Laatste update: 30.06.22

 

Beste menstruatiecups – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We stellen vast dat steeds meer vrouwen kiezen voor het gebruik van de menstruatiecup. Uiteraard is het belangrijk om niet zomaar de eerste de beste cup aan te kopen maar rekening te houden met verschillende factoren zoals materialen en formaat. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo zou je kunnen opteren voor de bekende Goodlife Menstruatiecup die bovendien geleverd wordt inclusief een betrouwbare sterilisator. Daarnaast blijkt ook de MyCup Herbruikbare Menstruatiecup alvast een schot in de roos en bovendien volledig lekvrij.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste menstruatiecups (Reviews) van 2022

 

De menstruatieperiode is voor heel wat vrouwen een periode die gelijkstaat aan krampen, pijnscheuten en heel wat mood swings. Toch kun je deze dagen draaglijker proberen maken door te gelijk te kiezen voor degelijke menstruatieproducten. Denk bijvoorbeeld maar aan de bekende menstruatiecups die tegenwoordig in allerlei formaten, kleuren en designs aan te kopen zijn. Bekijk de 6 beste menstruatiecups hieronder, rekening houdend met het advies van klanten vermeld in de online reviews. En indien je geluk hebt, zit er wel een leuke aanbieding of goedkope menstruatiecup tussen deze top 6.

 

1. Goodlife Menstruatiecup Herbruikbaar Maat S Met sterilisator

 

Laat je dagelijks activiteiten niet langer lijden of beïnvloeden door je menstruatie. Kies daarom voor degelijke en duurzame menstruatiecups zoals dit exemplaar van Goodlife. Goodlife is een gevestigde waarde op het gebied van menstruatiecups en wordt dan ook niet voor niets als veruit het beste merk beschouwd.

Deze menstruatiecup is vervaardigd uit comfortabel siliconen en is beschikbaar in een maatje small. Dit maakt hem vooral geschikt voor jonge vrouwen onder de 25 jaar of vrouwen die nog niet bevallen zijn. De mini menstruatiecup kun je makkelijk inbrengen en maximaal zo’n 12 uur laten zitten. Ondertussen kun je probleemloos sporten, werken, zwemmen, slapen, studeren of naar de sauna gaan. De cup blijkt ook herbruikbaar en makkelijk te onderhouden met behulp van de meegeleverde sterilisator.

Een blik op de online reviews toont aan dat deze menstruatiecup maar liefst een score van 4,7 sterren heeft gekregen en bijgevolg tot de populairste producten uit onze lijst behoort. Klanten zijn tevreden over de cup en vinden het jammer dat ze hem niet sneller hebben aangekocht. Slechts een enkele koper ervaart de cup als niet gebruiksvriendelijk.

 

Voordelen:

Materiaal: het is een degelijke en duurzame menstruatiecup die volledig uit stevig en kwalitatief siliconen is gemaakt.

Pasvorm: de cup is te bekomen in een small en blijkt geschikt voor vrouwen jonger dan 25 jaar die nog niet bevallen zijn.

Sterilisator: bij de aankoop van deze menstruatiecup wordt meteen ook een sterilisator meegeleverd waarmee je de cup veilig kunt onderhouden.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: volgens één klant had de menstruatiecup toch net iets gebruiksvriendelijker mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. MyCup Herbruikbare Menstruatiecup Small Lekvrij Geen ontstekingen

 

Indien je niet gelijk op zoek bent naar de menstruatiecup met de laagste prijs, dan kun je altijd even dit exemplaar van MyCup bekijken. Deze unieke MyCup menstruatiecup blijkt vervaardigd te zijn uit 100% medisch ecologisch siliconen en biedt dan ook één van de meeste zuivere oplossingen tijdens je menstruatieperiode aan.

Er mag dan wel geen sterilisator worden meegeleverd, toch heeft het onderhoud van deze menstruatiecup helemaal geen voeten in de aarde. Je kunt de cup zonder problemen in water koken op een maximale temperatuur van zo’n 180 graden Celsius. Dit maakt de cup niet alleen bacterievrij maar tevens ook steriel. Bovendien blijkt de menstruatiecup van MyCup ook helemaal lekvrij te zijn.

De cup is te bestellen in 2 verschillende formaten. Zo wordt een small aangeraden voor vrouwen jonger dan 25 jaar en vrouwen die nog niet bevallen zijn. Ben je ouder dan 25 jaar of reeds bevallen van een kindje dan kies je maar beter voor een menstruatiecup maat L. Klanten reageren duidelijk positief en raden het product gelijk aan.

 

Voordelen:

Onderhoud: tijdens je menstruatiecyclus volstaat het om de cup regelmatig te spoelen. Op het einde van je menstruatieperiode kun je de cup, met behulp van kokend water, steriliseren.

Lekvrij: het grote voordeel aan deze unieke menstruatiecup is dat je helemaal niet hoeft te vrezen voor lekken.

Formaat: in tegenstelling tot het vorige product, heb je hier wel degelijk de mogelijkheid om te kiezen tussen een pasvorm S of L.

Materiaal: ook hier werd gekozen om gebruik te maken van siliconen maar dan wel medisch ecologisch siliconen.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze menstruatiecup aan te kopen dan zul je echter wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Practicups Herbruikbare Menstruatiecup 2 stuks One size

 

Met de menstruatiecup van Practicups kies je voor een herbruikbare en comfortabele menstruatiecup. Bovendien telt de verpakking maar liefst 2 cups, elk verschillende van formaat zodanig dat je voor jezelf rustig kunt uitmaken welke maat je zelf het fijnste vindt.

De cups zijn niet alleen makkelijk in te brengen maar voelen ook heel comfortabel aan. Ze vermijden dat de vagina gaat uitdrogen en voorkomen eventuele nare geurtjes. Daarnaast hoef je je alvast geen zorgen te maken omtrent irritaties, wat jammer genoeg wel het geval is bij gebruik van tampons en maandverband. De cups hebben een transparante kleur en kun je tot maximaal 12 uur laten zitten. Bovendien zullen ze tot wel 3 of 5 keer meer bloed opnemen dan bijvoorbeeld standaard tampons.

Deze unieke menstruatiecups zijn makkelijk te onderhouden en kunnen tot wel 10 jaar lang meegaan. Let wel, er wordt geen sterilisator bij de aankoop meegeleverd. Desondanks reageren klanten positief en beoordelen het product met een topscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: ook hier bestaat de verpakking uit 2 degelijke menstruatiecups; een S en een L formaat.

Duurzaamheid: doordat je de cups makkelijk kunt onderhouden en bijgevolg kunt hergebruiken, kunnen ze makkelijk 10 jaar meegaan,

 

Nadelen:

Geen sterilisator: je zult er echter wel rekening mee moeten houden dat de aankoop van dit product geen gratis sterilisator oplevert.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. AmicaCup Herbruikbare Menstruatiecup Large geen chemicaliën en toxinen

 

Ben je ouder dan 25 jaar oud of ben je reeds bevallen van 1 of meerdere kindjes? Dan lijkt de menstruatiecup van Amica Cup met maatje L vast en zeker een goede optie voor jou. Deze unieke menstruatiecup is niet alleen vrij van enige vorm van chemicaliën maar evenzeer vrij van toxinen wat hem uitermate veilig maakt.

De cup is, net zoals heel wat andere menstruatiecups, vervaardigd uit medisch siliconen wat hem ook uitermate geschikt maakt voor vrouwen die te kampen hebben met endometriose. De vagina droogt helemaal niet uit en eventuele nare geurtjes kunnen dankzij de cup voorkomen worden. Doordat het een herbruikbare cup betreft, kun je hem tot wel 10 jaar lang gebruiken. Geen geldverspilling meer aan maandverband en tampons.

Een blik op de verschillende online reviews, door kopers bij het product geplaatst, toont aan dat het een topproduct betreft. Klanten reageren bijzonder tevreden en gaven unaniem een topscore van 5 sterren. Echter is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de cup geleverd wordt zonder sterilisator.

 

Voordelen:

Veilig: je hoeft je alvast geen zorgen te maken want je haalt een veilige menstruatiecup in huis die vrij is van chemicaliën en toxinen.

Materiaal: net zoals één van de andere producten hiervoor, blijkt ook deze menstruatiecup volledig uit duurzaam en kwalitatief medisch siliconen vervaardigd te zijn.

Duurzaamheid: je mag er zeker van zijn dat de cup 10 jaar kan meegaan dankzij het feit dat hij herbruikbaar is.

 

Nadelen:

Geen sterilisator: ook hier is het echter wel belangrijk om te beseffen dat je er bij de aankoop van de cup jammer genoeg geen sterilisator bij krijgt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. AneerCare Menstruatiecups 2 stuks Small/Large

 

Net zoals één van de andere producten uit ons lijstje, zul je zien dat ook de AneerCare menstruatiecups geleverd worden per 2 stuks. Je krijgt hierbij een menstruatiecup met maatje small en eentje met maat large. Op die manier kun je voor jezelf uitmaken welke pasvorm je het fijnste en comfortabelste vindt.

Je kunt de menstruatiecup makkelijk en zonder al teveel problemen inbrengen zonder dat je daarbij hoeft te vrezen voor een droge vagina of eventuele irritaties. De cup kan vervolgens tot wel 12 uur lang blijven zitten terwijl je gewoon verder gaat met je dagelijkse activiteiten. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken over eventuele lekjes.

Je kunt de menstruatiecup na gebruik steriliseren en schoonmaken door gebruik van een magnetronsterilisator. Tijdens je menstruatieperiode volstaat het echter om de cup regelmatig even schoon te spoelen met water. Ook hier wordt het product unaniem beloond met 5 sterren.

 

Voordelen:

Magnetronsterilisator: met behulp van een degelijke magnetronsterilisator is het mogelijk om de cups bacteriën vrij te maken en te steriliseren.

Verpakking: zodra je besluit het product aan te kopen, zul je zien dat er wel degelijk 2 cups in verschillend formaat worden geleverd.

Pasvorm: de cups hebben een maatje S of L, afhankelijk van je leeftijd en het feit of je al dan niet bevallen bent.

 

Nadelen:

Prijzig: het is mogelijk dat sommige klanten zich misschien wat laten leiden door het iets hogere prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Mooncup Herbruikbare Menstruatiecup Small maat B Met sterilisator

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de Mooncup menstruatiecup. Misschien net iets duurder in prijs maar je krijgt er gelijk wel een degelijke sterilisator bij. Op die manier kun je de menstruatiecup na ieder gebruik grondig reinigen en weer volledig steriel en bacterievrij krijgen.

De cup is te bekomen in 2 verschillende maten. Indien je jonger dan 25 jaar oud bent of nog niet bevallen dan blijkt small de beste optie te zijn. Voor vrouwen ouder dan 25 jaar of reeds bevallen, wordt de voorkeur gegeven aan een maatje L. De cup is vervaardigd uit zacht en comfortabel siliconen en is makkelijk in te brengen.

Je kunt de cup tot wel 12 uur lang laten zitten en hij kan ruim 10 jaar lang meegaan. Zo bespaar je heel wat geld dat je anders uitgeeft aan tampons en maandverband. We stellen vast dat klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijk. Kortom, een echt topproduct!

 

Voordelen:

Sterilisator: bij de aankoop van het product zul je merken dat er meteen ook een handige sterilisator wordt meegegeven. Op die manier kun je de cups bacteriën vrij maken en steriliseren na gebruik.

Formaat: je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen 2 formaten namelijk een S of een L.

Handig in gebruik: doordat je de cups kunt steriliseren, kun je ze makkelijk meerdere jaren hergebruiken. Dit draagt ook bij aan een lagere algemene kost daar je niet meer moet voorzien in maandverband en/ of tampons.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg zul je wel rekening moeten houden met het hogere prijskaartje van dit product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Menstruatiecups Koopgids

 

Wat is een menstruatiecup en welke pluspunten brengt het gebruik ervan met zich mee? Bestaan er verschillende types, formaten en materialen en heeft dit een invloed op het uiteindelijke prijskaartje? In onze koopgids gaan we hier graag verder op in. Deze informatie kan het voor jou alvast makkelijker maken als je straks de verschillende menstruatiecups met elkaar gaat vergelijken. Daarnaast lijkt het ons ook geen goede aanbeveling om eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan.

Wat is een menstruatiecup en welke voordelen biedt het

Een menstruatiecup is een handig hulpmiddeltje voor vrouwen om tijdens de menstruatieperiode te gebruiken. Het principe van de cup is gelijkaardig aan dat van tampons en maandverband en is dus bedoeld om bloedverlies op te vangen. Het menstruatiebloed dat je tijdens je maandelijkse periode verliest, wordt dus eenvoudigweg opgevangen met behulp van deze cup. Het is de bedoeling om de cup voorzichtig in de vagina in te brengen op een manier die gelijkaardig is aan het inbrengen van tampons.

Ondanks het feit dat het als een vrij recente methode kan worden beschouwd, merken we dat de menstruatiecup toch bijzonder populair is bij heel wat vrouwen. Zo bestaan ze in verschillende vormen, formaten en kleuren. Bovendien is het mogelijk om de cup te hergebruiken waardoor hij op termijn veel duurzamer blijkt dan de tampon en het maandverband. Uiteraard willen wij jou niet aansporen om met de eerste de beste cup huiswaarts te keren. Neem rustig de tijd en maak een weloverwogen keuze. Wij helpen jou daar alvast graag bij!

 

Het type menstruatiecup in verhouding tot het ontwerp

Het spreekt voor zich dat er wel degelijk verschillende soorten menstruatiecups op de markt zijn gebracht. Logisch ook aangezien elke vrouw op zich anders en uniek is. Zo zul je logischerwijze een ruime waaier aan materialen, kleuren, vormen en afmetingen de revue zien passeren. Kortom, voor elk wat wils!

De meest voor de hand liggende menstruatiecups zijn diegene die gekenmerkt worden door een beker-achtige vorm. Het ontwerp van dergelijke cups is bovenaan iets breder dan onderaan, vandaar de beker- of bel-achtige vorm. Echter bestaan er ook heel wat cups van het zogenaamde diafragmatype. Wat betreft het formaat heb je vaak keuze van S tot XL.

 

Materiaal en stevigheid

Eenmaal je bepaald hebt welke type menstruatiecup je wilt aankopen, is het belangrijk om ook even stil te staan bij het materiaal en de stevigheid ervan. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van flexibele materialen zoals bijvoorbeeld latex, siliconen en thermoplastische elastomeren – TPE – genoemd. In sommige gevallen kunnen niet-toxische kleurstoffen worden toegevoegd wat de verscheidenheid aan kleuren en designs kan verklaren.

Koop je menstruatiecups aan in één van bovengenoemde materialen, dan mag je zeker zijn van hun veiligheid. Ze bevatten geen allergene stoffen en blijken zelfs helemaal BPA-vrij te zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over mogelijke gevaarlijke chemische stoffen. De materialen zijn gekozen met respect voor de vaginale flora en zullen bijgevolg geen huidirritatie of droogte in de hand werken.

Wat de stevigheid van de cup betreft, kun je dan weer kiezen tussen een stevige of zachte cup. Hier kunnen we jou alleen maar de raad geven om aan te kopen waar jij jezelf het meest comfortabel bij voelt. Heb je sterke bekkenbodemspieren dan kan een stevige menstruatiecup misschien een voordeel zijn. Is je vagina gevoelig voor allerlei pijnen en dergelijke dan lijkt een zachte cup een betere aanbeveling.

 

De beste pasvorm

Naast het type, het materiaal en de stevigheid is het minstens even belangrijk om met de juiste maat naar huis te gaan. De cups zijn meestal aan te kopen in verschillende formaten variërend van S tot maximaal XL. Het spreekt voor zich dat het in het begin misschien wat zoeken en proberen zal zijn. Toch kunnen we jou een leidraad meegeven die jou op weg kan helpen in de zoektocht.

Als jonge vrouw onder de 25 jaar die nog niet bevallen is, kan een menstruatiecup met pasvorm S alvast een goede aanbeveling zijn. Ben je ouder dan 25 jaar en niet bevallen dan kies je beter voor een M of S. Ben je ouder dan 25 jaar en heb je bovendien ook al kinderen, dan kies je beter voor een iets groter formaat richting L of in sommige gevallen eventueel XL.

Het onderhoud van de menstruatiecup

Uiteraard blijft ook het onderhoud van de menstruatiecup een belangrijke rol spelen. Een optimaal onderhoud zorgt er namelijk voor dat je de cup meerdere jaren na elkaar kunt gebruiken. Kies bij voorkeur voor een product dat geleverd wordt inclusief een sterilisator. Op die manier kun je de cup na gebruik makkelijk reinigen en helemaal bacterie-vrij krijgen.

Indien er geen sterilisator wordt meegeleverd dan is het belangrijk om voor aanvang de bijsluiter even grondig door te nemen. Echter zijn de meeste cups makkelijk te onderhouden. Zo kun je ze tot wel 12 uur lang laten zitten en vervolgens leeg je de cup en spoel je hem grondig uit met water. Na je menstruatieperiode kun je de cup dan even laten koken op 180 graden Celsius.

 

Het prijskaartje in verhouding tot een pak tampons of maandverband

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het prijskaartje. De aanschaf van een degelijke menstruatiecup lijkt op het eerste zicht duur in vergelijking met een pakje tampons of maandverband. Echter, doordat je de cup jaren na elkaar kunt hergebruiken valt de prijs uiteindelijk echt wel goed mee. Bedenk daarom op voorhand hoeveel geld je er maximaal aan wilt besteden en ga vervolgens op zoek naar een geschikte menstruatiecup.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een menstruatiecup?

Het principe van een menstruatiecup is eigenlijk identiek aan dat van een tampon of maandverband. Een menstruatiecup breng je op ongeveer dezelfde manier in de vagina in zoals een tampon, alleen net iets minder ver. Je weet dat de cup goed zit wanneer je hem helemaal niet meer voelt. Vanaf dit moment is de cup in staat om al het menstruatiebloed op te vangen.

Bovendien kun je de meeste menstruatiecups tot wel 12 uur lang laten zitten terwijl je ondertussen verder doet met je dagelijkse taken. Studeren, werken, zwemmen, slapen; het is allemaal mogelijk. Na 12 uur haal je de cup eruit en leeg je hem waarop je hem vervolgens volledig schoon spoelt met water.


Q2: Menstruatiecup hoe diep?

Zoals reeds min of meer vermeld, is het de bedoeling om de menstruatiecup op dezelfde manier in de vagina in te brengen als ware het een tampon. Toch is er een verschil met betrekking tot waar je de cup moet inbrengen. Daar waar je een tampon zo ver mogelijk moet inbrengen, ligt het bij de menstruatiecup toch net iets anders.

Vouw de cup eerst en vooral samen zodanig dat je hem makkelijk kunt inbrengen. Eenmaal de cup zich op de perfecte hoogte bevindt, zal hij vrijwel automatisch openklappen en op die manier een vacuüm gaan creëren. Die perfecte hoogte blijkt zich iets lager te bevinden dan de hoogte die aangeraden wordt bij gebruik van tampons.

 

Q3: Welk merk menstruatiecup?

Net zoals er menstruatiecups in allerlei vormen, kleuren, afmetingen en materialen bestaan, bestaat er ook heel wat onderscheid op het gebied van merken. Welk merk je uiteindelijk kiest, blijkt vooral een persoonlijke keuze te zijn. Toch zijn er bepaalde tips en richtlijnen die je eventueel zou kunnen volgen. Zo blijken de cups van Lalicup alvast een goede aanbeveling te zijn voor mensen met een gevoelige blaas en/ of gevoelige vagina.

Ben je iemand die regelmatig intensief sport en heb je hierdoor een hoge spierspanning? Dan worden de cups van Yuuki Classic aangeraden. Dergelijke cups worden als zeer stevig en stug beschouwd en zijn dus ideaal voor mensen met sterke bekkenbodemspieren. Heb je vaak last van zware en/ of pijnlijke menstruatie? Dan kunnen wij jou aanraden om de cups van Mamicup L, LaliCup L en Merula Cup even grondig onder de loep te nemen.

 

Q4: Hoe lang menstruatiecup inhouden?

We hebben het al min of meer vermeld, maar in theorie is het mogelijk om de cup 12 uren lang in te houden. Besef wel dat 12 uren echt wel het maximum is. In de praktijk zien we dat de cup beter iets vroeger wordt geleegd en gespoeld. Indien je vaak last hebt van hevig bloedverlies dan wordt zelfs aangeraden om de cup ongeveer elke 2 uur te verwisselen en verschonen. Een beetje vergelijkbaar met het gebruik van maandverband of tampons dus.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES