Laatste update: 30.06.22

 

Beste zonnebrand – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam en daarmee ook je kostbaarste bezit. Wanneer je gaat zonnen of je doet een andere buitenactiviteit, dan is het van het grootste belang om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf waaronder de uv-straling. We hebben alvast 3 producten uitgekozen om te vergelijken en hun sterktes en zwaktes te bespreken. Zo zul je merken dat de Nivea Sun Zonnecrème een product is dat zowel bescherming biedt als hydrateert. Daarnaast kun je het product van Rituals The Ritual of Karma vinden die gekenmerkt wordt door zijn diepgaande bescherming met natuurlijke antioxidanten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste zonnebrand (Reviews) van 2022

 

Wanneer je gaat zonnen is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen uvA- en uvB-stralen. Een huid die onvoldoende beschermd is zal verbranden door de zon met alle pijnlijke gevolgen en ongemakken van dien. Daarom geven alle dermatologen het advies om vaak te smeren. We hebben voor jou 7 topproducten geselecteerd die ons heel interessant leken. Neem even een momentje om alles te bekijken en kies er vervolgens de beste zonnebrand uit die bij jouw huidtype past.

 

1. Nivea Sun Zonnecrème Protect & Hydrate Zonnemelk SPF 30

 

Het bekende merk Nivea is de populairste producent van verzorgingsproducten in de lage landen. Het merk zorgt al meer dan 100 jaar voor een goed verzorgde huid voor elke leeftijd en met elke huidskleur. Deze Nivea Sun Protect is “waterproof” en bovendien PH-neutraal. 

De Nivea zonnebrand met SPF 30 zorgt voor een efficiënte bescherming tegen uvA- en uvB-straling waardoor je een pak minder kans maakt op zonnebrand. Daarnaast zal hij je beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering omdat de verzorgende formule ervoor zorgt dat je huid niet uitdroogt. Deze crème is waterafstotend zodat hij je ook tijdens het zwemmen bescherming biedt. Deze zonnebrand heeft een melkachtige substantie waardoor hij mooi egaal kan uitgesmeerd worden. 

Daarnaast wordt hij verkocht in handige verpakkingen van 200 ml om hem gemakkelijk naar het strand mee te nemen. Hij is trouwens ook verkrijgbaar met diverse beschermingsfactoren. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de kwaliteit en de prijs van dit product.

 

Voordelen:

Waterresistent: je kunt met deze zonnebrand veilig gaan zwemmen. Er wordt wel aangeraden om na een zwembeurt opnieuw te smeren.

Verzorgend: de crème heeft ook een verzorgende werking waardoor de huid niet zal uitdrogen en vroegtijdige huidveroudering wordt tegengegaan.

Gebruiksvriendelijk: deze zonnecrème met SPF 30 smeert gemakkelijk uit dankzij de melkachtige consistentie.

Geur: met de heerlijke geur waan je je zo op vakantie.

 

Nadelen: 

Gevoel: enkele klanten vinden deze zonnebrand nogal plakkerig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Rituals The Ritual of Karma Zonnespray SPF 30

 

De Rituals zonnebrand wordt gekenmerkt door zijn heerlijke en exclusieve geuren uit Azië. Deze zonnecrème heeft een beschermingsfactor 30 waardoor de huid wordt verzekerd tegen vroegtijdige huidveroudering door uv-stralen en hij zorgt bovendien voor een zonnige en gezonde teint. 

De Ritual of Karma is waterproof en hij is samengesteld op basis van biologische witte thee, natuurlijke vitamine E en ginkgo biloba die krachtige en natuurlijke antioxidanten zijn die zorgen voor een diepgaande bescherming van de huid.

Deze hydraterende lotion wordt verkocht in een flacon met spraydop. Hierdoor kun je hem gemakkelijk aanbrengen en smeert hij mooi egaal uit zonder witte strepen. Ook moeilijk bereikbare plekjes worden door de zachte verneveling beschermd tegen de zon. De klanten tonen een uitstekende tevredenheid over dit product en gaven hem dan ook 4,8 van de 5 sterren.

 

Voordelen:

Geur: de exclusieve geur van deze zonnebrand brengt je terug naar Oosterse sferen. 

Gebruiksgemak: deze zonnebrandspray is heel gemakkelijk aan te brengen, ook op de moeilijk bereikbare plekjes.

Verzorgend: door de samenstelling met natuurlijke antioxidanten wordt de huid niet alleen beschermd maar ook gevoed.

Gevoel: deze lotion plakt niet en dringt goed in de huid in. Daarnaast heb je geen last van witte strepen dankzij de fijne verneveling.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: enkele klanten noemen dit product prijzig.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vision Every Day Sun Protection Zonnecrème SPF 30

 

Vision blijkt voor veel klanten het beste merk te zijn voor zonnebrandproducten. Vision werkt met een gepatenteerde technologie waardoor de actieve bestanddelen van de ingrediënten diep in de huid dringen zodat je een ganse dag een goede bescherming hebt.

Daarnaast gaat deze waterresistente crème de huid ook voeden waardoor uitdroging en huidveroudering worden tegengegaan. De Vision zonnebrand heeft bovendien 2 uvA- en 2 uvB-filters zodat zelfs de meest gevoelige huid een goede bescherming krijgt. De zonnecrème is heel gemakkelijk uit te smeren en trekt al na 20 seconden in de huid waardoor je ook geen plakkerig gevoel hebt. 

Bovendien wordt deze zonnebrand verkocht in knijptubes van 200 ml en hij is makkelijk doseerbaar. Hij is beschikbaar met verschillende beschermingsfactoren en daarnaast kun je hem ook krijgen als zonnebrand voor het gezicht en aftersun. We merken dat alle klanten een uitstekende beoordeling gaven in de reviews. Het product wordt dan ook sterk aangeraden.

 

Voordelen:

Kwaliteit: deze zonnebrand werkt met een gepatenteerde technologie waardoor je een diepgaande bescherming krijgt.

Huidtype: de Vision zonnecrème werkt uitstekend voor zeer bleke huidtypes die bijna geen zon verdragen.

Verzorgend: naast de beschermende factor heeft deze crème ook een voedende werking die de huid hydrateert.

Verpakking: de knijptubes zijn heel handig om de juist hoeveelheid te bekomen.

 

Nadelen:

Houdbaarheid: één klant ondervindt problemen met de crème en heeft iedere keer een verbrande huid. Mogelijk heeft dit te maken met de houdbaarheid van de zonnebrand. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Biodermal Zonnebrand Anti Age Zonnecrème voor het gezicht SPF 50

 

Biodermal is een Nederlandse fabrikant van huidverzorgingsproducten die volledig zijn afgestemd op de behoeften van de blekere huidtypes die in onze contreien vaak voorkomen. De Biodermal producten beschermen tegen invloeden van buitenaf. Door gebruik te maken van concentraties van huideigen ingrediënten,zoals bijvoorbeeld de olielaag in de opperhuid, zal de natuurlijke beschermende werking van de huid worden ondersteund.

De Anti Age gezicht zonnebrand heeft een beschermingsfactor 50 en bevat bovendien voedende bestanddelen zoals vitamine E, C en Q10 die helpen om de huid jong te houden. Deze zonnecrème heeft uvA- en uvB-filters die zorgen voor een geavanceerde bescherming van de huid.

Bovendien helpt deze Biodermal zonnebrand om rimpels en pigmentvlekken te voorkomen door het Triple Moist Complex dat zorgt voor een intensieve en langdurige hydratatie van de huid. Deze zonnebrand is beschikbaar in tubes van 178 gram en daarnaast heeft hij een gebruiksvriendelijke spraydop voor gemakkelijke dosering. De reviews tonen ons heel tevreden klanten.

 

Voordelen:

Huidtype: de zonnecrème met factor 50 is voornamelijk afgestemd op hele bleke huidtypes die zeer snel verbranden.

Anti-aging: de zonnecrème is bestemd voor het gebruik in het gezicht en hij heeft een anti age-werking die rimpels en pigmentvlekken voorkomt.

Voedende werking: de voedende bestanddelen van vitamine E, C en Q10 helpen de huid jong te houden en gehydrateerd.

Het prijskaartje: deze zonnebrand is een aanbieding en kreeg 50% korting.

 

Nadelen:

Irritatie: een tweetal klanten die een heel gevoelige huid hebben kregen last van huidirritaties.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 50+ Zonnebrand

 

Eucerin zonnebrand producten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waaronder ook de zonnebrand voor baby’s en kinderen. De samenstelling van de ingrediënten gebeurt in samenwerking met wetenschappers die zich vooral toeleggen op de doeltreffendheid en de tolerantie voor mensen met een heel gevoelige huid.

De Sun Oil Control heeft een beschermingsfactor 50+ waardoor hij een zeer goede bescherming biedt tegen de sterke uvA- en uvB-stralen. Bovendien is deze zonnecrème voor het gezicht speciaal ontworpen voor de vette huid die bovendien ook gevoelig is voor acne. De crème heeft een unieke formule die een droge en matte finish op de huid achterlaat zelfs in een vochtig en warm klimaat.

Daarnaast is de Eucerin zonnebrand niet-comedogeen waardoor hij de ideale basislaag is voor make-up. De gel-crème is verkrijgbaar in een flacon van 50 ml die een handige doseerpomp heeft waardoor je steeds de correcte hoeveelheid product hebt. De klanten beoordelen dit product als uitstekend en sommigen noemen hem zelfs de beste zonnecrème die ze ooit hebben gebruikt.

 

Voordelen:

Huidtype: deze zonnebrand is speciaal ontworpen voor een vette huid die ook gevoelig is voor acne.

Make-up: de crème met SPF 50+ kan worden gebruikt als basislaag voor make-up.

Gevoel: hij laat een droge en matte finish achter op de huid, zelfs in een warm en vochtig klimaat.

Gebruiksvriendelijk: Eucerin heeft een uitgebreide lijn producten waardoor hij voor iedereen geschikt is.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: dit product blijkt nogal prijzig te zijn voor deze kleine verpakking.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. P20 SPF 50 100 ml Zonnebrandcrème  Spray

 

P20 werd eind jaren ‘70 ontworpen door Claus Riemann die het eerste zonnebrandproduct op de markt bracht dat met 1 maal smeren een volledige dag bescherming gaf. P20 behoort inmiddels tot de marktleiders in Engeland en hij gaat ondertussen ook vlot over de toonbank over de hele wereld.

De P20 zonnebrand heeft een SPF 50 die je met één keer smeren een volledige dag bescherming biedt. Daarnaast is hij vrij van kunstmatige geur- en kleurstoffen en er worden bovendien geen conserveermiddelen aan toegevoegd. De zonnebrand is waterbestendig en heeft een bijzondere lichte textuur waardoor hij heel gemakkelijk uitsmeert.

Het product wordt trouwens verkocht in een dispenser van 100 ml met spraydop waardoor je hem egaal over je volledige lichaam kunt vernevelen. In de reviews merken we dat dit product echt wel doet wat hij belooft. De klanten melden dat ze met éénmaal smeren een ganse dag goed zijn.

 

Voordelen:

Werking: door de unieke formule hoef je maar eens om de 10 uur te smeren.

Waterbestendig: je kan met dit product veilig gaan zwemmen zonder dat je het risico loopt om te verbranden.

Verpakking: dankzij de sprayflacon kun je het product over het lichaam vernevelen zodat je hem egaal kunt uitsmeren.

Het prijskaartje: dit product valt in de laagste prijscategorie van onze top 7.

 

Nadelen:

Gezichtshuid: een klant merkt op dat wanneer je hem uitsmeert op het gezicht, de huid toch wel vettig aanvoelt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Lovea Bio Sunspray SPF15 Zonnebrand spray met natuurlijke ingrediënten

 

Lovea is een producent die enkel gebruik maakt van organische materialen die de aarde ons schenkt. Het merk gaat er van uit dat je ook met goedkope producten het gevoel kunt krijgen net alsof je pas een dure crème hebt gebruikt of een exclusieve spa-behandeling hebt gehad.

De Lovea zonnebrand spray heeft een beschermingsfactor 15 en hij is daarmee geschikt om zowel het lichaam als het gezicht te beschermen. Dit product is trouwens in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zodat je ook een beschermingsfactor kunt vinden voor het ganse gezin. Door de 100% minerale zonnefilters is je huid veilig voor uvA- en uvB-stralen.

De samenstelling met monoï-olie, kokos olie, arganolie en vitamine E zal de huid verzorgen en voeden zonder een vettig laagje achter te laten. De melkachtige substantie laat zich trouwens gemakkelijk en egaal over de huid smeren zonder dat je witte strepen hebt. Deze zonnecrème wordt verkocht in een sprayflacon die een inhoud heeft van 125 ml. In de reviews merken we dat de meningen verdeeld zijn over dit product.

 

Voordelen:

Natuurlijk: Lovea maakt enkel gebruik van natuurlijke ingrediënten.

Gebruiksvriendelijk: de verpakking met spraydop zorgt ervoor dat de crème gemakkelijk kan worden aangebracht.

Bescherming: de zonnebrand heeft bescherming tegen uvA- en uvB-straling.

Het prijskaartje: dit product heeft een lage prijs waardoor hij door iedereen kan worden gebruikt.

 

Nadelen:

Waas: er zou een witte schijn op het lichaam achterblijven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zonnebrand Koopgids

 

Zonnebrandcrèmes zijn er in een overvloed aan texturen, beschermingsfactoren, geuren en met diverse samenstellingen, al dan niet met natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zul je moeten kiezen of je een product wil dat enkel voor het gezicht kan worden gebruikt of kies je er eentje voor het ganse lichaam dat ook voor je andere gezinsleden geschikt is. Wanneer je de diverse zonnebrandcrèmes gaat vergelijken, zul je merken dat er producten zijn in elke prijscategorie en bovendien dat er ook verschillende aanbiedingen zijn.

Waarom moet je zonnebrandcrème gebruiken

De zon geeft warmte en daarnaast produceert ze ultraviolette stralen. Deze stralingen zijn er in 3 verschillende golflengtes die vrij schadelijk zijn waardoor ze dus ook de grootste oorzaak zijn van zonnebrand. We maken een onderscheid tussen de uvA-stralen en de uvB-stralen. UvA-stralen dringen dieper in de huid door waarbij de onderliggende cellen worden beschadigd. Dit kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, huidpigmentatie en rimpels. Vervolgens is er de uvB-straling die enkel het huidoppervlak zal beschadigen waardoor je niet alleen zonnebrand krijgt maar ook sproeten en moedervlekken.

Daarnaast kan de uvB- straling ook een veel ernstiger reactie uitlokken, namelijk huidkanker. Wetenschappers hebben ontdekt dat 90% van de gevallen van huidkanker zich ontwikkelen door langdurige blootstelling aan uvB-stralen. Daarom geven ze de aanbeveling om je in te smeren met zonnebrandcrème die een hoge beschermingsfactor heeft en ze raden aan om dit ook regelmatig te herhalen. Tenslotte is er de uvC-straling die gelukkig de aarde niet bereikt want deze is de meest schadelijke straling voor mens, dier en omgeving.

 

Wat is de beschermingsfactor in zonnebrand

Het belangrijkste component van zonnebrand is titaandioxide. Het klinkt nogal als een artificieel ingrediënt maar eigenlijk is het een chemische reactie tussen het natuurlijke mineraal titanium, dat te vinden is in de aardkorst, en de zuurstof in de lucht. Na jarenlang onderzoek is gebleken dat de bescherming tegen schadelijke uv-stralen, de belangrijkste eigenschap is van titaandioxide.

Daarom zijn we het dan ook de beschermingsfactor gaan noemen. Titaandioxide gaat zowel de uvA- als de uvB-stralen absorberen waardoor ze niet in de huid kunnen dringen. Er zijn ook nog andere stoffen die worden gebruikt in zonnebrandcrèmes om uv-straling op te vangen maar deze kunnen dit slechts gedeeltelijk.

 

Welke graad van beschermingsfactor moet je kiezen

De graad van bescherming of SPF (Sun Protection Factor) toont aan hoe lang een zonnecrème je bescherming biedt wanneer je het product gebruikt. Zo zal een crème met factor 10, je honderd minuten langer beschermen tegen verbranding dan wanneer je geen product zou gebruiken. Let wel, dit is voor elk huidtype verschillend. Het wordt berekend door te kijken hoelang het duurt voor je gaat verbranden zonder zonnecrème. Wanneer je dus bijvoorbeeld al zonnebrand hebt na 10 minuten blootstelling aan de zon, dan heb je met factor 10 pas na 100 minuten kans op verbranding (10 min x 10 SPF).

De verschillende soorten zonnebrand en hoe je hem gebruikt 

Zonnebrand zul je vinden in diverse texturen maar dat heeft in wezen geen invloed op de werking van het product. Zo kun je producten vinden in crème-vorm of in een melkachtige substantie, daarnaast zijn er ook lotions en gels te verkrijgen. Wat je uitkiest is volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je hebt wel verschil tussen producten die enkel bescherming bieden tegen uvB- stralen en daarnaast zonnebrandcrèmes die je beschermen tegen uvB- en uvA-stralen.

Deze laatste geeft je een totale bescherming en bovendien wordt hij ook aangeraden voor mensen met zonneallergie. Het product dat je bescherming biedt tegen beide uv-stralen werkt op basis van titaniumdioxide en zinkoxide waardoor ze samen een soort spiegel vormen die de schadelijke stralen zal weerkaatsen. Wanneer je van plan bent om de zon in te gaan, dan kun je beter een half uurtje vooraf je huid met zonnebrandcrème insmeren. Zo heeft het product de tijd om in je huid in te trekken zodat hij je optimaal kan beschermen.

 

De houdbaarheid en het prijskaartje

Fabrikanten beweren dat het nodig is om jaarlijks een nieuwe flacon zonnebrandcrème aan te kopen. Deze stelling werd al vlug overgenomen door tijdschriften en magazines. Deskundigen hebben echter onderzocht en opgemerkt dat het niet nodig is om ieder jaar een nieuwe crème aan te schaffen. Als je gewoon een keer meer smeert kun je best je volledig verpakking opgebruiken. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan de fles van vorig jaar schenken aan een school of gebruiken voor de hond of het paard. Vooral witte dieren verbranden snel en moeten ook worden ingesmeerd.

Zonnebrand is te verkrijgen in diverse varianten en in elke prijscategorie. Je zult merken dat de meeste zonnecrèmes niet echt goedkoop zijn. Dit komt voornamelijk door het jarenlange onderzoek die eraan vooraf is gegaan om de perfecte samenstelling te vinden van verschillende ingrediënten. Je kunt producten vinden vanaf ongeveer 11 euro tot wel 18 euro. Er zijn ook duurdere crèmes op de markt die oplopen tot 25 euro. Deze zijn dan speciaal voor het gezicht en hebben eventueel ook anti-rimpel werking en worden gebruikt ter voorkoming van pigmentatie en huidveroudering.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoelang blijft zonnebrand goed?

Zonnebrandcrèmes blijven in principe goed tot één jaar na opening. Daarna zal de werking van de filters die de uv-stralen absorberen sterk verminderen. In werkelijkheid valt dit echt wel mee. Wanneer je de crème goed kunt bewaren, dan zal bijvoorbeeld een product met factor 30 het jaar daarop nog steeds voldoende bescherming bieden en factor 25 of 27 hebben.

De houdbaarheidsdatum is meestal 12 tot 24 maanden. Daarna kan het product een andere consistentie krijgen en vies ruiken. Dit komt omdat de bewaarmiddelen die aan het product worden toegevoegd bacteriën aantrekken.

 

Q2: Wat kun je best doen bij zonnebrand?

Wanneer je verbrand bent door de zon, dan moet je onmiddellijk een plekje in de schaduw opzoeken. Zoals bij alle brandwonden is de regel “eerst water, de rest komt later”.  Je kunt het best je verbrande huid eerst afkoelen onder een lauwe douche. Nadat de huid is verfrist kun je hem insmeren met aftersun crème of -lotion. Wanneer je iets feller bent verbrand kan het nodig zijn om enkele keren per dag te smeren met hydrocortisoncrème. Er wordt aangeraden om vochtblaren niet open te prikken. Wanneer ze vanzelf opengaan gebruik je best een ontsmettend verband.

Q3: Welke zonnebrand gebruik je bij zonneallergie?

Zonneallergie wordt veroorzaakt door uvA-straling. De meeste producten hebben enkel een SPF (Sun Protection Factor) die de huid zal beschermen tegen uvB-stralen. Wanneer een product bedoeld is voor mensen met een zonneallergie zal dit aangeduid worden met een cirkeltje waar “uvA” in staat. Deze uvA-bescherming moet minstens altijd een derde van de SPF zijn die op het product staat vermeld. Hoe hoger de factor, hoe hoger ook de bescherming tegen uvA-straling zal zijn in dit specifieke product. Wanneer je zware allergische reacties hebt is het beter om uit de zon te blijven.

 

Q4: Hoe werkt zonnebrand?

Als je van plan bent om te gaan zonnen en je wilt vermijden dat je huid gaat verbranden, dan kun je beter een half uur vooraf smeren met zonnebrandcrème. Je gebruikt het best crèmes die je beschermen tegen uvB- en uvA-stralen omdat deze je huid een totale bescherming bieden. Deze crèmes werken op basis van titaniumdioxide en zinkoxide die samenwerken als een soort spiegel die het zonlicht gaat weerkaatsen. De factor geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt blijven dan wanneer je geen product zou gebruiken. SPF 10 wil dus zeggen dat je 10 maal langer kan zonnen.

 

Q5: Hoe krijg je zonnebrand uit je kleding?

Zonnebrand kan lelijke vlekken op je kleding maken die er vaak met gewoon wassen niet uit gaan. Je kunt het best onmiddellijk de gemorste zonnebrandcrème verwijderen door hem weg te nemen met een lepel of een botermesje. Daarna kun je de vlek bestrooien met bakpoeder om de resten van de crème te absorberen en je laat dit 30 minuten intrekken.

Vervolgens schud je het bakpoeder weg en kun je de vlek behandelen met een vlekverwijderaar, groene zeep of glansspoelmiddel. Even schrobben met een borsteltje en daarna wassen in de wasmachine. Wanneer de vlek niet helemaal weg is kun je je kledingstuk in de felle zon hangen. De vlek zal verbleken waardoor hij uiteindelijk zal verdwijnen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES