Enkele tips om tanden te bleken voor thuis

Laatste update: 16.06.24

 

Ben jij ook getriggerd door die unieke filmsterren-smile? Een stralend wit gebit met prachtige lijnrechte tanden die het toonbeeld blijken van een jeugdige én tevens gezonde uitstraling. Tegenwoordig zijn er dan ook heel wat middeltjes om tanden witter te maken zonder dat je daarvoor naar de tandarts hoeft. Wil jij je tanden thuis bleken? Lees dan toch maar eerst even dit artikel door!

 

Waarom zijn je tanden niet stralend wit?

Nu sociale media steeds populairder wordt en het uiterlijk als gevolg onrechtstreeks belangrijker lijkt te worden, gaan we met zijn allen – misschien onbewust – op zoek naar de perfecte tandpasta of filmsterren-smile. Deze wordt gekenmerkt door een prachtig en schoon gebit met lijnrechte parelwitte tanden; wat bijdraagt aan een toch wel ietwat onrealistisch schoonheidsideaal. Want laat ons maar meteen met de deur in huis vallen; niemand heeft van nature uit perfecte witte tanden. In de meeste gevallen kennen tanden een ietwat gelige verkleuring getriggerd door diverse factoren.

Zo kan een dergelijke verkleuring in eerste instantie te wijten zijn aan je DNA wat aantoont dat het – weliswaar in grote mate – genetisch bepaald blijkt. Sommige personen zullen dus net iets meer hinder ondervinden van gele tanden terwijl het bij anderen dan weer amper tot niet zichtbaar is. De gele verkleuring hangt eveneens nauw samen met de kleur van het tandbeen enerzijds én de dikte van het tandglazuur anderzijds wat meteen verklaart waarom ook de leeftijd een belangrijke factor blijkt. Met het ouder worden kan de gele verkleuring geleidelijk aan toenemen.

Naast de genetische bepaling, bestaan er natuurlijk ook externe factoren die – in meer of mindere mate – een invloed kunnen hebben op voornoemde gele verkleuring. Denk hierbij aan sommige voedingsmiddelen gaande van cola en koffie tot thee, allerhande vruchtensappen, bepaalde kruiden, heel wat soorten fruit en rode wijn. Dit lijstje kan verder worden aangevuld met nicotine dat bekend staat om de kenmerkende donkerbruine aanslag ter hoogte van de tanden én de vingertoppen. 

Kortom, het mag onderhand wel al duidelijk zijn dat niemand van nature uit parelwitte tanden heeft en er altijd wel sprake zal zijn van een bepaalde gelige verkleuring. Wil jij toch graag voor wittere tanden gaan thuis, dan is het misschien in eerste instantie aangewezen om een optimale gebitsreiniging door de tandarts te laten uitvoeren. In de meeste gevallen zien je tanden er na een dergelijke reiniging al meteen een pak gezonder en stralender uit. Pas in het laatste geval kun je dan altijd nog aan je tandarts vragen om je tanden te witten of zelf thuis witte tanden te creëren door gebruik te maken van een bepaald type tandpasta, tandpasta tabletten of zogenaamde beste whitening strips. Let wel; al deze producten kennen ook nadelen, die we verder in de tekst uitvoerig zullen bespreken.

 

Gele tanden voorkomen

Dat gele tanden regelmatig voorkomen en bijgevolg van nature perfect normaal zijn, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Naast de genetische bepalingen, zijn er ook heel wat bijkomende factoren die een invloed kunnen hebben op de gele verkleuring. Dat betekent dus ook dat je het geler worden van je tanden in bepaalde mate kunt helpen voorkomen door de voornoemde externe factoren te vermijden.

We gaan ervan uit dat bepaalde genotsmiddelen zoals koffie, diverse soorten frisdranken en/ of nicotine makkelijk te vermijden zijn. Andere – toch wel noodzakelijke én gezonde – voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld fruit en/ of thee, zijn dan weer moeilijker uit het dagelijkse dieet te schrappen. Toch kunnen ook deze factoren schade berokkenen aan het tandglazuur. Maar, niet getreurd want er zijn wel degelijk enkele tips & trips die jij kunt volgen zodoende de schade te beperken.

Zo kun je het aantal eetmomenten doorheen de dag drastisch gaan inperken tot bijvoorbeeld 5 maaltijden waarvan 3 volwaardige en 2 keer een tussendoortje. Ben je verzot op fruit? Probeer dan – indien mogelijk – het eten van zure vruchten/ zuur fruit te beperken of eventueel te vervangen door andere vruchten met een lagere zuurtegraad. Hetzelfde principe geldt voor het drinken van vruchtensappen; verdun deze met een kleine hoeveelheid water of beperk het gebruik ervan tot bijvoorbeeld 1 maal per dag of 2 keer per week. 

Beperk de inname van frisdranken of vervang eventueel door melk en/ of water. Indien je voornoemde voedingsmiddelen en dranken toch wilt nuttigen – wat uiteraard kan en mag – dan is het aangewezen om na het nuttigen ervan je mond even schoon te spoelen met water. Poets meermaals per dag je tanden maar nooit direct na het eten van zuur fruit of het drinken van vruchtensappen en/ of frisdrank. En last but not least; ga regelmatig even op controle bij je tandarts en opteer daarbij voor een grondige gebitsreiniging.

 

Mondverzorgingsproducten en speeksel 

Hoewel een regelmatig bezoek aan de tandarts en dito grondige gebitsreiniging bijdragen aan een optimale mondhygiëne, is veel uiteraard ook afhankelijk van het genetische materiaal waaruit elk van ons bestaat. Zo is het onder meer belangrijk dat de speekselproductie op peil blijft aangezien speeksel kan beschouwd worden als een natuurlijke bescherming naar het gebit toe; een geschikt middel zeg maar om zuren te neutraliseren. Echter, is de speekselproductie niet bij iedereen optimaal te noemen. Zo ervaren sommige personen een te hoge speekselproductie terwijl anderen dan weer te weinig speeksel aanmaken. 

Dat je aan je DNA niets kunt veranderen is onderhand wel logisch. Dat andere voedingsmiddelen – die het geler worden van de tanden in de hand werken – te vermijden zijn, werd hiervoor ook al enigszins verduidelijkt. Daarnaast kun je – indien gewenst – besluiten om je dagelijkse mondhygiëne verder aan te vullen met bepaalde mondverzorgingsproducten die gekenmerkt worden vanwege hun natuurlijk blekende werking. Denk onder meer aan tandpasta op basis van actieve koolstof of verzorgingsproducten die voorzien zijn van een geringe hoeveelheid kokosolie.

Wat als je tanden nog niet wit genoeg zijn?

Maar wat als jij regelmatig naar de tandarts gaat om een gebitsreiniging uit te voeren én daarbij ook nog eens een optimale mondhygiëne hanteert en je tanden toch nog witter wilt maken? Ook dan zijn er heel wat mogelijkheden voorhanden. Zo kun je – wat bovendien misschien wel één van de veiligste opties is – je tanden witten bij de tandarts. 

Hoewel het wit maken van de tanden een heel proces met zich meebrengt, bestaan er daarnaast ook al heel wat middeltjes om zelf je tanden te bleken. Denk daarbij aan diverse tandenbleeksets of tanden bleken strips om helemaal zelf thuis je tanden te bleken. Let wel; het bleken van de tanden kan een pijnlijk proces betekenen daar er toch altijd een bepaalde hoeveelheid waterperoxide aan te pas komt. (Verder in de tekst kun je hier meer informatie over terugvinden.)

 

Tanden laten bleken door tandarts of jezelf?

Kortom, wil jij jouw tanden nóg witter krijgen? Dan is een afspraak met je vertrouwde tandarts of een erkend mondhygiënist het eerste wat bij je zou moeten opkomen. De ervaringen van het tanden bleken liegen er niet om en velen beschrijven het proces als behoorlijk pijnlijk. Daarnaast dien je ook rekening te houden met een hoog prijskaartje wat maakt dat heel wat personen naar middeltjes zoals tandenbleek grijpen om het proces gewoon zelfstandig thuis uit te voeren. 

Maar soms is het wel verstandiger om je tanden door een tandarts wit te laten maken. De tandarts zal daarbij eerst uitgaan van een optimale gebitsreiniging en er tevens op toezien dat er verder geen gebreken of schade is. Vervolgens kan het tanden bleken bij de tandarts mits een bitje eenvoudig worden uitgevoerd. Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen de bekende bleekbehandeling op basis van bleekgel die met behulp van een laserlamp moet uitharden/ inwerken of een laserbehandeling waarmee je je tanden toch enkele tinten witter krijgt. Let wel; de prijs van beide behandelingen kan behoorlijk oplopen en vaak is het resultaat niet permanent waardoor er regelmatig nabehandelingen nodig zijn. 

Wil je tijd én geld besparen dan kun je er altijd nog voor kiezen om gewoon thuis je tanden te bleken. Ga daarvoor steevast op zoek naar de beste tandenbleekset die zo goed mogelijk aan jouw verwachtingen weet te voldoen. Zo kun je onder meer opteren voor de bekende set tanden bleken van het Kruidvat, de befaamde tandenbleek strips of white strips tandenbleekset. Het lijstje kan verder worden aangevuld met tanden bleekgel of een basis tandenbleekset die je bij de drogisterij aankoopt. Het lijstje kan verder worden aangevuld met speciale bleektandpasta of een bleeklepel van de tandarts.

Let op met waterstofperoxide

Tot slot willen we toch nog even kort wijzen op het gevaar van het tanden bleken. Is het bleken van je tanden slecht en welke nadelen zijn er – al dan niet – aan verbonden? Zo blijken de meeste tandenbleek middeltjes wel degelijk voorzien van een bepaalde hoeveelheid waterstofperoxide; een molecuul dat bekend staat om de 2 waterstof- én evenveel zuurstofatomen. Zijn specifieke chemische verbinding, maakt dat waterstofperoxide bijzonder sterk gaat reageren op de gele verkleuringen wat meteen verklaart waarom je tanden na een behandeling steevast witter tonen.

Maar vergis je niet want waterstofperoxide om je tanden te bleken, kent wel degelijk nadelige gevolgen. Zo ervaren velen pijnlijke tot gevoelige tanden na het bleken die vermijden dat ze het proces opnieuw zouden doorlopen. Daarnaast kan een hoge hoeveelheid waterstofperoxide eveneens het tandvlees verbranden alsook blijvende schade ter hoogte van de mondholte aanrechten. Kortom, dat het bleken van tanden nadelen met zich meebrengt, is onderhand wel al duidelijk. Daarnaast kan de prijs van het  tanden bleken wel eens aanzienlijk oplopen waardoor het niet voor iedereen even toegankelijk is.

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE