5 beste Kokosoliën Test van 2024

Laatste update: 15.07.24

 

Beste kokosoliën – Vergelijkingstest & Koopgids 

 

Kokosolie is een van de huidige superfoods, het heeft niets dan gezonde eigenschappen en duizend-en-één toepassingen. Zo kun je het gebruiken in plaats van boter of margarine, je kunt ermee bakken, wokken en frituren. En ongelofelijk maar waar; het is ook een schoonheidsproduct. Een haarmasker mengen met je shampoo of als hydratatie voor droge of geïrriteerde huid. Lijkt dit je wel interessant? Dan ga jij zeker de beste kokosolie vinden tussen de producten die we vergeleken hebben. Zo is er de Lucovitaal kokosolie voor mensen die willen genieten van de voordelen, maar zonder de typische kokosgeur- en smaak. Vind je dat echter geen probleem, dan raden we Royal Green aan, een 100% natuurlijke en biologische kokosolie.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste Kokosoliën (Reviews) van 2024 

 

Zoek je een alternatief voor boter, margarine of olijfolie? Of zoek je misschien een product dat je kunt gebruiken als hydraterende lotion voor je huid, als haarmasker of zelfs als tandpasta? Lees dan zeker verder want kokosolie kan voor dit alles en meer dienen. Wij zetten de 5 beste kokosoliën op een rijtje. Ook als je gewoon beter op je gezondheid wilt letten is dit een goede optie want het is een natuurlijk en biologisch product dat je veel voordelen kan aanbieden. 

 

1. Lucovitaal Kokosolie Voedingssupplement 500 ml 

 

De kokosolie van Lucovitaal is zowel geschikt om mee te bakken en braden, als om mee te frituren. Ook kun je deze olie gebruiken als smeersel op de boterham in plaats van boter, of als basis voor een smoothie of koude snack. Er zijn ontelbare mogelijkheden om de olie in je dagelijkse leven te gebruiken. Deze olie wordt aangeboden in een kunststof pot van 500 ml.

De olie is ontgeurd en neutraal van smaak, je eten zal dus zeker niet naar kokos smaken. Met twee theelepeltjes van deze olie heb je meer dan genoeg om een volledige maaltijd mee voor te bereiden. Onder de 27 graden heeft het een gestolde vorm en bij verwarming wordt het vloeibaar. 

Lucovitaal is een bekend Nederlands merk voor gezondheidsproducten met een hoge garantie voor kwaliteit aan een goede prijs.  De kopers die deze olie reeds gebruikt hebben, vinden het een topproduct. Ze hebben het geprobeerd op huid en haar, en ze hebben ermee gekookt. Ze zijn allen zeer positief over de resultaten van al deze toepassingen. 

 

Voordelen: 

Toepassing: deze kokosolie kun je werkelijk overal gebruiken, zowel als schoonheidsproduct als om voedsel mee te bereiden. 

Gezondheid: de Lucovitaal kokosolie is een plantaardig vet dat voor meer dan de helft uit het verzadigde vetzuur laurinezuur bestaat. Deze olie laat dus geen schadelijke transvetten vrijkomen, wat het uiterst geschikt maakt om mee te koken op hoge temperaturen. 

Biologisch: dit product heeft een biologisch keurmerk. Dit wil zeggen dat het geteeld is zonder kunstmatige pesticiden en er wordt ook niets genetisch gemanipuleerd. 

 

Nadelen: 

Bewaren: het is mogelijk dat er bezinksel en kleurverschil optreedt, en hoewel dit natuurlijk is, kan het wel onaangenaam zijn en het idee geven dat het product slecht geworden is. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Royal Green Extra Virgin Coconut Cream Kokosolie 1400 ml 

 

Royal Green is een een Nederlands bedrijf dat opgestart is om natuurlijke producten op de markt te brengen. Zij strijden tegen de chemische en synthetische producten die verkocht worden alsof ze natuurlijk zijn. Ze hebben een onafhankelijk biologisch label dat bewijst dat hun producten 100% puur natuur zijn, en dus alleen maar positieve effecten hebben op je gezondheid. Ze zijn het beste merk als je al deze kenmerken in overweging neemt. 

Deze extra virgin kokosolie is dan ook een 100% gecertificeerde biologische olie, verkregen door koude persing. Ze is ook niet vermengd met andere producten, ze is volledig zuiver. Deze olie heeft wel een zacht kokossmaak, waarvoor ze een prijs gewonnen heeft voor beste smaak. Dit product wordt aangeboden in een glazen pot van 1400ml. Dit is beter voor langdurig bewaren en voor het milieu uiteraard.

Na het lezen van de reviews over dit product kunnen we besluiten dat de consumenten zeer enthousiast zijn. Ze hebben het gebruikt om mee te koken, op hun huid en haar, en zelfs om hun tanden mee te poetsen. Dit is dus echt een topproduct dat je overal in huis kan gebruiken. 

 

Voordelen: 

Toepassing: de kokosolie van Royal Green kan overal gebruikt worden. Van de keuken tot de badkamer, in allerlei verschillende toepassingen. We denken aan bakken en frituren tot hydraterende lotion voor de huid, als haarmasker en zelfs als deodorant. 

Gezondheid: de olie is suikervrij, is licht verteerbaar en verbetert de opname van vitamines en mineralen. 

Biologisch: dit product is 100% biologisch, met gecertificeerd label. 

 

Nadelen: 

Smaak: deze kokosolie heeft wel een kokossmaak. Hier moet je toch rekening mee houden bij het gebruik ervan, voornamelijk in koude bereidingen waar deze smaak meer tot uiting komt dan in warme bereidingen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Body & Fit Organic kokosolie extra virgin en biologisch 400 gram 

 

We komen bij het volgende merk, Body & Fit, die ook gespecialiseerd zijn in gezonde voeding en voedingssupplementen gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De kokosolie die zij aanbieden is 100% biologisch, ongeraffineerd en verkregen door koude persing. Je kunt ze perfect gebruiken om de traditionele vetten zoals boter, zonnebloemolie of margarine te vervangen. Deze olie wordt verkocht in een glazen pot van 400 gram.

Hun advies, en wij kunnen dat alleen maar beamen, is dat als je kiest voor een kokosolie dat je dan zeker moet letten op enkele specifieke kenmerken. De beste kokosolie is er eentje die natuurlijk is, extra virgin en niet ontbleekt of ontgeurd. Zo blijven alle voedingsstoffen behouden. Hoe minder de olie gemanipuleerd is, hoe beter de kwaliteit en hoe beter voor je gezondheid. 

Als we door de reviews lezen dan zien we vooral positieve reacties van mensen die de Body & Fit Organic kokosolie geprobeerd hebben. Als we alle kenmerken van dit product bekijken dan kunnen we besluiten dat dit een heel goede aanbieding is. Je krijgt goede kwaliteit voor een aangename prijs, dat maakt dit het populairste product van onze lijst. 

 

Voordelen: 

Toepassing: zoals de meeste kokosoliën kan ook deze gebruikt worden zowel om te koken als een schoonheidsproduct. Er zijn zelfs commentaren dat deze kokosolie huid problemen verhelpt in zeer korte tijd. 

Gezondheid: Body & Fit zweren bij virgin kokosolie verkregen door koude persing, niet onbleekt noch ontgeurd en dus 100% natuurlijk. Zo bieden zij de puurste en meest kwalitatieve kokosolie aan. 

Biologisch: ook deze kokosolie heeft het certificaat dat wijst op een 100% biologische product. 

 

Nadelen: 

Smaak: doordat ze niet ontbleekt en ontgeurd is, gaat deze kokosolie een lichte geur en smaak hebben van kokosnoot, voornamelijk bij koude bereidingen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Holy Flavours kokosolie Extra Virgin en koud geperst 500 ml 

 

Als voorlaatste product nemen we de extra virgin kokosolie van Holy Flavours onder de loep. Dit bedrijf werkt samen met plaatselijke boeren in Sri Lanka voor het oogsten van de kokospalmen en het verwerken van de kokosnoten. Ze hebben een bio keurmerk dat 100% garantie geeft dat dit een biologisch en betrouwbaar product is. Dit wil ook zeggen dat de kokosolie vrij is van toevoegingen zoals suikers en vetten. 

In vergelijking met andere kokosolies heeft deze olie maar 349 calorieën per 100 gr, dit is meer dan de helft minder dan de meeste andere kokosoliën op de markt. Dat maakt van deze olie een van de gezondere varianten. Holy Flavours biedt dit product aan in een glazen pot met 500 ml inhoud.

Er zijn nog geen reviews voor dit product, maar dit wil zeker niets over de kwaliteit van dit product zeggen. Als we deze kokosolie vergelijken met gelijkaardige producten op de markt, dan kunnen we besluiten dat ze goed is voor je gezondheid, ze is 100% biologische en natuurlijk. 

 

Voordelen: 

Toepassing: deze kokosolie van Holy Flavour is net zoals andere kokosoliën te gebruiken bij het bereiden van gerechten, koud of warm, en ze kan ook gebruikt worden als kokosolie huid- en haarverzorging. 

Gezondheid: met nog geen 350 calorieën per 100 gr is deze kokosolie de minst calorierijke olie op de markt. 

Biologisch: de kokosolie heeft het biologisch keurmerk en voldoet aan alle gezondheidsnormen opgelegd door de Europese Unie. 

 

Nadelen: 

Budget: in vergelijking met andere kokosoliën is deze veruit de duurste, daarvoor krijg je natuurlijk wel kwaliteit voor in de plaats maar ze is dus niet voor ieder budget weggelegd. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bio kokosolie koudgeperst en niet geraffineerd 900 ml 

 

Deze vijfde en laatste kokosolie is van het merk Bio. Deze olie komt van biologische teelt, dit wil zeggen dat minstens 95% van de ingrediënten afkomstig moeten zijn uit biologische landbouw. Ze wordt koudgeperst direct uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Ze heeft ook geen toevoegingen van suikers of vetten. 

Hoewel aangeraden wordt de olie te bewaren op kamertemperatuur, en niet hoger dan 26 graden, is ze heel duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen. Vanaf 27 graden wordt ze vloeibaar en voor sommige toepassingen is ze dan moeilijker in gebruik. Ook deze kokosolie wordt aangeboden in een glazen pot van 900 ml.

Ook deze kokosolie heeft nog geen reviews van consumenten. Na ze te vergelijken met andere kokosoliën op de markt zien we dat deze olie een goedkope variant is en ze wordt dan ook aangeboden aan de laagste prijs. We kunnen dit product dan ook aanraden voor de kopers die iets meer op hun budget moeten letten maar toch van de voordelen van kokosolie willen genieten. 

 

Voordelen: 

Toepassing: huid, haar, keuken, noem maar op. De kokosolie kan overal gebruikt worden. 

Gezondheid: de koudgeperste kokosolie van Bio behoudt alle voedingsstoffen. Ze bevat geen oxidanten en ze heeft antibacteriële eigenschappen die alleen maar positieve effecten hebben op je gezondheid. 

Budget: als je nog niet met kokosolie werkt en je wilt het eens proberen zonder al te veel geld uit te geven, dan raden we aan dit product te kopen. 

Biologisch keurmerk: deze kokosolie heeft het Europees biologisch keurmerk. 

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: de fabrikant waarschuwt dat dit product verpakt wordt in dezelfde omgeving waar ook producten met gluten, noten, soja, etc. verpakt worden. Het is dus mogelijk dat ze sporen bevat van deze producten. Lees eerst goed het etiket om problemen met allergieën te vermijden. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kokosoliën Koopgids 

 

Je wilt graag kokosolie kopen om van alle voordelen te kunnen genieten, maar je weet niet goed waar je op moet letten of wat belangrijk is. Wij geven hier wat meer uitleg over de verschillende kwaliteitsmogelijkheden van de diverse soorten kokosoliën die je in de winkel kunt vinden. Er zijn namelijk ook wel wat merken op de markt die het product goedkoper willen aanbieden, maar dit gaat direct de kwaliteit verlagen. Dit is een product dat je consumeert en als schoonheidsproduct kunt gebruiken. De beste kwaliteit zoeken is dus een must.

Wat je moet weten over de samenstelling van kokosolie 

Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoten van kokospalmen. Het is een tropisch product, verkregen door het vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm te persen. Ongeveer driekwart van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit kokosolie. 

Kokosolie bestaat uit ongeveer 85% verzadigde vetzuren, waarvan ongeveer 70% van de soort met een middellange keten, zoals Laurinezuur. Dit wil zeggen dat ze sneller verwerkt worden door de darmen en worden omgezet in energie zodra ze in de lever terechtkomen. 

 

Geraffineerde of ongeraffineerde kokosolie.

De ongeraffineerde kokosolie wordt ook wel virgin kokosolie genoemd. Er is een groot kwaliteitsverschil tussen deze twee mogelijkheden. De geraffineerde kokosolie is meestal ook gebleekt en ontgeurd. Dit wil zeggen dat deze soort minder natuurlijk en biologisch is, en dus iets minder gezondheidsvoordelen aanbiedt. De virgin variant garandeert voor 100% alle voordelen van de kokosolie vermits de olie niet bewerkt is en dus alle vetzuren intact blijven en niet oxideren. Een aanbeveling is zeker de virgin kokosolie in rekening te nemen, de anderen zijn gewoon minder gezond. 

Je moet opletten als je kokosolie in de gewone supermarkt koopt want de kans is groot dat ze daar de geraffineerde en geharde versie verkopen, ook wel copra kokosolie genoemd. Dit is jammer genoeg een ongezonde en goedkopere kokosolie die dus helemaal niet dezelfde gezondheidsvoordelen biedt. Ze gaat aangeboden worden aan een aantrekkelijke prijs, maar we raden toch aan de kokosoliën te vergelijken vooraleer je ze koopt. Ga zeker geen aanbiedingen uit de weg en we raden aan een grotere hoeveelheid te kopen. Dit verlaagt meestal de prijs en je zal zien dat je de olie overal gaat gebruiken. 

 

Gezondheidsvoordelen van kokosolie 

Wij zetten even de gezondheidsvoordelen van kokosolie op een rijtje zodat je kunt zien dat het werkelijk een topproduct is dat veel kan betekenen voor je gezondheid. Uiteraard moet je de regel toepassen dat teveel van hetzelfde nooit goed is, dus gebruik dit product op een normale manier zonder te overdrijven en je gaat enkel positieve resultaten verkrijgen. 

Kokosolie bestaat uit 80% verzadigde vetzuren zoals we hierboven al uitgelegd hebben. Veel mensen denken dat dit ongezond is, maar dit is niet waar. De vetten die wel slecht zijn voor de gezondheid zijn transvetten, en virgin kokosolie bevat absoluut geen transvetten. 

Kokosolie kan je helpen bij vetverbranding bijvoorbeeld, als je al eens gehoord hebt van het ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet dan zul je dit zeker beamen. Maar hier gaan we niet ingaan op de verschillende soorten diëten. Het komt erop neer dat een gematigde consumptie kokosolie, tussen 15 en 30 gram, er voor zorgt dat je dagelijks tot 5% meer vet kunt verbranden. De middellange keten vetzuren die hiervoor verantwoordelijk zijn, gaan ook zorgen voor meer calorieverbranding. 

Je zou kunnen denken dat deze soort olie slecht is voor de cholesterol, maar niets is minder waar. Kokosolie verhoogt de ‘goede’ cholesterol (HDL) en behoudt de ‘slechte’ cholesterol (LDL), dit in tegenstelling tot andere vetten, die de HDL verlaagt en de LDL verhoogt. Het zijn voornamelijk de toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten die een negatief resultaat hebben op je cholesterolgehalte. 

Toepassingen van kokosolie in de keuken. 

Zoals we al zeiden, kokosolie heeft duizend-en-één toepassingen. Maar hoe kun je kokosolie nu eigenlijk gebruiken in de keuken? Je kunt ze gebruiken ter vervanging van boter of olijfolie op je boterham, of om gerechten mee klaar te maken. Je kunt er dus mee bakken, braden, wokken en frituren.

Het voordeel van kokosolie in warme bereidingen is dat deze olie niet te warm kan worden en daardoor dus gezonder is. Als je vreest dat je gerechten naar koko gaan proeven dan moet je je daar geen zorgen over maken. Bij het warm maken van de kokosolie verdwijnt de kokossmaak, enkel bij koude bereidingen wordt de kokossmaak behouden. Tenzij je de ontgeurde variant koopt, die is neutraal van smaak in zowel koude als warme bereidingen. 

 

Toepassingen van kokosolie als schoonheidsproduct

Je kunt kokosolie ook gebruiken als schoonheidsproduct. We denken dan aan gezicht, haar, lichaam, etc. Het is voor alles bruikbaar. Kokosolie helpt bij droge huid, acné en eczeem bijvoorbeeld. Ze verbetert aanzienlijk de vochtigheidsgraad van je huid. Omdat acné een bacteriële aandoening is, gaat de kokosolie er hier voor zorgen dat die specifieke bacterie gedood wordt dankzij het laurinezuur. Ook bij eczeem heeft kokosolie zeer goede resultaten. Proberen dus maar! 

Dit product kan ook gebruikt worden om je haren te verzorgen. Door het 2 tot 3 keer per week te gebruiken, kun je de natuurlijke oliën van je haar verbeteren en zo glanzend haar krijgen dat ook veel minder samenklit. Het zorgt er ook voor dat je haar sterker wordt en het voedt je hoofdhuid waardoor de algemene gezondheid van je haar erop verbeterd. Je kunt kokosolie ook gebruiken als haarmasker door het 20 minuten voor je gaat douchen aan te brengen, daarna was je je haar gewoon met shampoo.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waar is kokosolie goed voor 

Kokosolie is goed voor alles. Je kunt het gebruiken ter vervanging van boter of margarine indien je deze niet meer mag of wilt gebruiken. In koude toepassingen laat kokosolie echter vaak een lichte kokossmaak na als je de ontgeurde variant koopt. Je kunt kokosolie ook gebruiken als basis voor smoothies , om mee te wokken, bakken, braden en zelfs frituren. 

Je kunt ze bovendien ook gebruiken als schoonheidsproduct. Ze kan dienen als hydraterende lichaamsolie of je kunt er een haarmasker mee bereiden. De positieve eigenschappen van dit product zijn goed tegen droge huid of eczeem bijvoorbeeld. Kortom, kokosolie kan gebruikt worden in de keuken en in de badkamer. 

Q2: Hoe gezond is kokosolie 

Als we de eigenschappen van kokosolie bekijken dan zien we dat ze voor 86% bestaat uit verzadigde vetzuren. Het merendeel van deze verzadigde vetzuren zijn middellange keten vetzuren, Dit wil zeggen dat ze goed door de darmen geabsorbeerd worden, ze gaan door het bloed direct naar de lever en worden zo omgezet in energie. 

Kokosolie bevat geen koolhydraten, eiwitten mineralen en bijna geen vitaminen. Ze is wel rijk aan calorieën. Verzadigde vetten mogen wel niet verward worden met transvetten. Kokosolie heeft geen transvetten want ze is verkregen door koude persing direct van de kokosnoot en de natuurlijke varianten worden nooit geraffineerd of verwerkt. 

 

Q3: Wanneer is kokosolie bedorven 

Kokosolie heeft een zeer lange houdbaarheidsdatum. Vermits het een natuurlijk product is dat niet verwerkt is, is het een zeer duurzaam product. Over het algemeen is de olie goed voor 2 jaar vanaf de productiedatum. Als je ze bewaart volgens de aanbevelingen dan gaat ze nog veel langer mee dan de houdbaarheidsdatum. 

Als de olie bedorven is dan gaat ze ranzig ruiken en smaken net zoals andere gelijkaardige producten als boter en margarine. Als je ervan proeft en ze smaakt zoals altijd, of je ruikt eraan en ze ruikt naar kokosnoot, dan is ze zeker nog goed om te gebruiken. Het feit dat ze misschien troebel wordt, dat er bezinksel is, of als er kleurverschil optreedt, wil niet meteen zeggen dat ze slecht geworden is. Ga verder op je zintuigen, laat de olie op kamertemperatuur komen en doe de geur- en smaak test. 

 

Q4: Wat is extra vierge kokosolie 

Extra vierge of gewoon vierge of virgen is hetzelfde bij kokosolie. Dit heeft alleen een andere betekenis bij olijfolie. Als we het hebben over (extra) virgin kokosolie dan wil dit zeggen dat ze koudgeperst is, direct van de kokosnoot. Dan is ze 100% biologisch gewonnen, ze wordt niet bewerkt en er worden geen andere producten toegevoegd zoals suikers en vetten. 

De (extra) virgin kokosolie in haar meest natuurlijke vorm is niet ontgeurd en niet ontbleekt. Hoe puurder en natuurlijker, hoe meer gezondheidsvoordelen. Je kunt eventueel de ontgeurde versie kopen als je niet heel erg van de kokos geur of smaak houdt, in dit geval is ze wel bewerkt maar nog steeds zijn er geen andere producten aan toegevoegd die de positieve kenmerken van de olie wijzigen.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE