8 beste Mondwaters Test van 2024

Laatste update: 23.05.24

 

Mondwaters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een goede en correcte mondhygiëne is uiteraard belangrijk, zowel voor je tanden als voor je tandvlees en mondgeur. Omdat er tegenwoordig verschillende soorten mondwaters op de markt gebracht zijn, is het niet altijd duidelijk om te weten welk product nu het beste is. Lees daarom onze koopgids omtrent mondwater even aandachtig door zodanig dat je weet met welke elementen je rekening kunt houden. Je kunt natuurlijk ook gewoon overgaan naar onze top 3. Daaruit zul je leren dat je met de Oxyfresh Power Rinse Lemon-Mint Mondwater 473 ml alvast kiest voor een topproduct. Duurzaam, kwalitatief en efficiënt; wat wil een mens nog meer? Het flesje met Listerine Coolmint – 500 ml mondwater hoeft uiteraard helemaal niet onder te doen. Bovendien pakt dit type mondwater meerdere kwaaltjes tegelijk aan gaande van een slechte adem tot een overdaad aan tandplak en tandvlees in een minder goede conditie. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 Beste Mondwaters (Reviews) van 2024

 

Het is belangrijk om elke keer na het poetsen van je tanden je mond nog eens extra te spoelen met mondwater. Op die manier kunnen bacteriën drastisch verminderd worden en kun je problemen zoals tandsteen aanpakken. Het is dan ook aan te raden dat je voor het beste mondwater kiest. Daarom hebben wij een lijst van 5 topproducten opgesteld. We willen jou dan ook het advies geven om deze producten eens rustig te bekijken. En wie weet zit er zelfs een mondwater aanbieding tussen.

 

1. Oxyfresh Power Rinse Lemon-Mint Mondwater 473 ml

 

Heb je vaak last van een slechte adem of een droge mond? Dan hoef je alvast dit mondwater van het bekende merk Oxyfresh eens even te bekijken. Zo zul je merken dat het mondwater geleverd wordt in een stevige verpakking met een inhoud van maar liefst 470 ml. Wat dus betekent dat je makkelijk enkele weekjes kunt overbruggen met dit mondwater.

Verder biedt dit product in de eerste plaats een verzorgende werking. Indien je dus vaak te kampen hebt met pijnlijk en/of ontstoken tandvlees, dan is dit mondwater een echte aanbeveling. Zelfs wanneer je geen last hebt van ontstekingen maar echter wel van tandplak, kun je maar beter voor Oxyfresh kiezen. Uiteraard is het belangrijk om het mondwater steeds te combineren met het tandenpoetsen, teneinde een optimale mondhygiëne te bekomen.

Een blik op de online reviews leert ons dat heel veel klanten gekozen hebben voor het mondwater van Oxyfresh. Het behoort ook niet voor niets tot de topproducten op het gebied van degelijke mondspoelingen. Klanten reageren bijzonder positief of de werking en de kwaliteit van het water. Misschien dat het prijskaartje voor een kleine minderheid best wel wat lager had mogen zijn.

Heb je last van pijnlijk tandvlees en misschien ook wel een bepaalde vorm van tandplak? Kies dan alvast voor het bekende mondwater van Oxyfresh. Om te weten of dit product al dan niet iets voor jou is, kan het handig zijn om de voor- en nadelen even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen: 

Volume: de flacon telt een totale inhoud van wel ruim 470 ml. Dat houdt in dat je gedurende 2 weken je mond meermaals per dag kunt spoelen.

Werking: het mondwater kan een goede oplossing zijn voor gebruikers die te kampen hebben met tandsteen, ontstekingen of eventueel een slechte adem en droge mond.

 

Nadelen:

Duur: de klanten twijfelen duidelijk niet aan de kwaliteit van het mondwater. Echter vindt een kleine minderheid het prijskaartje wel iets te hoog.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Listerine Coolmint – 500 ml – Mondwater – Alcoholvrij – Bevat menthol

 

Ben je bewust op zoek naar een flesje mondwater zonder alcohol, dan loont het alvast de moeite om dit exemplaar van het bekende en populaire merk Listerine alvast even grondig onder de loep te nemen. Het Listerine mondwater wordt jou aangeboden in een stevige plastic fles inclusief bijbehorende draaidop en kent een royale inhoud van 500 ml.

Het betreft een 100% alcoholvrij type mondwater dat gekenmerkt wordt door de samenstelling van maar liefst 4 essentiële oliën aangevuld met een bepaalde hoeveelheid menthol. Dankzij de combinatie van deze unieke eigenschappen – die overigens elk op hun beurt antibacteriële eigenschappen garanderen – vermindert niet alleen de hoeveelheid tandplak maar wordt ook de adem aangepakt alsook de conditie van het tandvlees gestimuleerd.

Hoewel het Listerine mondwater misschien niet meteen voorzien is van de laagste prijs, behoort hij echter wel tot één van de goedkopere mondwaters. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief en benadrukken daarbij zijn efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen: 

Formaat: het Listerine mondwater wordt aangeboden in een stevig plastic fles met bijbehorende draaidop en kent een maximale inhoud van 500 ml.

Gebruiksgemak: met behulp van dit mondwater kan de ontwikkeling van tandplak aanzienlijk beperkt worden, zal de conditie van je tandvlees er sterk op vooruitgaan én kun je een frisse adem beogen.

Samenstelling: het Listerine mondwater bestaat uit maar liefst 4 essentiële oliën die alleen antibacteriële eigenschappen bevatten aangevuld met een bepaalde hoeveelheid menthol teneinde een frisse adem te bekomen. Het product is 100% alcoholvrij.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel dit product tot de relatief goedkope mondwaters mag gerekend worden, kan de prijs op het eerste gezicht behoorlijk afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vitis Orthodontic Mondspoelmiddel 500 ml

 

Met dit mondwater van het merk Vitis kun jij vanaf nu bijdragen aan je dagelijkse mondhygiëne. Bovendien hoef je niet eens een hoog bedrag uit te geven vanwege het aanzienlijk lage prijskaartje. Ideaal dus voor mensen met een beperkter budget of wanneer je liever niet zoveel geld hieraan wilt spenderen.

Het mondwater wordt geleverd in een stevige en opvallende verpakking met een totale inhoud van ruim 500 ml. Je zult er dus vast en zeker enkele weken mee kunnen overbruggen. Dit product biedt bovendien een oplossing tegen verschillende soorten problemen. Zo kan het helpen bij verschillende vormen van tandplak, een slechte adem en/ of droge mond. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het tandglazuur optimaal versterkt wordt.

Volgens een kleine minderheid van de kopers blijkt dit Vitis mondwater toch wel behoorlijk prijzig te zijn. Echter geven de meeste kopers een positief advies over de correcte prijs-kwaliteitverhouding. Het product beschikt dan ook over een uitstekende kwaliteit en is daarnaas ook nog eens duurzaam bevonden.

Met dit mondwater van Vitis is het mogelijk om zonder problemen 2 weken te overbruggen. De flacon biedt namelijk een totaal volume van wel 500 ml aan. We merken aan de positieve reacties, dat het hier wel degelijk om een topproduct gaat. Toch is het handig om de belangrijkste kenmerken even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen: 

Doel: dit mondwater is een echte aanbeveling indien je vaak last hebt van een slechte adem. Daarnaast biedt het ook heel wat ondersteuning bij problemen zoals tandplak en een zwak tandglazuur.

Duurzaam: je zult merken dat de flacon een totaal volume aanbiedt van wel 500 ml. Dit biedt je de mogelijkheid om het gedurende 2 weken meermaals per dag, bij het tandenpoetsen, te gebruiken.

 

 

Nadelen:

Kostenplaatje: slechts een beperkt aantal klanten is ervan overtuigd dat het prijskaartje van dit mondwater nog steeds te hoog is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Meridol Mondwater Tandvlees – 2 x 400 ml – Voordeelverpakking – Met fluoride

 

Net zoals de bekende flesjes Parodontax mondwater behoort ook dit product van Meridol alvast tot de populairste en mogelijks beste mondwaters aller tijden. Dat wordt nog maar eens bevestigd door de vele positieve klantenreacties in combinatie met de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 van de 5 sterren. Kortom, de moeite waard om dit type mondwater even grondig onder de loep te nemen.

Zo wordt het Meridol mondwater steevast aangeboden in een set per 2 stuks waarbij elke fles – elkeen overigens voorzien van een bijbehorende draaidop – een maximale inhoud kent van 400 ml. Dat betekent dat je in totaal een royale inhoud van 800 ml aangeboden krijgt tegen een aanzienlijk en betaalbaar prijskaartje.

In tegenstelling tot heel wat andere soorten mondwaters, blijkt dit exemplaar van Meridol wel degelijk voorzien van een bepaalde hoeveelheid fluoride aangevuld met een scheut menthol waardoor de frisse muntsmaak bekomen wordt. Bovendien is het een 100% alcoholvrij product, wat door velen als een echt pluspunt beschouwd wordt.

 

Voordelen: 

Doeltreffendheid: het Meridol mondwater beschermt niet alleen tegen een geïrriteerd en/ of terugtrekkend tandvlees maar beschermt eveneens tegen de vorming van tandplak en/ of cariës.

Samenstelling: dit type mondwater – dat overigens 100% alcoholvrij blijkt – is wel degelijk voorzien van een bepaalde hoeveelheid fluoride en menthol.

Formaat: de verpakking telt maar liefst 2 afzonderlijke flesjes Meridol mondwater die elk apart een royale inhoud van wel 400 ml vloeistof garanderen.

 

Nadelen:

Niet voor kinderen: vanwege de hoeveelheid fluoride wordt aangeraden om dit type mondwater bij voorkeur niet door jonge kindjes te laten gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Oral-B Pro Expert Mondwater 6 x 500ml

 

Het mondwater van Oral B wordt door heel wat tandartsen aangeraden omwille van zijn effectieve werking. Het is niet meteen één van de goedkoopste producten maar het belangrijkste is de werking ervan.

Dit product zal zonder twijfel bijdragen aan een goede mondhygiëne in combinatie met het tandenpoetsen. De typische muntsmaak zal bovendien zorgen voor een fris en vooral aangenaam gevoel in je mond. Het is aan te raden om het product minstens tweemaal per dag te gebruiken telkens wanneer je je tanden poetst.

Beide kopers zijn helemaal overtuigd van de kwaliteiten van dit product. Bovendien is het heel erg duurzaam en vinden zij het dus ook voordelig in de aankoop.

Dankzij de Oral B mondspoeling kun jij bijdragen aan een goede mondhygiëne. Het is iets duurder in vergelijking met de voorgaande mondwater producten maar het gaat dan ook om een voordeelverpakking. Je krijgt namelijk 6 flesjes met elk een inhoud van wel 500 ml.

 

Voordelen: 

Gebruikswijze: het is aan te raden om het mondwater steeds te gebruiken in combinatie met het poetsen van je tanden. Dit gedurende een tweetal weken en meermaals per dag.

Efficiënt: het mondwater is vooral ideaal om een frisse adem te behouden. Verder is het ook goed als je vaak last hebt van tandplak.

 

Nadelen:

Budget: ook hier kunnen we geen negatieve elementen opmerken. Misschien dat de prijs voor sommigen toch nog als een nadeel kan worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. O7 Active mondwater 500ml antibacterieel met actieve zuurstof

 

Het O7 mondwater heeft de unieke Ardox-X technologie die zorgt voor een optimale mondverzorging. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over dit product. Het kreeg 4,8 van de 5 sterren en het wordt bovendien door veel tandartsen aangeraden om te gebruiken tegen tongaanslag. Het mondwater valt trouwens in de laagste prijsklasse van onze top 5.

Het antibacteriële mondwater werkt op basis van actieve zuurstof die de schadelijke bacteriën gaat elimineren. Hierdoor worden tandvleesontstekingen en een slechte adem ten gevolge van tongaanslag op een effectieve manier aangepakt.

Je gebruikt het spoelmiddel na het poetsen waardoor je een optimale mondhygiëne hebt met bovendien ook stralend witte en gezonde tanden. Daarnaast is het product alcoholvrij en bevat fluoride en menthol voor de frisse adem. Het mondwater wordt trouwens verkocht in flessen van 500 ml en kan gemakkelijk online worden besteld. 

 

Voordelen: 

Tongaanslag: het product wordt door veel tandartsen aangeraden om problemen zoals tongaanslag en tandvleesproblemen te behandelen.

Antibacterieel: de actieve zuurstof zal de schadelijke bacteriën aanvallen waardoor tandvleesproblemen worden vermeden en/of opgelost.

Alcoholvrij: het mondwater is alcoholvrij en bevat fluoride en menthol.

Het prijskaartje: dit product valt in de laagste prijscategorie waardoor het meteen toegankelijker is voor mensen die minder te besteden hebben.

 

Nadelen:

Nasmaak: een klant heeft steeds een rare nasmaak de volgende ochtend.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Elmex Sensitive mondwater 2 x 400 ml tegen gevoelige tanden

 

Elmex heeft een groot gamma aan mondverzorgingsproducten die geschikt zijn voor het ganse gezin. Er zijn onder andere producten voor de eerste tandjes en een mondspoelmiddel voor de jeugd en de volwassenen dat bescherming biedt tegen gaatjes.

Daarnaast is er ook mondwater met een optimale bescherming van gevoelige tanden en pijnverlichting tijdens tandpijn en nog diverse soorten tandpasta.Het wordt dan ook als het beste merk beschouwd voor de complete mondverzorging. Dit Elmex mondwater draagt bij aan de dagelijkse mondhygiëne en belooft een 3 x betere bescherming tegen gevoelige tanden. 

Het mondwater zonder alcohol bevat aminfluoride dat een optimale bescherming biedt tegen allerlei mond- en tandproblemen. Bovendien zorgt de aminfluoride ook voor een beschermlaag op het tandvlees en op het tandglazuur waardoor de tanden beter bestand zijn tegen cariës. Het remineraliseert zelfs beginnende gaatjes onder het tandoppervlak en maakt het glazuur sterker. In de reviews merken we een uitstekende tevredenheid op over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Bescherming: het product biedt extra bescherming tegen gaatjes en gevoelige tanden.

Gebruiksgemak: Elmex mondspoelmiddel is een snelle en gemakkelijke aanvulling op de dagelijkse mondverzorging.

Smaak: dit product heeft een milde smaak waardoor het niet prikkelend aanvoelt.

Klinisch getest: het product is klinisch getest door wetenschappers die de werkzaamheid van de verschillende ingrediënten bevestigen. 

 

Nadelen:

Werking: slechts één klant vindt dat een ander product een betere werking heeft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Dontodent mondspoeling voor gevoelige tanden zonder alcohol

 

De Dontodent mondspoeling is de goedkope kracht in onze top 5. Het mondspoelwater is ontworpen om gevoelige tanden te beschermen waardoor het de pijn helpt verminderen wanneer warme en koude dranken worden genuttigd of bij prikkels van zoet en zuur. 

De beschermende formule zorgt ervoor dat je een frisse en verzorgde mond hebt. Het mondwater gaat bovendien de mondholtes die moeilijk bereikbaar zijn met de tandenborstel, op een effectieve manier reinigen. Dankzij het bi-fluoride systeem krijgen de tanden een bescherming tegen gaatjes en tandbederf. 

Het spoelmiddel van Dontodent ondersteunt de natuurlijke balans van de mondflora en door de fluoride helpt het je om langdurig een frisse adem te behouden. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst. Dit komt waarschijnlijk omdat deze mondspoeling nog niet zo bekend is.

 

Voordelen:

Gevoelige tanden: het mondwater beschermt gevoelige tanden en zorgt ervoor dat de pijnprikkels verminderen.

Tandbederf: het bi- fluoride systeem biedt bescherming tegen tandbederf en gaatjes.

Frisse adem: door te spoelen met dit product heb je een complete mondhygiëne en een gegarandeerde ademfrisheid.

Het prijskaartje: dit product heeft een goedkope prijs bij aankoop van meerdere stuks.

 

Nadelen:

Leeftijdsgrens: het mondwater mag pas worden gebruikt vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mondwaters koopgids

 

Sommige mensen gebruiken het bijna dagelijks terwijl andere personen het zelfs nog nooit hebben aangekocht. Toch kan het gebruik van degelijk mondwater best wel een aanbeveling zijn in een aantal situaties. Uiteraard is er heel wat onderscheid tussen de verschillende merken en is het ene product al beter dan het andere. Uit onderzoek is gebleken dat je zou kunnen rekening houden met het gebruiksgemak, de werkwijze, het type, het budget en de mogelijke gevolgen wanneer je de beste mondwaters met elkaar gaat vergelijken. Wij raden hierbij ook aan om te letten op eventuele aanbiedingen.

 

 

Het gebruiksgemak van mondwater

Wanneer we het over mondwater hebben dan denken heel wat mensen automatisch ook aan mondspoeling. Het zijn 2 woorden die exact naar hetzelfde product verwijzen. We merken ook dat de overgrote meerderheid van de personen bij het woord mondwater dan ook meteen denken aan een frisse adem. En dat is uiteraard helemaal niet verkeerd aangezien mondwater ook zorgt voor een frisse adem. Maar in werkelijkheid is het eigenlijk veel meer dan dat. Mondwater kan heel wat meer zaken aanbieden maar heeft natuurlijk ook enkele gevolgen.

Sommige personen hebben het standaard in de badkamer staan, terwijl andere mensen het misschien nog nooit een keertje hebben gekocht. Toch kan mondwater in bepaalde gevallen echt wel aan te raden zijn en in andere situaties dan weer helemaal niet. Vast staat wel dat het mondwater het tandenpoetsen niet kan en zal vervangen. Het is niet omdat je mondwater gebruikt dat je je tanden niet meer hoeft te poetsen. De combinatie van het poetsen, het flossen en het mondwater is eigenlijk nog altijd het beste.

 

De verschillende soorten mondwater en de gevolgen

Je zult meteen zien dat er heel wat verschillende soorten mondspoeling op de markt gebracht zijn. Over het algemeen zijn de bestanddelen in grote lijnen hetzelfde. Toch kan er hier en daar een klein verschil opduiken. Zo hebben sommige mondwaters een iets hoger zuurgehalte in vergelijking met andere producten. Indien het mogelijk is dan raden wij jou aan om steeds op zoek te gaan naar een laag zuurgehalte. Op die manier kan er minder schade aan je tanden en het tandvlees ontstaan.

Verder is het ook belangrijk om het mondwater slechts gedurende een vrij korte periode te gebruiken. We spreken hier over 1 tot 2 weken. Indien je het product op lange termijn gebruikt dan zou het juist heel nadelig kunnen worden. Door langdurig gebruik worden namelijk ook de goede bacteriën gedood. Gevolgen daarvan zijn een hogere bloeddruk, gele tanden en zelfs een slechte adem.

 

Prijskaartje

Het is ook belangrijk om even stil te staan bij het prijskaartje dat aan het mondwater zou kunnen vasthangen. Je hebt heel wat goedkope mondwaters op de markt die goed hun werk doen net zoals ook een aantal duurdere exemplaren. Je kunt natuurlijk altijd wel ergens een mondwater aanbieding tegenkomen die helemaal aan jouw verwachtingspatroon voldoet. De aankoopprijs kan door heel wat verschillende factoren beïnvloedt worden. Zo zal het mondwater dat je in de apotheek koopt misschien wel iets duurder zijn dan het mondwater uit de supermarkt.

Ook het merk en de bestanddelen kunnen ervoor zorgen dat het ene mondwater net een tikkeltje duurder is dan het andere. Het is daarom een goed idee om eventjes stil te staan bij jouw verwachtingspatroon. Wil je het mondwater gebruiken om een goede adem te krijgen of is het echt wel op aanraden van de tandarts. Maak voor jezelf uit welk bedrag je belangrijk vindt en kunt en wilt uitgeven hieraan. De online beoordelingen van de vele gebruikers kunnen jou wel helpen in de uiteindelijke beslissing.

 

 

Werkwijze

We hebben het hiervoor al eventjes kort vermeld maar het is toch belangrijk om te beseffen dat een mondspoeling het tandenpoetsen niet kan en zal vervangen. Als je dus mondwater wilt kopen om dan nooit meer je tanden te hoeven poetsen dan ben je eraan voor de moeite. De combinatie van het poetsen en het spoelen is een echte aanrader. De meeste mondwaters volgen min of meer dezelfde werkwijze. Indien je toch mocht twijfelen dan kun je uiteraard ook altijd de gebruiksaanwijzing nog eens grondig doornemen.

Het is de bedoeling dat je eerst en vooral je tanden poetst. Na het poetsen kun je dan het mondwater gebruiken. Je hoeft het mondwater ongeveer een minuutje in je mond de houden en het rond de draaien. Op die manier kan de mondspoeling op alle plekjes in je mond en tussen je tanden komen. Dit proces herhaal je 2 tot 3 keer per dag. Houd er ook wel rekening mee dat je de meeste mondwaters niet langer dan 2 weken mag gebruiken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat doet mondwater?

Door mondwater te gebruiken worden de slechte bacteriën in de mond gedood waardoor je een schoon en fris gevoel krijgt. Fluoride in het mondwater zorgt ervoor dat de tandplak zal verminderen en het tandglazuur wordt beschermd. Daarnaast zorgen de actieve bestanddelen van fluoride er ook voor dat moeilijk bereikbare plekjes waar je niet bij kunt met de tandenborstel toch worden gereinigd. Dankzij de toegevoegde menthol of eucalyptus krijg je een frisse adem. Mondwater wordt hoofdzakelijk gebruikt als aanvulling van de mondverzorging.

Q2: Hoe vaak en wanneer moet je mondwater gebruiken?

Mondwater is eigenlijk een supplementair mondverzorgingsmiddel. Het mondwater dient om na het tandenpoetsen de mond te spoelen. Hierdoor worden alle bacteriën in je mondholte gedood waardoor je een gezond gebit en een frisse adem krijgt. Voor een complete hygiëne en mondverzorging wordt er aangeraden om het mondwater te gebruiken na elke poetsbeurt. Bij de meesten onder ons is dit dus 1 x ‘s morgens en 1 x ‘s avonds voor het slapengaan.

Gebruik telkens ongeveer 20 ml mondwater om de mond gedurende 30 seconden te spoelen. Spuug het vervolgens uit en je hoeft trouwens niet na te spoelen. Het product wordt bovendien onverdund gebruikt en het is bovendien gebruiksklaar. In het begin zul je moeten wennen aan de sterke smaak en begin je beter met een mindere spoeltijd om vervolgens op te bouwen naar de 30 seconden.

 

Q3: Hoe lang is mondwater houdbaar?

De houdbaarheid staat altijd op de verpakking of op de kartonnen doos vermeld waarin het product wordt geleverd. Daarop kun je zien hoelang het product na opening nog kan worden gebruikt. Net zoals bij de meeste verzorgingsproducten blijkt het houdbaar te zijn tot 1 jaar na opening van het product . Op de verpakking staat meestal de productiedatum en daaronder staat dan 12 M, met andere woorden de spoeling is tot 12 maanden na opening houdbaar.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE