Laatste update: 30.06.22

 

Beste tandpasta’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Ecosym Tandpasta voor Gebitsprothesen kies je voor een krachtige en duurzame tandpasta die speciaal ontwikkeld werd om gebitsprothesen grondig te reinigen. Indien je (nog) geen kunstgebit hebt, dan kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor de Sensodyne Tandpasta Fresh Mint die overigens geleverd wordt in een heuse voordeelverpakking van maar liefst 12 tubes. In de tabel hieronder hebben we nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen. Bekijk de mogelijkheden even alvorens een weldoordachte keuze te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste tandpasta’s (Reviews) van 2022

 

Tegenwoordig zijn er heel wat tandpasta merken die 1 of meerdere series pasta’s op de markt brengen, wat de keuze alleen maar moeilijker maakt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tandpasta voor gevoelige tanden, dan lijkt de Sensodyne tandpasta, de Perio Aid tandpasta of de Oral B tandpasta misschien wel wat voor jou. Daarnaast zijn er nog tal van andere merken die hun beste beentje voor zetten zoals de tandpasta van Vitis, al dan niet voor kindjes, de Aquafresh tandpasta, de Smyle tandpasta en de Weleda tandpasta. Bovendien zijn er recent ook heel wat nieuwe whitening tandpasta’s en charcoal tandpasta’s ontwikkeld. Wij zetten alvast 10 toppertjes, inclusief het bijbehorend advies uit de online reviews, in de kijker.

 

1. Ecosym Tandpasta voor Gebitsprothesen 75 ml – Voor witte tanden

 

Ben je op zoek naar een geschikte tandpasta waarmee je je gebitsprothesen grondig kunt onderhouden? Dan is deze Ecosym tandpasta alvast een schot in de roos. In tegenstelling tot normale tandpasta’s van bijvoorbeeld Colgate en Oral B, bevat deze Ecosym tandpasta helemaal geen schurende deeltjes waardoor de kans op eventuele krasjes op het kunstgebit vrijwel onbestaande zijn.

De Ecosym tandpasta wordt jou, net zoals de meeste andere tandpasta’s aangeboden in een praktische tubevorm met een vrij royale inhoud van 75 ml. Zodra je de tube geopend hebt, dien je rekening te houden met een houdbaarheidsdatum van maximaal 3 maanden. Daarnaast zorgt de Ecosym tandpasta uiteraard ook voor een frisse en schone mond en wittere tanden, wat hem alvast de moeite waard maakt om even grondig te bestuderen.

Ondanks het feit dat hij niet meteen tot de aanbiedingen of goedkope tandpasta’s behoort, wordt hij door alle klanten unaniem beloond met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Duidelijk één van de populairste en voor velen ook beste tandpasta’s uit het rijtje.

 

Voordelen: 

Inhoud: de Ecosym tandpasta wordt jou aangeboden in tubevorm met een royale inhoud van maar liefst 75 ml.

Kunstgebit: het gebrek aan schurende deeltjes maakt hem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Elmex tandpasta of de tandpasta van Colgate, 100% geschikt om een kunstgebit onder handen te pakken.

Gebruiksgemak: uiteraard draagt hij niet alleen bij aan het onderhoud van je gebitsprothesen maar zorgt hij ook voor een frisse en stralende glimlach.

 

Nadelen: 

Prijzig: we durven vermoeden dat het hoge prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Sensodyne Tandpasta Fresh Mint Voordeelverpakking 

 

Durf je nogal eens last hebben van gevoelige tanden en een overgevoelig tandvlees? Dan heeft Sensodyne misschien wel dé oplossing voor jou klaar liggen. Sensodyne is één van de bekende, zoniet beste, merken op het gebied van tandpasta’s voor gevoelige tanden en wordt door heel wat tandartsen en klanten warm aanbevolen. Wat de mooie score van 4,8 sterren meteen verklaart.

Het betreft hier bovendien een voordeelverpakking bestaande uit maar liefst 12 aparte tubes Sensodyne tandpasta. Aangezien elke tube een royale inhoud van 75 ml kent, brengt dit het totale plaatje op maar liefst 900 ml aan tandpasta. Uitermate geschikt voor grote gezinnen dus!

Verder blijkt de Sensodyne tandpasta voorzien van een vrij grote hoeveelheid fluoride waarmee hij eventuele gaatjes probeert te voorkomen. Aangevuld met een sterke pepermuntsmaak biedt deze tandpasta je na het poetsen eveneens een frisse mondsmaak.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: doordat het hier een voordeelverpakking betreft bestaande uit maar liefst 12 tubes, valt het prijskaartje bijzonder goed mee.

Inhoud: je krijgt maar liefst 12 tubes van 75 ml aangeboden wat het totaalplaatje op maar liefst 900 ml tandpasta brengt.

Smaak: de tandpasta blijkt afgewerkt met een sterke pepermuntsmaak waardoor eventuele vieze mondgeurtjes kunnen worden weggewerkt.

Handig in gebruik: de Sensodyne tandpasta is in eerste instantie bedoeld voor mensen die te kampen hebben met gevoelige tanden en/ of tandvlees. In combinatie met een hoog fluoride gehalte, kan hij verder ook de vorming van gaatjes gaan voorkomen.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: vanwege zijn ruime hoeveelheid aan fluoride, is deze tandpasta minder geschikt voor (jonge) kindjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Prodent Mentol Power – 75 ml – Tandpasta – 12 stuks – Voordeelverpakking

 

Je kunt natuurlijk ook opteren voor deze Prodent tandpasta die, net zoals het vorige product, aangeboden wordt onder de vorm van een voordeelverpakking. Zo wordt hij geleverd per 12 tubes van elk 75 ml inhoud wat het totale plaatje op maar liefst 900 ml aan tandpasta brengt. Op die manier kan de prijs aanzienlijk worden gedrukt waardoor het een aantrekkelijk koop wordt voor mensen die financieel iets minder budget te besteden hebben.

De Prodent tandpasta wordt gekenmerkt door een unieke en sterke mentholsmaak die bijdraagt aan een extreem frisse adem. Niet alleen aangenaam voor jezelf maar ook voor je omgeving. Dankzij zijn grote hoeveelheid aan fluoride helpt hij eventuele gaatjes voorkomen en beschermt hij je gebit tegen eventuele tanderosie.

Ondanks het feit dat hij, volgens de beschrijving, ook geschikt is voor een melkgebit wordt, vanwege het fluoride gehalte, dit door experts toch wel afgeraden. Klanten reageren positief en raden het product 100% aan.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere tandpasta’s, kent deze offerte wel degelijk de laagste prijs.

Verpakking: de verpakking telt maar liefst 12 afzonderlijke tubes tandpasta die elk een royale inhoud van 75 ml aanbieden.

Gebruiksgemak: de tandpasta is voorzien van een bepaalde hoeveelheid fluoride waardoor eventuele gaatjes kunnen worden voorkomen. Verder beschermt hij je gebit ook tegen de vorming van tanderosie en zorgt hij voor een stralende witte lach.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: ondanks wat in de beschrijving vermeld staat, raden heel wat tandartsen het gebruik bij kinderen af.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Oral-B Pro-Expert Professionele Bescherming – Voordeelverpakking 

 

Door te kiezen voor de Oral B tandpasta, afkomstig uit de gelijknamige Oral-B Pro-Expert serie, kies je niet alleen voor één van de populairste maar misschien ook wel beste merken op het gebied van tandpasta. Zo betreft het hier opnieuw een voordeelverpakking bestaande uit maar liefst 12 afzonderlijke tubes tandpasta die elk een inhoud kennen van wel 75 ml. Dit brengt het totale plaatje op een inhoud van zo’n 900 ml tandpasta; ideaal voor grote gezinnen en/ of personen die het financieel met wat minder moeten stellen.

De Pro-Expert Oral-B tandpasta staat bekend vanwege zijn professionele bescherming en dit gedurende maar liefst 24 uren. Uiteraard betekent dit niet dat je je tanden slechts 1 keer per dag hoeft te poetsen. Experts blijven hameren op het meermaals per dag poetsen om zo eventuele gaatjes en tanderosie tegen te gaan. 

De Oral-B tandpasta is, net zoals zijn voorgangers, voorzien van een bepaalde hoeveelheid fluoride waardoor hij minder geschikt is voor een melkgebit. Naast de dagdagelijkse bescherming zorgt deze tandpasta ook voor een langdurige frisse munt dankzij de sterke muntsmaak. Een echte topper en dit wordt duidelijk door heel wat klanten gewaardeerd.

 

Voordelen: 

Voordeelverpakking: de verpakking telt maar liefst 12 afzonderlijke tubes tandpasta wat het heel aantrekkelijk maakt voor grote gezinnen.

Inhoud: elke tube tandpasta kent een royale inhoud van wel 75 ml wat het totaalplaatje op maar liefst 900 ml tandpasta brengt.

Handig in gebruik: dankzij de royale hoeveelheid fluoride is deze tandpasta in staat om de vorming van eventuele gaatjes te voorkomen. Verder biedt hij 24 uren bescherming, helpt hij bij overgevoelige tanden en/ of tandvlees en zorgt hij voor een frisse smaak.

 

Nadelen: 

Geen melkgebit: bij voorkeur wordt dit type tandpasta niet gebruikt door peutertjes.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Choose Tandpasta Tabletten met Bamboe Refill Pot – Starter Box – Duurzaam

 

Met de “Choose to bit. Choose to brush. Choose Choose!” tandpasta van het gelijknamige merk “Choose” kies je voor een unieke tandpasta uitvoering onder de vorm van tabletten. Zo omvat de verpakking maar liefst 90 afzonderlijke tabletten die allen 100% vegan zijn en voorzien van een bepaalde hoeveelheid fluoride én bijkomende frisse muntsmaak. Op die manier worden je tanden niet alleen beschermt tegen eventuele gaatjes en/ of tanderosie maar geniet je ook een langdurige frisse mond.

Mocht je nog twijfelen dan kan het misschien helpen als je weet dat de tandpasta 100% dierproefvrij geproduceerd werd én dit alles onder het goedkeurende oog van diverse tandartsen. Een op-en-top veilig product op het gebied van tandhygiëne én mondverzorging.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reviews te zijn geplaatst waardoor het voor ons moeilijk wordt om jou verder advies te geven omtrent de gebruikerservaringen.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze tandpasta tabletten zijn niet alleen 100% plasticvrij en vegan maar werden op een dierproefvrije manier ontwikkeld en blijken daarnaast reisvriendelijk.

Fluoride: de tabletten bevatten een bepaalde hoeveelheid fluoride die in staat is om tandbederf te voorkomen en op die manier eventuele gaatjes te vermijden.

Muntsmaak: de frisse muntsmaak zorgt ervoor dat je een frisse mondsmaak aan de poetsbeurt overhoudt.

Gebruiksaanwijzing: per poetsbeurt is 1 tablet voldoende. Kauw grondig op de tablet om vervolgens met de, in water gedrenkte, tandenborstel je gebit grondig te reinigen.

 

Nadelen: 

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Elmex Sensitive Tandpasta 4 x 75 ml – Voordeelverpakking 

 

Net zoals de Smyle tandpasta en tal van zwarte tandpasta’s blijkt ook deze Elmex Sensitive één van de populaire mogelijkheden binnen dit segment. Zo wordt de tandpasta van Elmex Sensitive geleverd per tubes van 4 waarbij elke tube een royale inhoud van 75 ml kent. Dit brengt het totale plaatje op maar liefst 300 ml.

Dankzij de aanwezigheid van aminfluoride worden je tanden niet alleen beschermt tegen eventuele gaatjes maar ook tegen de mogelijke vorming van tanderosie. Kortom, de Elmex Sensitive tandpasta baseert zich op 3 belangrijke punten gaande van het beschermen tot het reinigen en versterken van het gebit.

Uit de beschrijving en samenstelling van de tandpasta kunnen we dan ook opmaken dat hij door zowel mannen als vrouwen kan worden gebruikt met uitsluiting van kinderen. 

 

Voordelen: 

Voordeelverpakking: bij aankoop van deze tandpasta zul je zien dat de verpakking maar liefst 4 tubes aanbiedt.

Inhoud: elke tube wordt gekenmerkt door een royale inhoud van wel 75 ml waardoor je over 300 ml tandpasta zult beschikken na aankoop.

Aminfluoride: de aanwezigheid van aminfluoride beschermt je gebit niet alleen tegen tandsteen en tanderosie maar helpt daardoor ook de vorming van gaatjes voorkomen.

 

Nadelen: 

Geen melkgebit: houd er rekening mee dat deze tandpasta bij voorkeur niet gebruikt wordt in combinatie met een melkgebit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Aquafresh Freshmint – 5x 75 ml – Tandpasta – Voordeelverpakking

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze tandpasta van Aquafresh. Aquafresh is een bekend merk én één van de vaste waarden op het gebied van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dit wordt meteen bevestigd door de positieve reacties van heel wat klanten en de mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,6 sterren.

De tandpasta van Aquafresh wordt jou aangeboden in een voordeelverpakking bestaande uit 5 tubes. Daarbij kent elke tube een royale inhoud van 75 ml wat overeenkomt met een totaal volume van 375 ml. 

De Aquafresh tandpasta is bedoeld én met name ontwikkeld voor het hele gezin. Zo wordt hij gekenmerkt door een drievoudige bescherming in combinatie met een vernieuwde glazuur+ formule waardoor hij de tanden niet alleen versterkt maar ook beschermt en 100% reinigt. Dankzij zijn frisse muntsmaak geniet je na elke poetsbeurt van een frisse adem.

 

Voordelen: 

Inhoud: de tandpasta wordt jou aangeboden in een tube die een inhoud kent van 75 ml.

Voordeelverpakking: de verpakking telt maar liefst 5 tubes van 75 ml wat het totale plaatje op zo’n 375 ml tandpasta brengt.

Handig in gebruik: de tandpasta valt op vanwege zijn drievoudige bescherming en unieke glazuur+ formule.

 

Nadelen: 

Muntsmaak: de uiterst sterke en frisse muntsmaak zal niet door alle kindjes als aantrekkelijk worden bevonden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Vitis tandpasta gezond tandvl 75 ml – Voor frisse adem

 

Mensen die te kampen hebben met overgevoelig en kwetsbaar tandvlees kunnen daarnaast ook kiezen voor de tandpasta van Vitis. Dankzij zijn unieke samenstelling werkt hij bovendien niet alleen antibacterieel maar ook anti-plaque waardoor de vorming van eventueel tandsteen effectief kan worden voorkomen. 

Verder biedt de Vitis tandpasta eveneens een goede werking op het gebied van tandglazuur en de algemene conditie van het tandvlees. Hij wordt jou aangeboden in een stevige tube met draaidop en een bijpassende royale inhoud van 75 ml. Tandartsen raden aan om het gebruik van de Vitis tandpasta te combineren met het bijbehorende Vitis mondwater teneinde een optimale mondhygiëne te bekomen.

Wanneer we de reacties bekijken dan zien we dat de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk tevreden is met hun aankoop. Slechts één koper blijkt niet helemaal overtuigd vanwege het aandeel natriumfluoride dat in de tandpasta verwerkt zit.

 

Voordelen: 

Inhoud: de tandpasta wordt geleverd in een stevige tube met bijbehorende draaidop en kent een royale inhoud van 75 ml.

Gebruiksgemak: met behulp van de Vitis tandpasta wordt het mogelijk om de vorming van tandplak aanzienlijk te verminderen. Verder verbetert hij ook de conditie van je tandvlees en helpt hij het tandglazuur te versterken.

Doelgroep: vanwege zijn hoeveelheid aan natriumfluoride is deze tandpasta voornamelijk geschikt voor gebruik door volwassenen.

 

Nadelen: 

Prijzig: in vergelijking met de andere tandpasta’s uit de reeks waarbij het telkens om een voordeelverpakking ging, ligt het prijskaartje hier toch een pak hoger.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Magic Smile Charcoal tandpasa met Bamboe tandenborstel

 

Tegenwoordig worden er ook heel wat charcoal tandpasta’s aangeboden; zogenaamde zwarte tandpasta’s die moeten zorgen voor een stralende witte glimlach. Ben je op zoek naar een geschikte tandpasta binnen dit segment dan kan de Magic Smile van LuxSmile mogelijks wel aan de verwachtingen voldoen. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje een pak hoger ligt, alhoewel de meeste klanten zich daar geen zorgen lijken in te maken.

Zo wordt de charcoal tandpasta geleverd inclusief een bijpassende tandenborstel vervaardigd uit 100% milieuvriendelijk bamboe, wat enigszins ook het prijskaartje zou kunnen verklaren. Verder blijkt de houtskool tandpasta voornamelijk vervaardigd op basis van actieve kool afkomstig uit de bast van de eerder genoemde bamboe. Dergelijke stoffen hebben de neiging om onzuiverheden zoals bacteriën en cariës aan te trekken om ze vervolgens te bleken en te polijsten.

De tandpasta wordt jou, net zoals de meeste andere producten uit het lijstje, aangeboden in een stevige tube met bijbehorende draaidop en kent een maximale inhoud van 105 gram. 

 

Voordelen: 

Inhoud: de tandpasta kent een totale inhoud van zo’n 105 gram.

Verpakkingsinhoud: de charcoal tandpasta wordt jou aangeboden in een stevige tube met draaidop en bijbehorende bamboe tandenborstel.

Gebruiksgemak: de tandpasta is niet alleen bedoeld om onzuiverheden aan te pakken maar je tanden vervolgens ook te bleken en te polijsten. Alles voor een stralende witte glimlach.

 

Nadelen: 

Niet budgetvriendelijk: ben je van plan om deze tandpasta aan te kopen dan zal zijn hogere prijskaartje jou jammer genoeg meteen opvallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Zendium Classic Tandpasta- 12 x 75 ml – Voordeelverpakking 

 

We sluiten het rijtje tenslotte af met deze unieke tandpasta van Zendium die geleverd wordt in een heuse voordeelverpakking. Zo telt de verpakking maar liefst 12 tubes tandpasta, allen voorzien van een bijpassende draaidop en een royale inhoud van maar liefst 75 ml. Dit brengt het totaalplaatje op een volume van wel 900 ml aan tandpasta en dit aan een prijskaartje van minder dan 30 euro.

De Zendium tandpasta bevat in eerste instantie een flinke portie fluoride om de vorming van eventuele gaatjes te vermijden en het tandglazuur te versterken. Dit betekent gelijk ook dat hij minder geschikt is voor kindermondjes. Daarnaast stimuleert hij het microbioom van de mond, zorgt hij voor een 100% natuurlijk bescherming en is hij eveneens geschikt voor de gevoelige mond.

We stellen dan ook vast dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de werking en het product warm aanbeveling. Slechts één koper is minder tevreden en dat heeft vooral te maken vanwege de beperkte hoeveelheid aan schuim. Zendium is één van de tandpasta soorten die minder schuim lijkt te produceren.

 

Voordelen: 

Inhoud: de tandpasta wordt geleverd in een stevige tube met bijpassende draaidop en een inhoud van wel 75 ml.

Verpakkingsinhoud: bij aankoop van deze tandpasta zul je zien dat hij geleverd wordt per 12 stuks van 75 ml wat het totaalplaatje op 900 ml tandpasta brengt.

Handig in gebruik: de Zendium tandpasta verbetert niet alleen het natuurlijk microbioom van de mond maar versterkt daarnaast ook het glazuur. Hij blijkt eveneens geschikt voor mensen met gevoelige tanden en/ of een overgevoelig tandvlees.

 

Nadelen: 

Geen kinderen: ondanks het feit dat de beschrijving anders vermeldt, wordt toch wel aangeraden om deze Zendium tandpasta niet door kinderen te laten gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tandpasta’s Koopgids

 

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende tandpasta soorten op de markt waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Het kan daarom handig zijn om te focussen op bepaalde kenmerken zoals de samenstelling, de smaak, het gebruik en de eventuele prijs. Op die manier wordt het vergelijken van de verschillende opties en eventuele aanbiedingen een pak makkelijker. En mocht je toch nog met twijfels zitten, dan lijkt het ons een goede aanbeveling om even bij enkele experts te rade te gaan.

De samenstelling van een kwalitatieve tandpasta

De meeste kwalitatieve tandpasta’s worden gekenmerkt door maar liefst 5 hoofdbestanddelen waarvan fluoride misschien wel de meeste bekende is. Fluoride, steevast uitgedrukt in ppm (parts per million), is een mineraal en is bedoeld om het tandglazuur te versterken waardoor bacteriën en microben minder tot geen kans krijgen. Zo dient een tandpasta voor volwassenen minstens 1000 tot 1500 ppm te bevatten, met een lichte voorkeur voor 1450 ppm volgens de Hoge Gezondheidsraad. In tegenstelling tot tandpasta voor kindjes tussen 2 en 6 jaar waarbij deze waarde tussen 1000 en 1450 dient te liggen. Voor peuters tot maximaal 2 jaar is het streefgehalte maximaal zo’n 1000 ppm.

Het fluoride gehalte wordt verder aangevuld met bepaalde schuurmiddelen die eventuele oppervlakkige aanslag op je tanden zoveel mogelijk moeten verwijderen. Dit wordt dan weer gecombineerd met een bepaalde hoeveelheid detergent en vochtbewarende stoffen respectievelijk om de tandpasta te doen schuimen en het vochtgehalte in de tube tandpasta op peil te houden. Uiteraard wil je als gebruiker graag een leuk smaakje en eventueel geurtje waardoor heel wat fabrikanten geneigd zijn om het goedje te vervolledigen met smaak- én geurstoffen.

Naast deze 5 hoofdbestanddelen zullen de meeste tandpasta’s ook nog een bepaalde hoeveelheid kleur- én bewaarmiddelen bevatten aangevuld met minstens 1 allergeen. Heb je last van overgevoeligheid dan moet je echter op zoek naar een allergeenvrije tandpasta en dan lijkt de Signal Integral 8 complet de best mogelijke aanbeveling te zijn.

 

Gebruiksgemak in functie van de verschijningsvorm

Doordat de meeste tandpasta’s verpakt zitten in een bijbehorende stevige tube, blijken ze vrij makkelijk in gebruik. Zo hoef je bij elke poetsbeurt slechts een geringe hoeveelheid tandpasta uit de tube rechtstreeks op je borstel te knijpen. Vervolgens kun je je tanden grondig poetsen, bij voorkeur na elke belangrijke maaltijd doorheen de dag. Zodra je grondig gepoetst hebt, dien je het schuim van de tandpasta terug uit te spugen. En, in tegenstelling tot wat de meesten verwachten en in de praktijk doen, is het aangewezen om je mond niet meteen na te spoelen met water. Op die manier geef je de tandpasta nog iets meer tijd om in te werken.

Naast de bekende tubes, zijn er vandaag de dag ook heel wat mogelijkheden om tandpasta aan te kopen in een potje of in pilvorm. Denk bijvoorbeeld maar aan de bekende zwarte charcoal tandpasta’s die bedoeld zijn om je tanden een tintje witter te krijgen. Dergelijke varianten schuimen echter niet zo veel als de standaard tubes maar zijn wel degelijk aan een flinke opmars bezig.

 

Het type tandpasta

Zoals reeds min of meer vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten tandpasta’s waardoor het niet altijd even makkelijk is om een gegronde en weldoordachte keuze te maken. Zo kunnen we de tandpasta’s in eerste instantie opdelen per leeftijdscategorie. Tandpasta’s voor volwassen personen zullen altijd een hogere hoeveelheid fluoride bevatten in tegenstelling tot de varianten die voor kindjes bedoeld zijn. 

In elke leeftijdscategorie kunnen er dan nog bijkomende onderverdelingen gemaakt worden op basis van de smaak, de geur en het gebruiksgemak of het doel dat wordt aangeprezen. Zo bestaan er in de categorie voor volwassen heel wat tandpasta’s die beloven om je gebit witter te maken anderen zijn dan weer bedoeld voor overgevoelig tandvlees en nog anderen speciaal voor gebruik met een elektrische tandenborstel. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg voor elk wat wils!

Formaat, smaak en eventuele prijskaartje

Of ze nu in tubes, potjes of in pilvorm worden aangeboden, je zult in de meeste gevallen wel degelijk de mogelijkheid krijgen om het volume te bepalen. Zo kun je naast de standaard verpakkingen en bijbehorende standaard volumes ook vaak opteren voor een zogenaamd reizigers exemplaar; iets compacter en geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen op het vliegtuig.

Daarnaast kunnen ook de smaak en de kleur voor heel wat klanten een doorslaggevende factor zijn. Sommige kopers houden van een frisse muntsmaak terwijl anderen de voorkeur geven aan een zoet smaakje. Zeker kindjes lijken bijzonder te vinden voor smaken zoals aardbei en banaan waardoor ze met alle plezier hun tandjes zullen poetsen.

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje dat kan gaan van 1 tot 2 euro tot maar liefst 4 à 5 euro of misschien wel meer. Uiteraard zal het prijskaartje niet alleen afhankelijk zijn van het merk, het volume en het type maar ook van de plaats waar je de tandpasta koopt. Drogisterijen bieden vaak budgetvriendelijke prijzen aan tegenover diverse supermarkten en (para) farmacieën waar het prijskaartje vaak de hoogte in wordt geduwd.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat zit er in tandpasta?

Heel wat tandpasta’s bestaan in eerste instantie uit een flinke hoeveelheid fluoride gaande van 500 ppm in peutertandpasta’s tot 1500 ppm in normale tandpasta’s voor volwassen personen. Daarbij helpt fluoride het tandglazuur te versterken én beschermt het je gebit tegen eventuele gaatjes en/ of het ontstaan van cariës. 

Naast fluoride bestaan heel wat tandpasta’s eveneens uit diverse polijstmiddelen, ook wel schuurmiddelen genaamd. Deze verwijderen tandplak en mogelijke bacteriën feilloos van je tanden. Dit goedje wordt verder aangevuld met wasactieve stoffen die voor een aanzienlijke hoeveelheid schuim zorgen waardoor de pasta goed over het volledige gebit verspreid wordt.

Uiteraard dient tandpasta ook prettig in de mond te zijn en heerlijk te ruiken wat meteen verklaart waarom heel wat producenten bepaalde geur- en smaakstoffen aan hun pasta toevoegen. En om te verhinderen dat de tandpasta niet meteen uitdroogt, werden er ook nog enkele vochtvasthoudende stoffen aan toegevoegd. Daarnaast kunnen we ook bindmiddelen, conserveermiddelen en kleurstoffen, al dan niet in beperkte mate, waarnemen.

Q2: Hoe krijg je tandpasta uit kleding?

Tijdens het tandenpoetsen is een vlekje tandpasta op je kleding zo gebeurt. En het lijkt allemaal heel onschuldig als je het zo even met water probeert weg te poetsen, totdat de vlek uiteindelijk beetje bij beetje opdroogt. Uiteindelijk blijf je met een uiterst witte vlek op je kleding zitten. Gelukkig zijn er enkele hulpmiddeltjes die je in dergelijke “noodsituaties” kunt hanteren.

Zo luiden heel wat adviezen om gelijk over de tandpasta vlek heen te strijken. De warmte van het strijkijzer zorgt ervoor dat de vlek minder tot vrijwel helemaal onzichtbaar wordt. Verder kan het ook helpen om je kleding eventjes in een emmer met lauwwarm water te laten weken. 

Betreft het een iets oudere tandpastavlek die toch al goed is opgedroogd, dan kun je altijd nog even met vloeibare groene zeep proberen. Giet een scheutje groene zeep op de vlek en laat het goedje vervolgens 30 minuutjes intrekken alvorens je de kleding op een standaard wasprogramma wast.

 

Q3: Hoe lang is tandpasta houdbaar?

Net zoals bij etenswaren, dranken en medicatie dient ook op de verpakking van tandpasta de houdbaarheidsdatum steevast te worden vermeld. Deze wordt steeds ingeleid met “houdbaar tot” gevolgd tot de datum. 

Indien de verpakking een andere datum vermeld of wanneer er, in het slechtste geval, niets op de verpakking vermeld staat én de tandpasta nog niet geopend werd, dan kun je ervan uitgaan dat de houdbaarheid maximaal 3 jaar betreft. 

Wanneer de verpakking reeds geopend werd, dan dient de houdbaarheid van de tandpasta te worden herleid naar maximaal 3 maanden.

 

Q4: Wat doet tandpasta met aambeien?

Voor sommigen is het gebruik van tandpasta op aambeien een echt wondermiddeltje gebleken terwijl anderen het bestempelen als een regelrechte fabel. Jammer genoeg blijkt het nut ervan nooit wetenschappelijk te zijn bewezen wat het dan ook vrij moeilijk maakt om een rechtlijnig antwoord te bieden op deze vraag.

Onder het motto “baat het niet dan schaadt het niet” lijkt het ons alvast de moeite waard om het even te proberen. Zo ondervinden heel wat personen een positieve en kalmerende werking met dank aan het gebruik van tandpasta. Wanneer je echter een licht brandend gevoel krijgt en/ of beginnende huidirritatie dan wordt uiteraard wel aangeraden om met de behandeling te stoppen!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES