Laatste update: 11.05.21

 

Beste elektrische tandenborstels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig raden bijna alle tandartsen aan om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Een dergelijk apparaat zorgt ervoor dat alle bacteriën en tandplak op de beste manier worden verwijderd zodat het tandvlees en de tanden gezond blijven. We hebben voor jou alvast 3 toppers uitgekozen om eens op een rijtje te zetten. Zo zie je dat de Oral-B PRO 2 2900 elektrische tandenborstel in een pakket met 2 handvatten en 2 opzetborstels wordt geleverd. Daarnaast is er de Oral-B Pro 2 2500 die ook een uitstekende keuze zou kunnen zijn, omdat de elektrische tandenborstel voorzien is van een oplichtende poetsdruksensor en een timer.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Elektrische tandenborstels Koopgids

 

Ben je op zoek naar een nieuwe tandenborstel? Dan kunnen we je zeker de aanbeveling geven om te kiezen voor een elektrische tandenborstel die je gebit tot in alle hoekjes gaat reinigen en verzorgen. Je zult tijdens je zoektocht al gauw merken dat er verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop worden aangeboden. Daarnaast zijn er ook toestellen die diverse instellingen hebben om allerlei behandelingen uit te voeren. Neem even de tijd om alles te bekijken en te vergelijken voor je een beslissing neemt. Misschien vind je tussen de aanbiedingen wel het perfecte apparaat.

Waarom je beter elektrisch kunt poetsen

Wanneer je voor het eerst een elektrische tandenborstel gaat gebruiken, zul je merken dat je tanden veel gladder aanvoelen. Dit komt omdat een elektrische tandenborstel met draaiende en/of trillende bewegingen werkt waardoor je tot 46% meer tandplak kunt verwijderen dan tijdens het poetsen met een gewone tandenborstel. Daarnaast is een elektrische tandenborstel heel gemakkelijk te gebruiken doordat je gewoon de borstel tegen je tanden moet plaatsen en hem na een bepaalde tijd naar de volgende tand moet leiden, het apparaat doet de rest.

Als je je tanden met een traditionele tandenborstel poetst, ben je al snel geneigd om vrij grote schrobbewegingen te maken waardoor je je tanden wel reinigt, maar niet alle tandplak verwijdert. Een elektrische tandenborstel maakt kleine bewegingen waardoor je elk hoekje van je gebit gemakkelijk kunt bereiken. Zo wordt alle tandsteen verwijderd en heb je het schone en gladde gevoel die je ervaart wanneer je van de tandarts komt. Bovendien zijn de meeste toestellen uitgerust met een ingebouwde timer waardoor je gemakkelijk de aanbevolen poetstijd van minimum 2 minuten kunt aanhouden.

 

De verschillende types

De elektrische tandenborstels kunnen in 2 categorieën worden onderverdeeld. Zo is er de tandenborstel met een kleine ronde borstelkop die als het ware de tand volledig omhult. Deze tandenborstels maken snelle ronddraaiende of roterende bewegingen terwijl het borsteltje ook op en neer gaat of oscilleert. Doordat de opzetborstel van een roterende tandenborstel over een klein oppervlak beschikt, kan hij heel goed de moeilijk te bereiken plekjes van het gebit poetsen. Als je tandvlees heel gevoelig is, kun je met een roterende tandenborstel wel tandvleesirritatie krijgen waardoor het gaat bloeden.

Daarnaast is er ook de elektrische tandenborstel die met sonische poetsbewegingen werkt. Deze soort tandenborstel heeft meestal een langwerpige ovale borstelkop die met een hoge frequentie minuscuul kleine heen en weer bewegingen maakt alsof je met een gewone tandenborstel zou poetsen, maar dan veel sneller. De sonische tandenborstel maakt eveneens gebruik van een oscillerende of trillende beweging zodat je ook de tandplak tussen de tanden en de kiezen kunt aanpakken.

 

Het poetsgemak

Er zijn enkele functies die voor heel wat gebruiksgemak zorgen tijdens het tandenpoetsen. Niet alle apparaten hebben ze, dus je kunt ook gewoon een elektrische tandenborstel gebruiken zonder deze speciale werkingen. We hebben het dan bijvoorbeeld over een ingebouwde timer. De meeste elektrische tandenborstels zijn voorzien van een timer die je aangeeft wanneer je de aanbevolen poetstijd van 2 minuten hebt afgewerkt. Dit kan visueel zijn met een klokje, met een trilling of een pieptoon. Daarnaast is er de poetsdruksensor die eigenlijk wel heel gemakkelijk is omdat hij je laat weten wanneer je te hard drukt om zo te voorkomen dat je je tandvlees gaat beschadigen.

Sommige tandenborstels zijn uitgerust met meerdere poetsstanden om de opzetborstel met verschillende snelheden te laten roteren of pulseren. Enkele apparaten kun ook worden ingesteld om de tanden te polijsten, gevoelige tanden te behandelen, de tong schoon te maken of bijvoorbeeld het tandvlees te masseren. Er zijn ook heel geavanceerde tandenborstels op de markt die een bluetooth functie hebben om het toestel met een app op je telefoon of tablet te verbinden. Hierdoor kun je een persoonlijke begeleiding krijgen om je gebit op de beste manier te verzorgen.

De accu en de accessoires

De accu of de batterij van een elektrische tandenborstel is heel belangrijk wanneer je vaak op reis moet. Omdat je niet steeds het volledige laadstation en de tandenborstel zou moeten meenemen zijn de meeste exemplaren voorzien van een degelijke lithium Ion-batterij met een lange gebruiksduur. Wanneer een dergelijke batterij volledig volgeladen is, kun je de tandenborstel in de meeste gevallen gedurende 2 weken gebruiken om tweemaal per dag je tanden te poetsen.

De duurdere toestellen worden vaak aangeboden met 2 laders of met een speciaal reisetui waarmee je bijvoorbeeld zowel je tandenborstel als je telefoon tegelijk kunt opladen. Meestal worden er 1 à 2 opzetborstels bij het apparaat geleverd. Bij enkele apparaten zul je verschillende opzetborsteltjes krijgen om diverse behandelingen te kunnen uitvoeren. We denken dan bijvoorbeeld aan een speciale borstel voor gevoelig tandvlees of een borstelkop om implantaten, facetten of beugels te reinigen.

 

6 beste elektrische tandenborstels (Reviews) van 2021

 

Als je een nieuwe elektrische tandenborstel gaat aankopen, zul je merken dat er heel wat keuzemogelijkheden zijn. Ben je op zoek naar een duo elektrische tandenborstel zodat jullie beiden je eigen borstelhouder hebben? Of misschien wil je liever een elektrische tandenborstel op batterijen om hem gemakkelijk te kunnen meenemen. We kregen de hulp en het advies van enkele tandartsen om deze lijst met topexemplaren samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle toestellen te bekijken zodat je daarna de beste elektrische tandenborstel kunt uitkiezen.

 

1. Oral-B PRO 2 2900 Elektrische Tandenborstel Duopack 2 Handvatten en 2 Opzetborstels

 

Deze dubbele elektrische tandenborstel van Oral-B maakt gebruik van een ronde opzetborstel die roterende bewegingen maakt, waardoor de tand volledig wordt omhuld en een grondige reiniging krijgt. Doordat een ronde kop accuraat tandplak zal aanpakken zul je ook gezonder tandvlees krijgen.

Daarnaast beschikt deze tandenborstel over een oplichtende poetsdrukcontrole waarbij de rotatiesnelheid zal verminderen en je een signaal krijgt wanneer je te hard aan het poetsen bent. Hij is verder voorzien van een ingebouwde timer die je helpt om de aanbevolen poetstijd van 2 minuten te volbrengen zodat je gebit te beste verzorging krijgt.

Bovendien heeft de Oral-B Pro een uitstekende lithium Ion-batterij die tot wel 2 weken kan worden gebruikt zonder op te laden waardoor je hem gemakkelijk op vakantie kunt meenemen. Dankzij de handige batterij indicator kun je trouwens zien wanneer het tijd is om de tandenborstel op te laden. In de reviews merken we dat deze duo tandenborstelset een uitstekende beoordeling kreeg.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: door de lichtgevende poetsdruksensor kun je veilig je tanden poetsen zonder te veel druk op je tandvlees te zetten.

Timer: omdat de meeste tandartsen en mondhygiënisten een poetsbeurt van minimum 2 minuten aanbevelen zal de ingebouwde timer je daarbij helpen.

Batterij: de lithium Ion-batterij heeft een lange gebruiksduur van wel 2 weken zonder dat je hem moet opladen.

Verpakking: deze set wordt geleverd met een laadstation, 2 tandenborstelhouders in verschillende kleuren en 2 opzetborstels zodat je elk je eigen toestel hebt. 

 

Nadelen: 

Stroomverlies: enkele klanten hebben problemen met de oplaadbare batterij die niet goed werkt.

Koop bij bol.com (€59.99)

 

 

 

 

2. Oral-B Pro 2 2500 Elektrische Tandenborstel met reisetui

 

De tandenborstels van Oral-B blijken de populairste apparaten te zijn in onze lijst met topproducten. Bovendien is deze Oral-B 2 2500 tijdelijk in de aanbieding waardoor hij een aantrekkelijke en goedkope prijs heeft.

Deze zwarte elektrische tandenborstel is voorzien van een lithium Ion-batterij waarmee hij tot wel 2 weken kan worden gebruikt zonder dat je hem moet opladen. Daardoor is hij trouwens ook handig om bijvoorbeeld op vakantie mee te nemen in het meegeleverde reisetui waarin je hem netjes kunt opbergen. Daarnaast beschikt deze elektrische tandenborstel over 2 poetsstanden, eentje voor gevoelige tanden en eentje voor de dagelijkse poetsbeurt.

Doordat hij voorzien is van een oplichtende poetsdruksensor zul je trouwens nooit te veel druk op je tandvlees zetten. Verder helpt de ingebouwde timer je om een poetsbeurt minimum 2 minuten vol te houden. In de reviews merken we ook hier heel tevreden klanten op die het apparaat zeker aanraden.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze tandenborstel heeft 2 verschillende poetsstanden waardoor hij ook voor gevoelige tanden kan worden gebruikt. De elektrische tandenborstel met timer geeft een signaal wanneer je 2 minuten hebt gepoetst.

Batterij: de oplaadbare lithium Ion-batterij kan tot wel 2 weken worden gebruikt zonder laden zodat je de tandenborstel gemakkelijk kunt meenemen als je op vakantie gaat.

Poetsdruksensor: hij is voorzien van een poetsdruksensor waardoor de rotatiesnelheid zal verminderen als je te hard op de borstel drukt.

Verpakking: het pakket wordt geleverd met een handig reisetui, een handvat met de bijbehorende oplader en 1 opzetborsteltje.

 

Nadelen: 

De prijs: hoewel deze tandenborstel tijdelijk in de aanbieding is, vinden enkele klanten hem nog behoorlijk duur.

Koop bij bol.com (€44.99)

 

 

 

 

3. Philips Sonicare 2 series HX6232/20 Special Edition Elektrische tandenborstel 

 

De Philips Sonicare elektrische tandenborstel is een speciale uitvoering die je in het zwart en wit kunt aankopen. Hij maakt gebruik van sonische en trillende bewegingen om de tanden op een natuurlijke manier witter te maken en vlekken en tandsteen optimaal te verwijderen. 

Daarnaast heeft deze elektrische tandenborstel van Philips één poetsstand waarmee je op een veilige en zachte manier gevoelige tanden kunt poetsen. Doordat het opzetborsteltje een ovale vorm heeft met een lange gebogen nek, kun je ook op moeilijk bereikbare plaatsen poetsen zodat implantaten, facings en beugels optimaal worden verzorgd.

Bovendien is hij voorzien van een handige timer die elke 30 seconden een pieptoon geeft om je te helpen de aanbevolen poetstijd van 2 minuten aan te houden. Deze tandenborstel heeft een oplaadbare batterij die je eenmaal volgeladen, tot wel 2 weken kunt gebruiken. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van deze tandenborstel.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze elektrische tandenborstel wordt geleverd met een smalle ovale opzetborstel met een lange nek zodat je overal goed kunt poetsen.

Poetsstand: hij heeft één poetsstand waardoor je op een zachte manier ook beugels, facings, implantaten en gevoelige tanden kunt reinigen.

Timer: de ingebouwde timer geeft elke 30 seconden een piepsignaal om aan te geven dat je een ander deel van je gebit moet poetsen. Hierdoor zul je ook gemakkelijker aan de aanbevolen poetstijd van 2 minuten voldoen.

Gebruiksduur: wanneer de batterij volledig is opgeladen kun je gedurende 2 weken, 2 maal per dag je tanden poetsen.

 

Nadelen: 

Te zacht: enkele klanten vinden dat deze elektrische tandenborstel te zacht poetst waardoor ze geen schoon gevoel hebben.

Koop bij bol.com (€42.49)

 

 

 

 

4. Oral-B Genius X 20000N Elektrische Tandenborstel met slim reisetui

 

Zoals we reeds hebben opgemerkt, wordt Oral-B door velen als het beste merk voor elektrische tandenborstels beschouwd . Ze hebben dan ook een zeer uitgebreide gamma waarin iedereen wel zijn gading kan vinden. Deze Oral-B elektrische tandenborstel is het neusje van de zalm.

De roze elektrische tandenborstel is ook verkrijgbaar in een rosé gouden kleur of in het zwart voor een meer mannelijke versie. Bovendien is deze mooie tandenborstel voorzien van kunstmatige intelligentie die jouw manier van poetsen zal herkennen zodat hij hierop kan bijsturen om je gebit de beste verzorging te bieden. Hij kan trouwens worden verbonden met een mobiele app die je tijdens het poetsen zal begeleiden waardoor je tanden een optimale reiniging krijgen.

Daarnaast heeft hij 6 verschillende poetsstanden waarmee je onder andere gevoelige tanden kunt poetsen, een tongreiniging uitvoeren of bijvoorbeeld je tandvlees speciaal verzorgen. Hij beschikt verder ook over een poetsdruksensor zodat je nooit te hard kunt poetsen. Hij wordt geleverd met een slim reisetui dat zowel je telefoon als je tandenborstel gelijktijdig kan opladen. In de reviews zien we dat hij een heel goede score van 4,5 sterren kreeg. 

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze tandenborstel werkt met kunstmatige intelligentie en kan met een mobiele app worden verbonden om je te helpen tijdens het poetsen zodat je gebit een optimale reiniging krijgt.

Instellingen: hij beschikt over een timer en 6 verschillende poetsstanden waarmee je uiteenlopende behandelingen kunt uitvoeren.

Slim reisetui: hij wordt geleverd met een opzetborsteltje en een slim reisetui dat je telefoon en je tandenborstel gelijktijdig kan opladen.

Gebruiksduur: de lithium Ion-batterij kan wanneer hij volledig is opgeladen, gedurende 2 weken worden gebruikt.

 

Nadelen: 

De prijs: we merken op dat deze tandenborstel in de duurste prijscategorie valt waardoor hij niet voor iedereen toegankelijk is.

Koop bij bol.com (€148.75)

 

 

 

 

5. Braun SmartSeries 6400 Roterende-oscillerende tandenborstel

 

Deze elektrische tandenborstel van Braun is er eentje uit de Smartseries die via bluetooth met je telefoon kan worden verbonden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden hoelang je hebt gepoetst en welke instellingen je onlangs hebt gebruikt.

Doordat hij voorzien is van 5 verschillende poetsstanden kun je je gebit en je volledige mond in topconditie houden. Zo kun je kiezen voor de “daily clean” voor de dagelijkse reiniging van je gebit, “gum care” om je tandvlees te masseren en “sensitive” wanneer je tanden wat gevoeliger zijn. Daarnaast kun je met de “whitening” instelling je tanden polijsten en met “deep clean” poets je je tanden gedurende 3 minuten voor een extra grondige reiniging.

Bovendien is hij zoals de meeste elektrische tandenborstels ook uitgerust met een poetsdruksensor die zal oplichten wanneer je te hard op je tanden drukt. Hij wordt trouwens geleverd in een pakket met 4 verschillende opzetborstels en een opbergunit, SmartGuide, luxe reisetui en een oplader zodat je meteen van start kunt gaan. We merken in de reviews dat hij de maximale score van 5 sterren kreeg.

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: door de 5 verschillende instellingen kun je je mond en je gebit verzorgen zoals bij de tandarts.

Bluetooth: deze tandenborstel kan via bluetooth met je telefoon worden verbonden om al jouw poetsprestaties en de gebruikte instellingen bij te houden.

Opzetborstels: hij wordt geleverd met 4 opzetborsteltjes die allemaal op een andere manier je tanden zullen helpen reinigen en verzorgen.

Verpakking: het volledige pakket bestaat uit 4 verschillende opzetborstels en een unit om ze op te bergen, een luxe reisetui, SmartGuide en een laadstation.

 

Nadelen: 

Het prijskaartje: deze elektrische tandenborstel valt in de hogere prijsklasse waardoor hij minder goed toegankelijk is voor mensen die over een beperkt budget beschikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. AEG Sonische tandenborstel EZS 5663-elektrische tandenborstel

 

Deze tandenborstel heeft de laagste prijs in onze selectie met toppers. De AEG elektrische tandenborstel heeft een langwerpige borstelkop die sonische en trillende bewegingen maakt zodat je gebit op de meest efficiënte manier wordt gereinigd.

De sonische trillingen verwijderen niet alleen tandplak maar masseren en stimuleren daarnaast ook het tandvlees zodat je volledige gebit in topconditie blijft. Bovendien kan hij in 2 standen worden gezet zodat je hem kunt gebruiken voor de dagelijkse reiniging of wanneer je tanden iets gevoeliger zijn. Verder is hij voorzien van een 2 minuten timer waardoor je gemakkelijk de aanbevolen poetstijd kunt aanhouden.

De complete set bestaat trouwens uit 2 verschillende opzetborsteltjes met zachte kwaliteitsharen, een houder en een laadstation. Deze elektrische tandenborstel werkt met 2 AA batterijen die apart moeten worden aangekocht. In de reviews zien we dat de klanten tevreden zijn over hun aankoop waardoor hij met 4 van de 5 sterren werd beloond.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: door de snelle sonische trillingen van de borstelkop komt tandplak gemakkelijk los zodat je op een efficiënte manier je tanden kunt poetsen.

Snelheden: hij kan op 2 verschillende standen worden gezet waardoor hij niet alleen kan worden gebruikt voor de dagelijkse reiniging, maar ook om gevoelige tanden te verzorgen.

De prijs: deze elektrische tandenborstel heeft de laagste prijs in onze lijst zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is.

Verpakking: hij wordt geleverd met een houder, laadstation en 2 opzetborsteltjes met zachte afgeronde haren.

 

Nadelen: 

Kleine borstelvorm: een klant merkt op dat de langwerpige opzetborstel iets te klein is waardoor hij het kauwvlak van de tanden met een traditionele borstel poetst.

Koop bij bol.com (€23.99)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoelang gaat een elektrische tandenborstel mee?

Een elektrische tandenborstel moet je, net zoals een gewone tandenborstel, regelmatig eens vernieuwen. Gelukkig moet je niet de volledige tandenborstel vervangen maar dient enkel de opzetborstel te worden vernieuwd. Wanneer je deze moet vervangen, is voor een groot deel afhankelijk van jouw poetsgedrag. Hoe hard je op de borstel drukt en de frequentie waarmee je je tanden poetst zullen bepalend zijn voor de slijtage van de opzetborstel. Algemeen wordt aangenomen dat de opzetborstel van een elektrische tandenborstel om de 10 à 12 weken moet worden vervangen.

Q2: Hoe gebruik ik een elektrische tandenborstel en hoe werkt hij?

Het gebruik van een elektrische tandenborstel is eigenlijk heel eenvoudig. Je doet wat tandpasta op het borstelkopje en je houdt deze in een hoek van 45° tegen je tanden, net zoals je een gewone tandenborstel zou gebruiken. Vervolgens schakel je de elektrische tandenborstel in en ga je tand per tand poetsen. Beweeg de tandenborstel steeds naar voren/achteren en over het kauwoppervlak heen tot de volledige tand gereinigd is. Zelf hoef je enkel de borstel naar de volgende tand te leiden. Door de snelle bewegingen van de borstel wordt je gebit gepoetst. 

Er zijn 2 types elektrische tandenborstels die op een andere manier werken. De ene soort heeft een ronddraaiende borstel, de andere maakt gebruik van een langwerpige borstel met sonische of op en neer gaande bewegingen. Je mag gemiddeld toch wel 2 minuten rekenen om je tanden te poetsen. Wanneer je klaar bent, spoel je gewoon de borstelkop uit met water en plaats je hem terug in zijn laadstation.

 

Q3: Waar kun je een elektrische tandenborstel kopen?

Tegenwoordig kun je in de meeste groothandels, warenhuizen en elektro speciaalzaken een elektrische tandenborstel aankopen. Ze worden trouwens ook bij de apotheek te koop aangeboden. De meest voorkomende elektrisch tandenborstels zijn de verschillende series van de merken Braun en Philips die je trouwens ook bij diverse webwinkels kunt aankopen.

Je zult natuurlijk nog andere toestellen vinden die de klus kunnen klaren. Wees wel aandachtig bij exemplaren die van Chinese webwinkels komen omdat deze vaak niet over voldoende kracht beschikken om je gebit optimaal te onderhouden. 

 

 

Laatste update: 11.05.21

 

Beste tandenborstels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Doordat tandenpoetsen tot het dagelijks ritueel behoort, hebben we vaak een nieuwe tandenborstel nodig. Zoals je reeds hebt gemerkt is er een heel ruim aanbod waardoor het niet zo evident is om er eentje uit te kiezen. We hebben voor jou alvast 3 exemplaren geselecteerd om eens op een rijtje te zetten. Zo zou je kunnen kiezen voor de Oral-B Pro 2 2500; een elektrische tandenborstel met een poetsdruksensor en timer. Daarnaast zou de By Olive Bamboe Kindertandenborstel ook een uitstekende keuze kunnen zijn. Deze verpakking bevat 4 tandenborstels die allemaal met een ander dierenfiguurtje gegraveerd zijn om ze goed te kunnen onderscheiden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Tandenborstels Koopgids

 

Doordat we dagelijks minstens  tweemaal onze tanden poetsen, kunnen we de aanbeveling geven om een tandenborstel regelmatig te vervangen. Er is trouwens een ruim aanbod met allerlei soorten tandenborstels op de markt. Maar welke borstelhaartjes moet je nu eigenlijk kiezen en waarom is tandenpoetsen zo belangrijk? Neem even de tijd om onze koopgids te bekijken en de verschillende gebruikswijzen te vergelijken. Laat zeker de leuke aanbiedingen niet zomaar aan je voorbijgaan.

Waarom tandenpoetsen heel belangrijk is

We weten natuurlijk allemaal wel dat je dagelijks zeker tweemaal je tanden moet poetsen, niet alleen om een frisse adem te hebben maar ook om je tanden te reinigen zodat je steeds een aangenaam en schoon gevoel hebt. Maar wist je ook dat je door je tanden te poetsen op een heel gerichte manier tandbederf zult tegengaan? Doordat je de ganse dag eet en drinkt, wordt er een geelachtig laagje op de tanden gevormd dat vol met bacteriën zit. Dit laagje wordt ook wel tandplak of tandsteen genoemd en kan schade aan je gebit en tandvlees veroorzaken.

Door op z’n minst na elke hoofdmaaltijd de tanden te poetsen, zul je het tandbederf tot een minimum herleiden waardoor je steeds een gezond gebit blijft behouden. Als je je tanden met een degelijke tandenborstel en tandpasta op de juiste manier poetst, zul je de meeste tandplak kunnen verwijderen. Trouwens, als je je tanden 2 tot maximum 3 minuten poetst zul je een optimale mondhygiëne bekomen. Tandartsen geven wel de raad om niet langer dan 3 minuten te poetsen omdat je anders het tandglazuur zou kunnen beschadigen. De tandhalzen zijn niet met glazuur beschermd waardoor deze veel gevoeliger zijn.

 

De verschillende soorten tandenborstels

We onderscheiden twee verschillende soorten tandenborstels die beiden op hun manier hun werk efficiënt uitvoeren. Welke tandenborstel je uitkiest hangt volledig van je eigen voorkeur af. We hebben de handtandenborstel die we allemaal wel kennen omdat dit de eerste tandenborstel is waarmee je als kind in aanraking komt. Het klassieke model is meestal vervaardigd uit plastic en heeft een langwerpige borstelkop waarop nylonhaartjes werden bevestigd. Tegenwoordig wordt de bamboeversie echter veel meer gebruikt omdat deze ecologisch verantwoord is.

De bamboe tandenborstel heeft dezelfde vorm als de traditionele tandenborstel, maar is gemaakt uit de duurzame houtsoort bamboe en voorzien van biologisch afbreekbare borstelhaartjes. Daarnaast is er de elektrische tandenborstel die steeds vaker op de voorgrond treedt omdat hij efficiënter zou zijn om tandplak te verwijderen. Een dergelijke tandenborstel bestaat uit een houder waarop je verschillende opzetstukjes kunt plaatsen zodat iedereen zijn eigen borstelkopje heeft. Een elektrische tandenborstel is trouwens een pak duurder in aankoop waardoor hij iets minder toegankelijk is.

 

De borstelhaartjes 

Welke tandenborstel voor jou het meest geschikt is, hangt af van je gebit, je poetstechniek en de grootte van je mondholte. Je kunt het best een tandenborstel kiezen met een borstelkop die het volledige tandoppervlak kan schoonmaken. Om te weten welke hardheid je moet aankopen, kun je aan de tandarts advies vragen. Algemeen geldt de regel dat een normaal gebit het meeste baat heeft van een tandenborstel met zachte afgeronde borstelharen. Voor baby’s en kinderen zijn er tandenborstels met ultra zachte haren om het fijne glazuur niet te beschadigen.

Een medium of harde tandenborstel doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Doordat tandenpoetsen een automatisme is zul je steeds evenveel druk uitoefenen, of je nu een zachte of een harde borstel gebruikt. Hierdoor zul je met een harde tandenborstel veel sneller je tandglazuur en tandvlees beschadigen omdat de borstelharen veel stugger en ruwer zijn. Heb je last van hardnekkige tandsteen, dan kun je éénmaal per week met een harde of medium tandenborstel eens grondig poetsen.

Kies je voor een elektrische – of een handtandenborstel

Hoewel er niks mis is aan het poetsen met een traditionele tandenborstel lijken tandspecialisten toch meer de voorkeur te geven aan een elektrische tandenborstel. Door elektrisch te poetsen moet je de borstel enkel van tand naar tand brengen, naar de voor-/achterkant en het kauwoppervlak zonder dat je de tandenborstel verder zelf moet bewegen. Het borstelkopje maakt roterende en vibrerende bewegingen en is zodanig gevormd dat de volledige tand als het ware door de borstelharen wordt omhuld.

Bij een handtandenborstel dien je net zoals bij de elektrische variant minstens 2 minuten te poetsen om tot het beste resultaat te komen. Als je je tanden ’s morgens en ’s avonds poetst mag je jezelf als een goede tandenpoetser beschouwen. Het is natuurlijk nog beter om na elke maaltijd te poetsen maar voor velen is dit meestal, door school- of werkomstandigheden, niet mogelijk. Je kunt trouwens beter een halfuurtje wachten nadat je frisdrank, vruchtensap of fruit hebt gegeten.

 

6 beste tandenborstels (Reviews) van 2021

 

Zoals je zelf wel zult hebben opgemerkt, is er een overvloed aan keuze waardoor het niet zo gemakkelijk is om er de beste tandenborstel uit te kiezen. Ga je voor een elektrische tandenborstel van Braun of heeft een zachte manuele tandenborstel jouw voorkeur. We vroegen het advies en de hulp van enkele tandartsen om deze lijst met topproducten samen te stellen. Neem even rustig de tijd om alle producten te bekijken en te vergelijken alvorens je er eentje uitkiest die voor jou het meest geschikt lijkt.

 

1. Oral-B Pro 2 2500 Elektrische Tandenborstel met poetsdruksensor en timer

 

De Oral-B tandenborstel is een elektrische tandenborstel waarmee je tot wel 100% meer tandplak kunt verwijderen dan met een traditionele tandenborstel. Hij beschikt trouwens over een timer die je zal aangeven wanneer de minimale poetstijd van 2 minuten verstreken is.

Doordat hij voorzien is van een oplichtende poetsdruksensor zal de tandenborstel zijn poetssnelheid aanpassen en een signaal geven wanneer je te hard drukt. Bovendien heeft hij een ronde roterende kop die ook vibrerende bewegingen maakt om de tanden op een grondige manier te poetsen waarbij de moeilijk bereikbare plekjes niet worden vergeten. 

Daarnaast kan hij in 2 poetsstanden worden ingesteld zodat je hem zowel voor de intensieve dagelijkse reiniging alsook voor gevoelige tanden kunt gebruiken. Dankzij de degelijke Lithium Ion-batterij kun je hem tot wel 2 weken gebruiken, zonder dat je hem tussendoor moet opladen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en dit toestel zeker aanraden. 

 

Voordelen: 

Gebruiksvriendelijk: deze tandenborstel kan in 2 poetsstanden worden ingesteld waardoor je kunt kiezen voor een dagelijkse intensieve reiniging of een stand om gevoelige tanden te poetsen.

Timer: de elektrische tandenborstel heeft een handige timer die zal oplichten als de minimale poetstijd voorbij is.

Poetsdruksensor: de poetsdruksensor zal de poetssnelheid aanpassen als je te hard op de borstel drukt zodat het tandvlees en het glazuur beter worden beschermd.

Batterij: dankzij de Lithium Ion-batterij is het mogelijk om hem tot 2 weken te gebruiken zonder dat je hem moet opladen.

 

Nadelen:

Geluid: enkele klanten maken de opmerking dat hij een luid en ronkend geluid maakt dat nogal storend is.

Koop bij bol.com (€44.99)

 

 

 

 

2. By Olive Bamboe Kindertandenborstel 4 St. Bamboo Tandenborstel Kids

 

Deze bamboe tandenborstels zijn bij vele kindjes de populairste keuze omdat ze hele mooie en felgekleurde haartjes hebben. De leuke dierenfiguurtjes die op de steel werden gegraveerd, zorgen er trouwens voor dat je heel gemakkelijk kunt onderscheiden welke tandenborstel bij wie hoort.

Daarnaast worden ze geleverd in een afbreekbaar kartonnen omhulsel waarbij elke tandenborstel ook nog eens afzonderlijk op een ecologisch verantwoorde manier verpakt is, zodat elk kind zijn eigen doosje heeft. De handgemaakte tandenborstels zijn trouwens vervaardigd uit antibacteriële bamboe en voorzien van biologisch afbreekbare nylonhaartjes die op een zachte manier het kindergebit zullen onderhouden.

Doordat de borstelkop volledig afbreekbaar is, kun je de tandenborstels composteren of op hun geheel recycleren, wat bij de meeste andere bamboe tandenborstels niet het geval is. Bovendien is deze tandenborstelset volledig vegan en niet getest op dieren waardoor je de kinderen met een gerust hart kunt laten poetsen. In de reviews zien we dat de klanten heel tevreden zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: elke tandenborstel heeft een eigen kleurtje en is voorzien van een gegraveerd dierenfiguurtje zodat de borstels gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Verpakking: de 4 tandenborstels zijn afzonderlijk in een biologisch afbreekbare doosjes verpakt.

Recyclebaar: de felgekleurde borstelhaartjes zijn gemaakt uit een soort ecologisch nylon waardoor deze tandenborstels volledig gerecycled of gecomposteerd kunnen worden.

Vegan & cruelty free: deze set is geschikt voor vegan gebruikers en bovendien ook niet op dieren getest wat door bijna alle kinderen heel erg wordt geapprecieerd.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: één klant is minder tevreden over deze handgemaakt tandenborstels omdat de haartjes snel zouden loslaten.

Koop bij bol.com (€11.95)

 

 

 

 

3. Meridol Tandenborstel 3 Stuks Voordeelpakket

 

Dit voordeelpakket van Meridol bevat 3 tandenborstels die samen met tandexperts werden ontwikkeld zodat ze zowel voor volwassenen als voor kinderen geschikt zijn. Deze tandenborstels zijn voorzien van zachte borstelharen om gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees op een milde manier te kunnen poetsen.

Dankzij de kegelvormige haren met heel fijne uiteinden, worden de tanden efficiënt gepoetst waarbij bijna alle tandplak wordt verwijderd zodat je veel minder kans hebt op tandvleesproblemen. Daarnaast beschikken deze tandenborstels over een ergonomisch gevormde steel waardoor ze heel gemakkelijk en comfortabel in de hand liggen om je gebit op de moeilijk bereikbare plaatsen ook efficiënt te kunnen poetsen.

Doordat deze set tijdelijk in de aanbieding is, valt hij in de laagste prijsklasse van onze selectie zodat hij voor iedereen goed toegankelijk is. Bovendien merken we in de reviews dat deze tandenborstels een uitstekende score kregen met het maximale aantal sterren.

 

Voordelen: 

Gebruik: door de zachte borstelharen zijn deze tandenborstels heel geschikt om geïrriteerd tandvlees en gevoelige tanden op een milde manier te reinigen.

Ergonomisch: de steel met ergonomische vorm en de kegelvormige fijne borstelharen zorgen ervoor dat je ook op de moeilijk bereikbare plaatsen kunt poetsen.

De prijs: dit voordeelpakket heeft een heel goedkope prijs waardoor hij door iedereen kan worden aangekocht.

Toepassing: deze tandenborstels werden wetenschappelijk getest en zijn ontwikkeld door experts zodat ze zowel door kinderen als volwassenen kunnen worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Geen onderscheid: deze tandenborstels hebben allemaal dezelfde kleur waardoor je niet kunt onderscheiden van wie de tandenborstel is.

Koop bij bol.com (€8.17)

 

 

 

 

4. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6807/63 Elektrische tandenborstel

 

Het merk Philips draagt een wereldwijde naamsbekendheid. Het wordt dan ook door velen als het beste merk beschouwd voor innovatieve huishoudelijke apparaten die van expertise en vakmanschap getuigen. 

Deze elektrische Philips tandenborstel is voorzien van een poetsdruksensor die je waarschuwt wanneer je te hard aan het poetsen bent zodat zowel de tanden als het tandvlees goed worden beschermd. Bovendien heeft hij één poetsstand die met twee intensiteiten kan worden ingesteld om hem zowel voor de dagelijkse poetsbeurt als voor gevoelige tanden te gebruiken. Hij is eveneens voorzien van een handige timer die de minimale poetstijd aangeeft om lang genoeg te poetsen. 

Dankzij de Brush Sync-functie zal deze tandenborstel bijhouden hoelang je het opzetstukje al gebruikt zodat je het tijdig kunt vervangen. Daarnaast kan de tandenborstel in volledig opgeladen toestand tot wel 2 weken tweemaal per dag worden gebruikt zonder dat je hem tussendoor extra moet opladen. In de reviews zien we dat de meeste klanten heel tevreden zijn over dit product.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze elektrische tandenborstel is voorzien van een Brush Sync-functie waardoor je exact weet wanneer het opzetstukje moet worden vervangen.

Poetsstand: hij heeft één poetsstand die je met twee intensiteiten kunt aanwenden waardoor je hem eveneens kunt gebruiken om gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees te poetsen.

Poetsdruksensor: de poetsdruksensor zorgt ervoor dat je je tanden en tandvlees niet kunt beschadigen als je te hard poetst.

Werking: deze tandenborstel werkt met roterende en vibrerende bewegingen zodat hij ook voor tandprothesen of blokjesbeugels kan worden gebruikt.

 

Nadelen: 

Opzetstukjes: enkele klanten merken op dat de opzetstukjes, die je achteraf moet bijkopen, nogal duur zijn.

Koop bij bol.com (€49.99)

 

 

 

 

5. Jordan Baby Tandenborstel 1 stuk voor kinderen tussen 0 en 2 jaar

 

Deze tandenborstel voor baby’s is geschikt voor kinderen die een leeftijd tussen 0 en 2 jaar hebben. Omdat het belangrijk is voor de latere tandontwikkeling, is het goed om de eerste tandjes van je kind al meteen te beginnen poetsen. Op die manier leren de kleintjes gelijk een routine aan waarbij het tandenpoetsen een vast ritueel wordt.

Deze Step One tandenborstel is voorzien van een smalle borstelkop waarop zachte borstelharen werden aangebracht zodat je op een milde manier de kleine tandjes en het tandvlees kunt reinigen en masseren. Doordat hij voorzien is van een speciale handgreep, kan deze tandenborstel ook als bijtring worden gebruikt om je kindje wat pijnverlichting te bieden wanneer er een nieuw tandje aan het doorkomen is.

Daarnaast heeft deze tandenborstel een korte nek waardoor hij voorkomt dat de tandenborstel te diep in de mond kan worden gestopt. We zouden ten stelligste willen aanraden om steeds toezicht te houden als je kindje op zeer jonge leeftijd al zelfstandig zijn/haar tandjes poetst. In de reviews merken we dat deze tandenborstel een heel goede score kreeg en dat de klanten zeer te spreken zijn over de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Voordelen: 

Toepassing: de zachte baby tandenborstel is geschikt om de eerste tandjes van kinderen tussen 0 en 2 jaar op een milde manier te poetsen.

Gebruiksvriendelijk: de speciale handgreep kan ook als bijtring worden gebruikt waardoor je kleintje wat pijnverlichting krijgt als er een nieuw tandje op komst is.

Veiligheid: doordat deze tandenborstel een korte nek heeft, kan hij veilig worden gebruikt omdat hij niet te diep in de mond kan worden gestopt.

Het prijskaartje: deze tandenborstel heeft de laagste prijs in onze lijst met toppers waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Bijtring: slechts één klant vindt de bijtring iets te hard en oncomfortabel om in te bijten.

Koop bij bol.com (€3.4)

 

 

 

 

6. Elmex Extra Soft 3 Stuks Tandenborstel Voordeelverpakking

 

Het merk Elmex heeft een uitgebreid gamma met verschillende mondverzorgingsproducten die door het ganse gezin kunnen worden gebruikt. Zo hebben ze niet alleen tandenborstels en tandpasta’s die ideaal zijn voor de eerste tandjes van je kroost, maar ze hebben ook producten om het gebit van volwassenen te beschermen tegen cariës of om pijnverlichting te bieden bij gevoelige tanden en/of tandpijn.

Deze tandenborstel van Elmex is voorzien van een ergonomische handgreep en een ovale borstelkop waarop de borstelharen in een X-vorm werden opgesteld. Dit maakt het mogelijk om de tandplak op een efficiënte manier aan te pakken, zelfs op die plekjes die anders heel moeilijk te bereiken zijn. De zachte borstelharen zorgen er bovendien voor dat gevoelig tandvlees en blootliggende tandhalzen op een milde manier worden bewerkt zodanig dat deze niet beschadigd raken.

Deze verpakking bevat trouwens 3 tandenborstels zodat je voor 9 maanden voorzien bent. In de reviews zien we dat deze tandenborstel een beoordeling kreeg met 4,8 van de 5 sterren waaruit een heel hoge tevredenheid blijkt.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze tandenborstel heeft ultra zachte borstelharen waarmee je gevoelig tandvlees en blootliggende tandhalzen op een milde manier kunt poetsen.

Efficiënt: doordat de borstelharen in een X-vorm werden geplaatst, kunt je ook poetsen op plaatsen waar je anders moeilijk bij komt.

Comfort: de Elmex tandenborstel heeft een ergonomisch gevormde handgreep waardoor hij heel comfortabel kan worden gebruikt.

De prijs: deze voordeelverpakking kreeg een heel hoge korting waardoor hij voor elk budget geschikt is.

 

Nadelen: 

Borstelkop: hoewel deze tandenborstel al een vrij kleine borstelkop heeft, is er een klant die hem graag nog iets kleiner had gezien.

Koop bij bol.com (€6.28)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen?

Het is belangrijk om je tandenborstel regelmatig te vervangen zodat hij steeds op een efficiënte en hygiënische wijze je tanden blijft poetsen. Veel tandartsen raden daarom aan om een tandenborstel elke drie maanden te vervangen of zelfs sneller als je ondervindt dat hij versleten is.

Uit onderzoek is gebleken dat een nieuwe tandenborstel beter en gemakkelijker de tandaanslag zal verwijderen dan een oude borstel. Daarnaast is het ook verstandig om je tandenborstel te vervangen als je ziek bent geweest of als je een ontsteking in de mond hebt gehad.

Q2: Welke tandenborstel gebruik je het best wanneer je een blokjesbeugel draagt?

Wanneer je blokjes draagt is het best moeilijk om je tanden grondig te poetsen. Toch is dit een heel belangrijk gegeven omdat je meer kans hebt op een tandvleesontsteking of het krijgen van gaatjes. Als je een blokjesbeugel draagt, kun je beter voor een elektrische tandenborstel kiezen omdat deze borstels met roterende en vibrerende bewegingen werken, waardoor de borstelhaartjes beter op de moeilijk bereikbare plaatsen komen.

Omdat er wordt geadviseerd om, wanneer je een blokjesbeugel draagt, na elke maaltijd te poetsen, kun je een manuele tandenborstel in je handtas of boekentas meenemen alsook interdentale (mini) borsteltjes om alle etensresten te verwijderen.

 

Q3: Hoelang bestaat de tandenborstel?

In 3500 voor Christus werd er al aan de mondhygiëne gedacht. De tandenborstel zelf bestond nog niet, maar er werd wel al een vochtig houtje gebruikt om het gebit te reinigen. Heel wat later bedachten de Chinezen een soort kauwstokje waarmee de tanden werden gepoetst. De aromatische houtsoorten waaruit dit werd vervaardigd zorgden er meteen ook voor dat men een frisse adem had.

Vele jaren later werd dik varkenshaar op een stukje been of op bamboe bevestigd en dit waren de eerste tekenen van een soort tandenborstel. Pas in 1560 werd in Frankrijk de echte tandenborstel populair. In het begin waren deze enkel voor de elite weggelegd, want ze bestonden uit veren of paardenharen die op een dure houtsoort werden gekleefd en daarna met zilver werd afgewerkt. Pas rond 1780 kwam de massaproductie op gang en die bestond uit een steel in been of bot waarop varkensharen werden gehecht.

 

Q4: Waar kun je een bamboe tandenborstel kopen?

Doordat we tegenwoordig veel met het milieu bezig zijn wordt er vaker voor natuurlijke producten gekozen. Een bamboe tandenborstel is vervaardigd uit duurzaam bamboe dat met houtskoolhaar, nylon haren of varkenshaar wordt afgewerkt.

Je kunt vandaag de dag bijna overal waar ze normale tandenborstels verkopen, ook een bamboe tandenborstel verkrijgen. In de meeste warenhuizen, drogisterijen, apotheek en online zul je zeker een ecologische bamboe tandenborstel kunnen terugvinden.