Laatste update: 30.06.22

 

Beste mondwaters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Het is belangrijk om een goede en correcte mondhygiëne te hebben. Naast het grondig poetsen en dagelijks flossen is het aangeraden om ook mondwater te gebruiken zodat de moeilijk bereikbare plekjes toch worden gereinigd. Het aanbod van verschillende mondspoelmiddelen is nogal groot en daarom hebben we voor jou 3 topproducten uitgekozen om eens op een rijtje te zetten zodat we de voor- en de nadelen kunnen bekijken. Zo zul je merken dat Oxyfresh Power Rinse mondwater de slechte adem volledig neutraliseert. Daarnaast heb je het O7 Active mondwater dat werkt met actieve zuurstof en bovendien een antibacteriële werking heeft.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste mondwaters (Reviews) van 2022

 

Wanneer je telkens na het tandenpoetsen je mond gaat spoelen met mondwater kun je op een effectieve manier tandsteenproblemen aanpakken. Bovendien verminderen ook de bacteriën zodat je een verzorgde en frisse mond hebt. We hebben voor jou 5 topproducten uitgezocht met de hulp en het advies van tandartsen. Neem de tijd om ze even te vergelijken en kies vervolgens het beste mondwater waarvan je denkt dat het je zal helpen bij je mondhygiëne en wie weet, misschien is jouw keuze wel net een aanbieding.

 

1. Oxyfresh Power Rinse mondwater Lemon-Mint 473 ml

 

Het Oxyfresh mondwater is het populairste product bij mensen die last hebben van een chronisch slechte adem. De unieke combinatie van oxygene en zink zorgt ervoor dat slechte ademgassen volledig worden geneutraliseerd. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de werking van dit product. Enkelen vinden het mondwater echter wel wat prijzig.

De speeksel stimulerende formule die trouwens gepatenteerd is, neemt niet enkel de slechte adem weg, hij schakelt ook de bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor cariës, tandvleesproblemen, tandsteen en aanslag op de tong. Bovendien dragen de componenten van Oxyfresh bij aan het verkrijgen van wittere tanden en een gezonde mondflora.

Het mondwater is verkrijgbaar in verpakkingen van 473 ml en wordt verkocht bij apothekers en drogisterijen. Het product bevat geen alcohol en andere stoffen zoals onder andere sulfaat of peroxide die de mond gaan uitdrogen en zorgen voor orale ongemakken. 

 

Voordelen:

Slechte adem: dit product heeft een unieke gepatenteerde formule die bedoeld is om de chronische slechte adem te elimineren.

Speeksel stimulerend: bovendien werken de bestanddelen ook speeksel stimulerend.

Antibacterieel: het mondwater gaat het aantal schadelijke bacteriën in de mond drastisch verminderen.

Smaak: dit product heeft een zachte en milde smaak die niet prikt.

 

Nadelen:

Zoet: het mondwater zou een zoete smaak hebben waardoor je niet echt dat frisse gevoel hebt die je normaal ervaart na het tandenpoetsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. O7 Active mondwater 500ml antibacterieel met actieve zuurstof

 

Het O7 mondwater heeft de unieke Ardox-X technologie die zorgt voor een optimale mondverzorging. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over dit product. Het kreeg 4,8 van de 5 sterren en het wordt bovendien door veel tandartsen aangeraden om te gebruiken tegen tongaanslag. Het mondwater valt trouwens in de laagste prijsklasse van onze top 5.

Het antibacteriële mondwater werkt op basis van actieve zuurstof die de schadelijke bacteriën gaat elimineren. Hierdoor worden tandvleesontstekingen en een slechte adem ten gevolge van tongaanslag op een effectieve manier aangepakt.

Je gebruikt het spoelmiddel na het poetsen waardoor je een optimale mondhygiëne hebt met bovendien ook stralend witte en gezonde tanden. Daarnaast is het product alcoholvrij en bevat fluoride en menthol voor de frisse adem. Het mondwater wordt trouwens verkocht in flessen van 500 ml en kan gemakkelijk online worden besteld. 

 

Voordelen: 

Tongaanslag: het product wordt door veel tandartsen aangeraden om problemen zoals tongaanslag en tandvleesproblemen te behandelen.

Antibacterieel: de actieve zuurstof zal de schadelijke bacteriën aanvallen waardoor tandvleesproblemen worden vermeden en/of opgelost.

Alcoholvrij: het mondwater is alcoholvrij en bevat fluoride en menthol.

Het prijskaartje: dit product valt in de laagste prijscategorie waardoor het meteen toegankelijker is voor mensen die minder te besteden hebben.

 

Nadelen:

Nasmaak: een klant heeft steeds een rare nasmaak de volgende ochtend.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Vitis Orthodontic mondspoelmiddel mondwater orthodontische behandelingen

 

Het Vitis mondwater Orthodontic wordt vooral aangeraden door tandartsen tijdens orthodontische behandelingen om de mond optimaal te kunnen verzorgen. De klanten tonen in de reviews een uitstekende tevredenheid waardoor het product ook 4,9 van de 5 sterren kreeg.

Wanneer je een beugel moet dragen, dan is de mondhygiëne heel belangrijk omdat er heel gemakkelijk tandplak kan ontstaan en je kunt bovendien last krijgen van een slechte adem. Met Orthodontic spoelmiddel kun je ook de moeilijke plekjes bereiken waar je met je tandenborstel niet bij kunt.

Daarnaast is het mondwater van Vitis specifiek bedoeld om de tanden te beschermen tegen gaatjes en om het tandglazuur te versterken. Het gaat de zachte mondweefsels beschermen en behandelen tegen irritaties die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van orthodontische apparatuur.

 

Voordelen: 

Orthodontische apparatuur: het mondwater zal op een effectieve manier helpen om je beugel of bracket te reinigen op plaatsjes waar je met je tandenborstel niet bij kunt.

Mondhygiëne: het product zorgt voor een frisse adem en een optimale mondhygiëne.

Voorkomt irritatie: door dagelijks te spoelen zul je irritatie ten gevolge van een beugel of bracket verzorgen en voorkomen.

Tandglazuur: het versterkt het tandglazuur dat kan beschadigd raken bij het dragen van orthodontische apparatuur.

 

Nadelen: 

De prijs: dit mondspoelmiddel blijkt iets duurder te zijn dan andere mondwaters.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elmex Sensitive mondwater 2 x 400 ml tegen gevoelige tanden

 

Elmex heeft een groot gamma aan mondverzorgingsproducten die geschikt zijn voor het ganse gezin. Er zijn onder andere producten voor de eerste tandjes en een mondspoelmiddel voor de jeugd en de volwassenen dat bescherming biedt tegen gaatjes.

Daarnaast is er ook mondwater met een optimale bescherming van gevoelige tanden en pijnverlichting tijdens tandpijn en nog diverse soorten tandpasta.Het wordt dan ook als het beste merk beschouwd voor de complete mondverzorging. Dit Elmex mondwater draagt bij aan de dagelijkse mondhygiëne en belooft een 3 x betere bescherming tegen gevoelige tanden. 

Het mondwater zonder alcohol bevat aminfluoride dat een optimale bescherming biedt tegen allerlei mond- en tandproblemen. Bovendien zorgt de aminfluoride ook voor een beschermlaag op het tandvlees en op het tandglazuur waardoor de tanden beter bestand zijn tegen cariës. Het remineraliseert zelfs beginnende gaatjes onder het tandoppervlak en maakt het glazuur sterker. In de reviews merken we een uitstekende tevredenheid op over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Bescherming: het product biedt extra bescherming tegen gaatjes en gevoelige tanden.

Gebruiksgemak: Elmex mondspoelmiddel is een snelle en gemakkelijke aanvulling op de dagelijkse mondverzorging.

Smaak: dit product heeft een milde smaak waardoor het niet prikkelend aanvoelt.

Klinisch getest: het product is klinisch getest door wetenschappers die de werkzaamheid van de verschillende ingrediënten bevestigen. 

 

Nadelen:

Werking: slechts één klant vindt dat een ander product een betere werking heeft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Dontodent mondspoeling voor gevoelige tanden zonder alcohol

 

De Dontodent mondspoeling is de goedkope kracht in onze top 5. Het mondspoelwater is ontworpen om gevoelige tanden te beschermen waardoor het de pijn helpt verminderen wanneer warme en koude dranken worden genuttigd of bij prikkels van zoet en zuur. 

De beschermende formule zorgt ervoor dat je een frisse en verzorgde mond hebt. Het mondwater gaat bovendien de mondholtes die moeilijk bereikbaar zijn met de tandenborstel, op een effectieve manier reinigen. Dankzij het bi-fluoride systeem krijgen de tanden een bescherming tegen gaatjes en tandbederf. 

Het spoelmiddel van Dontodent ondersteunt de natuurlijke balans van de mondflora en door de fluoride helpt het je om langdurig een frisse adem te behouden. Er zijn voor dit product nog geen reviews geplaatst. Dit komt waarschijnlijk omdat deze mondspoeling nog niet zo bekend is.

 

Voordelen:

Gevoelige tanden: het mondwater beschermt gevoelige tanden en zorgt ervoor dat de pijnprikkels verminderen.

Tandbederf: het bi- fluoride systeem biedt bescherming tegen tandbederf en gaatjes.

Frisse adem: door te spoelen met dit product heb je een complete mondhygiëne en een gegarandeerde ademfrisheid.

Het prijskaartje: dit product heeft een goedkope prijs bij aankoop van meerdere stuks.

 

Nadelen:

Leeftijdsgrens: het mondwater mag pas worden gebruikt vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mondwaters Koopgids

 

Menig tandarts en orthodontist geven de aanbeveling om dagelijks mondwater te gebruiken. Maar wat is nu precies mondwater en waarvoor dient het? Zijn er verschillende soorten spoelmiddel en kan het gemakkelijk worden gebruikt? We geven jullie graag het advies om alle producten eens rustig te bekijken en te vergelijken vooraleer je je keuze maakt. Neem ook even de tijd om de aanbiedingen te bekijken, misschien zijn er juist wel leuke acties.

Wat is mondwater of mondspoeling

Mondwater of mondspoelmiddel dient als extra aanvulling bij de mondhygiëne. Soms wordt het ook gebruikt wanneer er open wonden zijn door tandextractie of een andere chirurgische ingreep in de mondholte waardoor het tandenpoetsen tijdelijk niet lukt. Bij de dagelijkse mondverzorging wordt mondwater gebruikt na het tandenpoetsen en het flossen om de plaatsjes waar je niet bij kunt toch te kunnen reinigen. Het kan echter niet worden aanzien als een vervanging van het tandenpoetsen.

Daarnaast zal de mondspoeling ervoor zorgen dat je tijdelijk een frisse adem hebt maar het zal wel je smaakervaring veranderen. Wanneer je na het spoelen een koffie neemt zal deze niet zo lekker smaken. Gelukkig trekt deze negatieve smaakervaring na een tijdje terug weg. Mondwater zonder alcohol geniet de voorkeur omdat alcohol de mond gaat uitdrogen waardoor je adem een slechte geur krijgt. Daarbij stimuleert alcohol ook de vorming van tandplak en dat willen we net voorkomen.

 

Waarvoor wordt mondwater gebruikt

Mondwater wordt gebruikt om de moeilijk bereikbare plekjes in de volledige mondholte toch op een optimale manier te reinigen. Het product zal de slechte bacteriën verminderen en zelfs elimineren waardoor tandplak en cariës minder voorkomen. Daarnaast zal het ook de tanden en de tandhalzen beschermen tegen overgevoeligheid, pijnprikkels en in sommige gevallen kan het zelfs tandpijn verminderen.

Ook wanneer je orthodontische apparatuur gebruikt zoals een beugel of een bracket is het aangeraden om mondspoeling te gebruiken. Het is quasi onmogelijk om een vaste beugel tijdens het tandenpoetsen volledig te reinigen. Daardoor ontstaat heel gemakkelijk tandplak en krijg je last van een slechte adem. Door dagelijks gebruik te maken van dit product zal tandplak worden voorkomen. Bovendien zal het ook het tandglazuur verstevigen dat soms beschadigd raakt wanneer je een beugel draagt.

 

Hoe wordt mondwater gebruikt

Tandartsen en orthodontisten raden aan om voor een complete mondhygiëne dagelijks 2 x te spoelen na het tandenpoetsen en het flossen. Je gebruikt ongeveer 20 ml van de oplossing wat overeenkomt met 4 koffielepels. Meestal zit er bij de verpakking een doseerdop waarin je de juiste hoeveelheid kunt gieten. Het product is trouwens gebruiksklaar en moet niet worden verdund. Vervolgens ga je 30 seconden je mond spoelen en eventueel gorgelen. 

Je kunt beter het product niet inslikken. Het mondwater is niet giftig maar zou toch wat maagproblemen kunnen veroorzaken. Na de spoelperiode spuug je het product gewoon uit. Het is niet nodig om na te spoelen, het wordt zelfs afgeraden. Het product heeft een zekere tijd nodig om zich aan het tandvlees en het tandoppervlak te hechten om zo een optimale werking te bieden.

De verschillende soorten mondwater  

Er zijn zoals bij elk verzorgingsproduct verschillende types mondwater op de markt. De ingrediënten en de werking zijn in grote lijnen hetzelfde met hier een daar een miniem verschil. Zo kan het zuurgehalte hoger zijn bij het ene product dan bij het andere. De verschillen zitten hem vooral in de samenstelling en waarvoor het spoelmiddel bedoeld is.

Zo is er bijvoorbeeld mondwater voor gevoelige tanden en een spoelmiddel om de tanden witter te maken. Daarnaast heb je ook nog antibacterieel mondwater en mondspoelmiddel dat specifiek dient voor mensen met orthodontische apparatuur. Er zijn nog tal van andere soorten op de markt die allemaal hun expliciete werking hebben.

 

Welke ingrediënten zijn te vermijden in het mondwater 

Je kunt beter spoelmiddelen vermijden die alcohol bevatten waardoor je een droge mond krijgt met aften, slechte adem en gebitsproblemen als gevolg . Daarnaast zijn sodium of natrium lauryl sulfaat, kleurstof en chloorhexidine ook producten die je beter niet kunt terugvinden in je mondwater. 

Omdat deze ingrediënten een bijtend effect hebben en bovendien een agressieve werking hebben  op het tandglazuur en de mondweefsels, doen ze soms meer kwaad dan goed. De kleurstof in mondwater kan allergische reacties teweegbrengen en daarnaast is er ook nog chloorhexidine dat ook de goede bacteriën in de mond doodt waardoor de natuurlijke mondflora wordt aangetast.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat doet mondwater?

Door mondwater te gebruiken worden de slechte bacteriën in de mond gedood waardoor je een schoon en fris gevoel krijgt. Fluoride in het mondwater zorgt ervoor dat de tandplak zal verminderen en het tandglazuur wordt beschermd. Daarnaast zorgen de actieve bestanddelen van fluoride er ook voor dat moeilijk bereikbare plekjes waar je niet bij kunt met de tandenborstel toch worden gereinigd. Dankzij de toegevoegde menthol of eucalyptus krijg je een frisse adem. Mondwater wordt hoofdzakelijk gebruikt als aanvulling van de mondverzorging.

Q2: Hoe vaak en wanneer moet je mondwater gebruiken?

Mondwater is eigenlijk een supplementair mondverzorgingsmiddel. Het mondwater dient om na het tandenpoetsen de mond te spoelen. Hierdoor worden alle bacteriën in je mondholte gedood waardoor je een gezond gebit en een frisse adem krijgt. Voor een complete hygiëne en mondverzorging wordt er aangeraden om het mondwater te gebruiken na elke poetsbeurt. Bij de meesten onder ons is dit dus 1 x ‘s morgens en 1 x ‘s avonds voor het slapengaan.

Gebruik telkens ongeveer 20 ml mondwater om de mond gedurende 30 seconden te spoelen. Spuug het vervolgens uit en je hoeft trouwens niet na te spoelen. Het product wordt bovendien onverdund gebruikt en het is bovendien gebruiksklaar. In het begin zul je moeten wennen aan de sterke smaak en begin je beter met een mindere spoeltijd om vervolgens op te bouwen naar de 30 seconden.

 

Q3: Hoe lang is mondwater houdbaar?

De houdbaarheid staat altijd op de verpakking of op de kartonnen doos vermeld waarin het product wordt geleverd. Daarop kun je zien hoelang het product na opening nog kan worden gebruikt. Net zoals bij de meeste verzorgingsproducten blijkt het houdbaar te zijn tot 1 jaar na opening van het product . Op de verpakking staat meestal de productiedatum en daaronder staat dan 12 M, met andere woorden de spoeling is tot 12 maanden na opening houdbaar.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES