11 beste Menstruatiecups Test van 2024

Laatste update: 23.05.24

 

Beste menstruatiecups – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We stellen vast dat steeds meer vrouwen kiezen voor het gemak en comfort van de menstruatiecup. Uiteraard is het belangrijk om niet zomaar de eerste de beste cup aan te kopen maar rekening te houden met verschillende factoren zoals materialen en formaat. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Bamboozy Set Menstruatiecup Maat L die geleverd wordt inclusief een degelijke sterilisator. Daartegenover staat de Phure Herbruikbare Menstruatiecup. Een volwaardige set die maar liefst 2 menstruatiecups telt en – net zoals het vorige product – geleverd wordt inclusief een sterilisator.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

11 beste menstruatiecups (Reviews) van 2024

 

De menstruatieperiode is voor heel wat vrouwen een periode die gelijkstaat aan krampen, pijnscheuten en heel wat mood swings. Toch kun je deze dagen draaglijker proberen maken door te gelijk te kiezen voor degelijke menstruatieproducten. Denk bijvoorbeeld maar aan de bekende menstruatiecups die tegenwoordig in allerlei formaten, kleuren en designs aan te kopen zijn. Bekijk de 6 beste menstruatiecups hieronder, rekening houdend met het advies van klanten vermeld in de online reviews. En indien je geluk hebt, zit er wel een leuke aanbieding of goedkope menstruatiecup tussen deze top 6.

 

1. Bamboozy Set Menstruatiecup Maat L + Sterilisator – Herbruikbare Menstruatie Cup

 

Al heel wat positieve menstruatiecup ervaringen gehoord/ gelezen en ben je bereid om het misschien ook even zelf uit te proberen? Dan kan deze Bamboozy menstruatiecup set misschien wel soelaas bieden. Uiteraard is het daarbij belangrijk om rekening te houden met je eigen lichaam, je geschiedenis en je ervaringen in verband met het inbrengen van een menstruatiecup. Zo is deze maat L bijvoorbeeld een goed idee voor vrouwen die al 1 of meerdere kinderen gebaard hebben en regelmatig gebruik maken van een menstruatiecup tijdens de menstruatieperiode.

Maar niet getreurd want de set van Bamboozy blijkt namelijk ook beschikbaar in een maat S en M waardoor hij door een breed vrouwenpubliek kan worden aangesproken. De cup is overigens gemaakt uit 100% medische kwaliteit siliconen en is volledig vrij van BPA en andere chemische bestanddelen, wat het gebruik alleen maar veiliger maakt. Bij aankoop wordt tevens ook een sterilisator meegeleverd waarmee je de cup na ieder gebruik kunt reinigen en steriliseren waarna hij gewoon opnieuw bruikbaar is.

Een blik op de online reviews toont gelijk heel wat positieve online reviews aan waarbij tal van klanten overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding. Kortom, de moeite waard om een aankoop van deze – misschien wel populairste en beste merk – Bamboozy set op zijn minst te overwegen.

 

Voordelen:

Materiaal: de menstruatiecup van Bamboozy is gemaakt uit duurzaam medische siliconen die 100% vrij is van BPA en/ of andere chemische bestanddelen.

Maat: hoewel de set in een maat L wordt aangeboden, blijkt hij ook in een maat M en S beschikbaar waarbij S geschikt is voor tieners en M voor vrouwen van 25 à 30 jaar die nog geen bevalling achter de rug hebben.

Herbruikbaar: de cup kan met behulp van de meegeleverde sterilisator eenvoudig worden gereinigd en blijkt bijgevolg herbruikbaar.

Budgetvriendelijk: of je kiest voor de menstruatiecup met de laagste prijs, is misschien nog even af te wachten. Toch behoort hij volgens velen tot de goedkope beschikbare sets.

 

Nadelen:

Moeilijk: in het begin kan het misschien wel even geduld vragen om de cup zo goed mogelijk in te brengen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Phure Herbruikbare Menstruatiecup – Large – 2 stuks – incl- Sterilisator – Paars

 

Net zoals het vorige toppertje, kies je ook met de Phure menstruatiecups voor een herbruikbaar alternatief voor de bekende tampons en maandverband. De verpakking telt daarbij 2 afzonderlijke cups inclusief een bijbehorende sterilisator waarmee de cups na ieder gebruik makkelijk kunnen worden schoongemaakt en gesteriliseerd. 

De (Kruidvat) menstruatiecups zijn vervaardigd uit duurzaam medische siliconen die niet alleen 100% BPA-vrij blijkt maar tevens ook vrij is van enige andere vorm aan chemische stoffen en bestanddelen. Eenmaal correct ingebracht, garanderen de cups een uitstekende bescherming tot wel 12 uren lang. Hoewel de cups worden aangeboden in een maat L, kun je ze tevens ook bestellen in een maat S die dan weer geschikt is voor vrouwen jonger dan 30 jaar die nog geen bevalling(en) achter de rug hebben.

Ook hier stellen we vast dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en dit meteen samenvatten in een mooie allesoverheersende eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de menstruatiecups zijn gemaakt uit duurzame medische siliconen en zijn daarbij niet alleen BPA-vrij maar tevens ook vrij van enige vorm van chemische stoffen en bestanddelen.

Bescherming: zodra de menstruatiecup correct is ingebracht, kan een ruime bescherming tot wel 12 uren worden geleverd.

Milieuvriendelijk: in tegenstelling tot de traditionele tampons en het populaire maandverband, zijn de menstruatiecups een milieuvriendelijk oplossing.

Onderhoud: de menstruatiecup schoonmaken? Geen enkel probleem dankzij de meegeleverde sterilisator.

 

Nadelen:

Spannend: de online reviews laten weten dat sommige vrouwen het best wel spannend vinden om de cup uit te proberen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. FitCup Duurzame Menstruatiecup – Herbruikbaar – Maat S / L 

 

Heb je al heel wat gehoord over de menstruatiecup als milieuvriendelijke oplossing tijdens de menstruatie? En wil je het misschien ook graag even zelf uitproberen zonder daarbij een heel fortuin kwijt te spelen? Dan raden wij jou aan om deze herbruikbare menstruatiecups van FitCup eens even grondiger te bekijken. 

Net zoals de meeste andere menstruatie cups, blijkt ook dit setje beschikbaar in een maat S of L waarbij de kleine maat wordt aangeraden voor vrouwen jonger dan 30 die nog niet bevallen zijn. Afhankelijk van het S dan wel L formaat kan een capaciteit worden gegenereerd van respectievelijk 20 dan wel 25 ml, wat nog altijd meer is dan de gemiddelde tampon.

Het zal je overigens niet verwonderen dat ook deze menstruatiecup uit duurzaam medische siliconen is vervaardigd en – indien correct aangebracht – een ruime bescherming van wel 12 uren garandeert. Voor velen is het dan ook één van de beste menstruatiecups uit het rijtje.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: wil je je ondergoed tijdens de menstruatie beschermen, dan is het gebruik van deze menstruatiecup een goede aanbeveling. De cup is makkelijk aan te brengen, zit comfortabel en lekt niet waardoor je de hele dag een veilig gevoel ervaart.

Prijskaartje: zijn vriendelijke prijskaartje maakt deze menstruatiecups bijzonder toegankelijk bij een brede laag van de bevolking.

Materiaal: de menstruatiecup is vervaardigd uit duurzame medische silicone en bijgevolg vrij van enige vorm van chemische stoffen en/ of bestanddelen.

Verpakkingsinhoud: de set omvat een menstruatiecup, een biologisch beschermzakje en een grip-/ beschermzakje.

 

Nadelen:

Geen sterilisator: hoewel de cup herbruikbaar is, wordt standaard geen sterilisator meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. AmicaCup Herbruikbare Menstruatiecup Large geen chemicaliën en toxinen

 

Ben je ouder dan 25 jaar oud of ben je reeds bevallen van 1 of meerdere kindjes? Dan lijkt de menstruatiecup van Amica Cup met maatje L vast en zeker een goede optie voor jou. Deze unieke menstruatiecup is niet alleen vrij van enige vorm van chemicaliën maar evenzeer vrij van toxinen wat hem uitermate veilig maakt.

De cup is, net zoals heel wat andere menstruatiecups, vervaardigd uit medisch siliconen wat hem ook uitermate geschikt maakt voor vrouwen die te kampen hebben met endometriose. De vagina droogt helemaal niet uit en eventuele nare geurtjes kunnen dankzij de cup voorkomen worden. Doordat het een herbruikbare cup betreft, kun je hem tot wel 10 jaar lang gebruiken. Geen geldverspilling meer aan maandverband en tampons.

Een blik op de verschillende online reviews, door kopers bij het product geplaatst, toont aan dat het een topproduct betreft. Klanten reageren bijzonder tevreden en gaven unaniem een topscore van 5 sterren. Echter is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de cup geleverd wordt zonder sterilisator.

 

Voordelen:

Veilig: je hoeft je alvast geen zorgen te maken want je haalt een veilige menstruatiecup in huis die vrij is van chemicaliën en toxinen.

Materiaal: net zoals één van de andere producten hiervoor, blijkt ook deze menstruatiecup volledig uit duurzaam en kwalitatief medisch siliconen vervaardigd te zijn.

Duurzaamheid: je mag er zeker van zijn dat de cup 10 jaar kan meegaan dankzij het feit dat hij herbruikbaar is.

 

Nadelen:

Geen sterilisator: ook hier is het echter wel belangrijk om te beseffen dat je er bij de aankoop van de cup jammer genoeg geen sterilisator bij krijgt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Beppy – Menstruatiecup – Sunrise 2 stuks + Lady to go – 1 rode & 1 oranje menstruatiecup

 

Heb je regelmatig te kampen met stolsels tijdens de menstruatie of ben je één van de vele vrouwen die toch wel meerdere menstruatie klachten ervaart? Dan kun je je maandelijkse tampon en/ of maandverband gebruik misschien even plaats laten maken voor de befaamde menstruatiecups. Neem nu bijvoorbeeld dit setje, jou aangeboden en geleverd door Beppy en bestaande uit 2 afzonderlijke cups, een bijpassend siliconen tasje en 2 handige katoenen zakjes waarin je de cups veilig kunt opbergen en/ of vervoeren.

Net zoals de vorige toppertjes, werden ook deze cups vervaardigd uit duurzame medische siliconen die vrij zijn van enige vorm van chemische bestanddelen en/ of stoffen. Dit maakt de cups huidvriendelijk, veilig en comfortabel in gebruik. De set “Beppy Cup Sunrise” kenmerkt zich overigens door een rode en oranje menstruatiecup in een maat M die uitermate geschikt is voor jonge vrouwen die nog geen bevalling achter de rug hebben.

Hoewel de cup een bescherming biedt van wel 12 uren lang, wordt toch wel aangeraden om deze na elke 8 uur te vervangen zodoende de kans op het Toxische Shock Syndroom te vermijden.

 

Voordelen:

Set: de Beppy Sunrise set omvat een rode en oranje menstruatiecup, een bijpassend siliconen tasje en 2 afzonderlijke katoenen zakjes waarin je de cups kunt opbergen/ bewaren.

Materiaal: de cups zijn gemaakt uit duurzaam medische siliconen en bijgevolg 100% veilig in gebruik.

Maat: de cups worden jou aangeboden in een maat M en zijn bijgevolg geschikt voor jonge vrouwen die nog geen bevalling achter de rug hebben.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van deze set, is het prijskaartje toch net iets hoger dan verwacht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 6. FettleCup Herbruikbare Menstruatiecup – Maat M Menstruatiecups – Duurzame Siliconen

 

We sluiten het rijtje af met de bekende herbruikbare menstruatiecup van Fettle Cup die geleverd wordt in een maat M en daardoor uitermate geschikt is voor jonge vrouwen die tot op heden nog geen bevalling achter de rug hebben. De set wordt geleverd inclusief een bijbehorende sterilisator zodoende de cup na ieder gebruik correct te kunnen reinigen. Om het geheel nog net iets persoonlijker te maken kun je overigens kiezen uit verschillende kleurtjes gaande van groen en geel tot blauw en roze.

Qua materiaalkeuze zul je alvast niet verwonderd zijn te weten dat ook deze cup uit duurzame medische silicone werd gemaakt. Daardoor verkleint de kans op eventuele huidallergieën wat het gebruik alleen maar veiliger én comfortabeler maakt. Dit alles wordt jou bovendien aangeboden tegen een zacht en vriendelijk prijskaartje.

Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn van hun aankoop, blijkt een kleine minderheid dat jammer genoeg niet. Zo zou de cup volgens sommige vrouwen moeilijk te verwijderen zijn en hadden andere dames toch liever wat meer informatie ontvangen.

 

Voordelen:

Design: de Fettle Cup menstruatiecup springt meteen in het oog vanwege zijn unieke designmogelijkheden en is beschikbaar in een groen, blauw, geel of roze kleurtje.

Maat: de menstruatiecup wordt jou aangeboden in een maat M en is kan bijgevolg door een relatief groot publiek worden gebruikt.

Herbruikbaar: de cups zijn 100% herbruikbaar en worden overigens geleverd inclusief bijbehorende sterilisator.

 

Nadelen:

Moeilijk: volgens sommige vrouwen zou de cup behoorlijk moeilijk te verwijderen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. MyCup Herbruikbare Menstruatiecup

 

Indien je op zoek bent naar een degelijke menstruatiecup dan kun je misschien dit product van MyCup eens rustig bekijken. Je zult het misschien niet meteen tussen de goedkope menstruatiecups kunnen spotten alhoewel het ook zeker niet het duurste product is.

De menstruatiecup is beschikbaar in 2 aangename kleurtjes en heeft maat L. Het is natuurlijk ook mogelijk om de menstruatiecup in een andere maat aan te kopen. De menstruatiecup is gemaakt uit siliconen en voelt heel aangenaam aan. Het is de ideale vervanger voor maandverband of tampons.

Niet alle vrouwen vinden het product handig en voor sommigen zit het niet meteen comfortabel. Toch is de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk wel tevreden. Zo geven velen positief advies over de correcte prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. MyCup Sterilisator Steriliseren menstruatiecup

 

Net zoals het voorgaande product is ook deze menstruatiecup afkomstig van het bekende merk MyCup. Bovendien zul je versteld staan van de mooie prijs. Het zou zomaar eens een menstruatiecup aanbieding kunnen zijn.

Met deze menstruatiecup kun je het bloedverlies opvangen en het is bovendien hygiënischer dan maandverband of tampons. Bovendien is deze menstruatiecup ook herbruikbaar. Zo hoef je niet steeds opnieuw op zoek te gaan naar een nieuwe menstruatiecup.

Zodra we de vele online reviews raadplegen dan krijgen we meteen het gevoel dat het hier wel eens om een topproduct zou kunnen gaan. De kopers zijn allemaal heel tevreden en raden het product sterk aan. Zo zijn heel wat gebruikers tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van deze menstruatiecup.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Goodlife Products Herbruikbaar Menstruatiecup

 

Indien je op zoek ben naar een herbruikbare menstruatiecup dan is het zeker en vast de moeite waard om dit product van Goodlife products eens te bekijken. De cup is beschikbaar in maat S of L en is werkelijk ideaal voor vrouwen van alle leeftijden.

Doordat de cup uit siliconen gemaakt is, voelt deze aangenaam en comfortabel aan. In vergelijking met een tampon bijvoorbeeld kan deze menstruatiecup tot maar liefst 4 keer zoveel vocht gaan opvangen. Bovendien kun je de cup probleemloos gedurende 12 uur gebruiken.

Deze voordelen worden dan ook duidelijk gewaardeerd door de overgrote meerderheid van de kopers. Zo zijn heel veel vrouwen overtuigd van de uitstekende kwaliteit en voldoet het product volledig aan hun verwachtingen. Toch blijkt het in het begin best wel even wennen zijn.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Fettle Cup Invouwbaar Herbruikbare Menstruatiecup

 

Volgens vele vrouwen haal je ook met deze Fettle Cup menstruatiecup een degelijk product in huis. Het is misschien niet meteen één van de goedkoopste modellen maar daar lijken de meeste kopers zich niet meteen aan te storen.

Deze menstruatiecup is gemaakt uit siliconen en is bovendien medisch goedgekeurd. In het begin zal het misschien even wennen zijn maar je zult al vlug merken dat de cup aangenaam en comfortabel aanvoelt. Bovendien kun je deze menstruatiecup steeds opnieuw gebruiken en na gebruik zelfs gewoon in elkaar vouwen.

Naast de uitstekende kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid zijn heel wat vrouwen ook tevreden over het design. De menstruatiecup is namelijk beschikbaar in 4 leuke en vrolijke kleurtjes. Kortom haast je naar de winkel en oordeel vooral zelf. Misschien is deze menstruatiecup wel precies waar jij al zo lang naar op zoek bent.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

11. DivaCup Herbruikbare Menstruatiecup Type 2

 

Indien je je niet zo prettig voelt bij het gebruik van maandverband en tampons dan kun je misschien deze menstruatiecup eens proberen. De menstruatiecup is afkomstig van het merk Divacup en kun je meermaals herbruiken.

De Divacup voelt bijzonder aangenaam en comfortabel aan en kun je tot maar liefst 12 uur lang gebruiken. Verder is de cup gemakkelijk te onderhouden. Dit model is beschikbaar in 2 verschillende maten die worden aangeduid door type 1 en type 2.

Ondanks de vele voordelen merken we toch op dat de meningen van de kopers eerder verdeeld zijn. En dat hoeft op zich helemaal niet slecht te zijn omdat er op die manier iets meer ruimte ontstaat tot verbetering. Bekijk daarom het product eens rustig en wie weet voldoet het misschien wel helemaal aan jouw verwachtingen.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

 

Menstruatiecups Koopgids

 

Wat is een menstruatiecup en welke pluspunten brengt het gebruik ervan met zich mee? Bestaan er verschillende types, formaten en materialen en heeft dit een invloed op het uiteindelijke prijskaartje? In onze koopgids gaan we hier graag verder op in. Deze informatie kan het voor jou alvast makkelijker maken als je straks de verschillende menstruatiecups met elkaar gaat vergelijken. Daarnaast lijkt het ons ook geen goede aanbeveling om eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan.

Wat is een menstruatiecup en welke voordelen biedt het

Een menstruatiecup is een handig hulpmiddeltje voor vrouwen om tijdens de menstruatieperiode te gebruiken. Het principe van de cup is gelijkaardig aan dat van tampons en maandverband en is dus bedoeld om bloedverlies op te vangen. Het menstruatiebloed dat je tijdens je maandelijkse periode verliest, wordt dus eenvoudigweg opgevangen met behulp van deze cup. Het is de bedoeling om de cup voorzichtig in de vagina in te brengen op een manier die gelijkaardig is aan het inbrengen van tampons.

Ondanks het feit dat het als een vrij recente methode kan worden beschouwd, merken we dat de menstruatiecup toch bijzonder populair is bij heel wat vrouwen. Zo bestaan ze in verschillende vormen, formaten en kleuren. Bovendien is het mogelijk om de cup te hergebruiken waardoor hij op termijn veel duurzamer blijkt dan de tampon en het maandverband. Uiteraard willen wij jou niet aansporen om met de eerste de beste cup huiswaarts te keren. Neem rustig de tijd en maak een weloverwogen keuze. Wij helpen jou daar alvast graag bij!

 

Het type menstruatiecup in verhouding tot het ontwerp

Het spreekt voor zich dat er wel degelijk verschillende soorten menstruatiecups op de markt zijn gebracht. Logisch ook aangezien elke vrouw op zich anders en uniek is. Zo zul je logischerwijze een ruime waaier aan materialen, kleuren, vormen en afmetingen de revue zien passeren. Kortom, voor elk wat wils!

De meest voor de hand liggende menstruatiecups zijn diegene die gekenmerkt worden door een beker-achtige vorm. Het ontwerp van dergelijke cups is bovenaan iets breder dan onderaan, vandaar de beker- of bel-achtige vorm. Echter bestaan er ook heel wat cups van het zogenaamde diafragmatype. Wat betreft het formaat heb je vaak keuze van S tot XL.

 

Materiaal en stevigheid

Eenmaal je bepaald hebt welke type menstruatiecup je wilt aankopen, is het belangrijk om ook even stil te staan bij het materiaal en de stevigheid ervan. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van flexibele materialen zoals bijvoorbeeld latex, siliconen en thermoplastische elastomeren – TPE – genoemd. In sommige gevallen kunnen niet-toxische kleurstoffen worden toegevoegd wat de verscheidenheid aan kleuren en designs kan verklaren.

Koop je menstruatiecups aan in één van bovengenoemde materialen, dan mag je zeker zijn van hun veiligheid. Ze bevatten geen allergene stoffen en blijken zelfs helemaal BPA-vrij te zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over mogelijke gevaarlijke chemische stoffen. De materialen zijn gekozen met respect voor de vaginale flora en zullen bijgevolg geen huidirritatie of droogte in de hand werken.

Wat de stevigheid van de cup betreft, kun je dan weer kiezen tussen een stevige of zachte cup. Hier kunnen we jou alleen maar de raad geven om aan te kopen waar jij jezelf het meest comfortabel bij voelt. Heb je sterke bekkenbodemspieren dan kan een stevige menstruatiecup misschien een voordeel zijn. Is je vagina gevoelig voor allerlei pijnen en dergelijke dan lijkt een zachte cup een betere aanbeveling.

 

De beste pasvorm

Naast het type, het materiaal en de stevigheid is het minstens even belangrijk om met de juiste maat naar huis te gaan. De cups zijn meestal aan te kopen in verschillende formaten variërend van S tot maximaal XL. Het spreekt voor zich dat het in het begin misschien wat zoeken en proberen zal zijn. Toch kunnen we jou een leidraad meegeven die jou op weg kan helpen in de zoektocht.

Als jonge vrouw onder de 25 jaar die nog niet bevallen is, kan een menstruatiecup met pasvorm S alvast een goede aanbeveling zijn. Ben je ouder dan 25 jaar en niet bevallen dan kies je beter voor een M of S. Ben je ouder dan 25 jaar en heb je bovendien ook al kinderen, dan kies je beter voor een iets groter formaat richting L of in sommige gevallen eventueel XL.

Het onderhoud van de menstruatiecup

Uiteraard blijft ook het onderhoud van de menstruatiecup een belangrijke rol spelen. Een optimaal onderhoud zorgt er namelijk voor dat je de cup meerdere jaren na elkaar kunt gebruiken. Kies bij voorkeur voor een product dat geleverd wordt inclusief een sterilisator. Op die manier kun je de cup na gebruik makkelijk reinigen en helemaal bacterie-vrij krijgen.

Indien er geen sterilisator wordt meegeleverd dan is het belangrijk om voor aanvang de bijsluiter even grondig door te nemen. Echter zijn de meeste cups makkelijk te onderhouden. Zo kun je ze tot wel 12 uur lang laten zitten en vervolgens leeg je de cup en spoel je hem grondig uit met water. Na je menstruatieperiode kun je de cup dan even laten koken op 180 graden Celsius.

 

Het prijskaartje in verhouding tot een pak tampons of maandverband

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het prijskaartje. De aanschaf van een degelijke menstruatiecup lijkt op het eerste zicht duur in vergelijking met een pakje tampons of maandverband. Echter, doordat je de cup jaren na elkaar kunt hergebruiken valt de prijs uiteindelijk echt wel goed mee. Bedenk daarom op voorhand hoeveel geld je er maximaal aan wilt besteden en ga vervolgens op zoek naar een geschikte menstruatiecup.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een menstruatiecup?

Het principe van een menstruatiecup is eigenlijk identiek aan dat van een tampon of maandverband. Een menstruatiecup breng je op ongeveer dezelfde manier in de vagina in zoals een tampon, alleen net iets minder ver. Je weet dat de cup goed zit wanneer je hem helemaal niet meer voelt. Vanaf dit moment is de cup in staat om al het menstruatiebloed op te vangen.

Bovendien kun je de meeste menstruatiecups tot wel 12 uur lang laten zitten terwijl je ondertussen verder doet met je dagelijkse taken. Studeren, werken, zwemmen, slapen; het is allemaal mogelijk. Na 12 uur haal je de cup eruit en leeg je hem waarop je hem vervolgens volledig schoon spoelt met water.


Q2: Menstruatiecup hoe diep?

Zoals reeds min of meer vermeld, is het de bedoeling om de menstruatiecup op dezelfde manier in de vagina in te brengen als ware het een tampon. Toch is er een verschil met betrekking tot waar je de cup moet inbrengen. Daar waar je een tampon zo ver mogelijk moet inbrengen, ligt het bij de menstruatiecup toch net iets anders.

Vouw de cup eerst en vooral samen zodanig dat je hem makkelijk kunt inbrengen. Eenmaal de cup zich op de perfecte hoogte bevindt, zal hij vrijwel automatisch openklappen en op die manier een vacuüm gaan creëren. Die perfecte hoogte blijkt zich iets lager te bevinden dan de hoogte die aangeraden wordt bij gebruik van tampons.

 

Q3: Welk merk menstruatiecup?

Net zoals er menstruatiecups in allerlei vormen, kleuren, afmetingen en materialen bestaan, bestaat er ook heel wat onderscheid op het gebied van merken. Welk merk je uiteindelijk kiest, blijkt vooral een persoonlijke keuze te zijn. Toch zijn er bepaalde tips en richtlijnen die je eventueel zou kunnen volgen. Zo blijken de cups van Lalicup alvast een goede aanbeveling te zijn voor mensen met een gevoelige blaas en/ of gevoelige vagina.

Ben je iemand die regelmatig intensief sport en heb je hierdoor een hoge spierspanning? Dan worden de cups van Yuuki Classic aangeraden. Dergelijke cups worden als zeer stevig en stug beschouwd en zijn dus ideaal voor mensen met sterke bekkenbodemspieren. Heb je vaak last van zware en/ of pijnlijke menstruatie? Dan kunnen wij jou aanraden om de cups van Mamicup L, LaliCup L en Merula Cup even grondig onder de loep te nemen.

 

Q4: Hoe lang menstruatiecup inhouden?

We hebben het al min of meer vermeld, maar in theorie is het mogelijk om de cup 12 uren lang in te houden. Besef wel dat 12 uren echt wel het maximum is. In de praktijk zien we dat de cup beter iets vroeger wordt geleegd en gespoeld. Indien je vaak last hebt van hevig bloedverlies dan wordt zelfs aangeraden om de cup ongeveer elke 2 uur te verwisselen en verschonen. Een beetje vergelijkbaar met het gebruik van maandverband of tampons dus.

 

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE