zonder fluoride kan perfect door kinderen worden gebruikt op voorwaarde dat er supplementen zoals bijvoorbeeld Xylitol, onder de vorm van kauwtabletjes, worden bij gegeven om de tanden en het tandglazuur te versterken. Speciale kleutertandpasta’s met een laag fluoridegehalte zijn de beste optie. Daarnaast kunnen we je enkel aanraden om altijd toezicht te houden als je kindje de tandjes poetst en hem/haar aanleren dat je tandpasta altijd moet uitspugen, zelfs als hij lekker smaakt.

 

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE