Hoe snel groeit haar

Laatste update: 03.10.23

 

Je wilt snel van een kort naar een lang kopje gaan, maar is dat wel zo makkelijk? En welke tips & tricks kun je in handen nemen om je haar effectief sneller/ makkelijker te laten groeien? Wij zoeken graag voor jou uit wat waar is en wat niet en staan je bij in het proces naar een prachtige lange weelderige haardos. 

 

Van kort naar lang haar 

Je kent het vast wel; zij die lang haar hebben willen graag een kort kopje terwijl anderen met kort haar dan weer naar lang haar verlangen. Maar is dat wel allemaal zo gemakkelijk en hoe kun je de haargroei – indien mogelijk – stimuleren? Welke tips & tricks worden door de media aangeboden om haar te laten groeien en is dat wel allemaal zo vanzelfsprekend? Dat haar groeit, hoeft alvast niet langer te verwonderen maar toch mag het van sommigen best wel wat harder vooruit gaan. 

Onderzoek en diverse studies hebben onderhand al meermaals aangetoond dat haar gemiddeld ongeveer 1 tot maximaal 1,5 centimeter per maand groeit. En om maar meteen met de deur in huis te vallen; jammer genoeg bestaan er geen wondermiddeltjes om je haar sneller te doen groeien. Wat je echter wel kunt doen, is de kwaliteit van je haar verbeteren waardoor de groei indirect gestimuleerd wordt en je korte kopje op een normaal ritme terug langer kan worden.

Kortom, tijd is vaak de sleutel tot het succes en ook hier in dit proces is het een belangrijke – zoniet bepalende factor om haar te laten groeien. Ben je dus niet gehaast en wil je heus wat tijd uitreiken alvorens van een halflang tot lang kapsel te genieten, dan kun je haargroei om diverse manieren stimuleren gaande van een gezonde voedingsstijl tot het gebruik van de juiste verzorgingsproducten.

 

Hoe krijg je snel lang(er) haar?

Kortom, zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, is het dus jammer genoeg niet mogelijk om in slechts enkele dagen lange lokken te creëren, tenzij je voor een pruik dan wel hairextensions kiest. Dat buiten beschouwing gelaten, bestaan er geen zogenaamde wondermiddeltjes ondanks het feit dat vele bedrijven en/ of webpagina’s het tegendeel beweren. 

Is het dan helemaal onmogelijk om haar te laten groeien? Absoluut niet, maar je moet er wel rekening mee houden dat het proces tijd nodig heeft en dit dus niet in 1-2-3 zal worden geklaard. Ben je bereid om het proces een kans te geven en is tijd daarbij je beste raadgever? Dan zijn er best wel wat tips & tricks die je zou kunnen hanteren om op termijn van verschillende haarlengtes te kunnen genieten.

Droom je van haar tot op de schouders en ben je dus op zoek naar dé manier om je haar sneller te doen groeien? Dan komt het vooral neer op een combinatie van tijd én het vermijden van beschadigingen. “Hoe groeien je haren sneller”; heeft dus niets te maken met het smeren van wondermiddeltjes maar alles te maken met een correct en gezond voedingspatroon in combinatie met de juiste verzorgingsproducten.

Zorg daarom in eerste instantie voor een voedingspatroon dat gekenmerkt wordt door voldoende mineralen en vitaminen. Denk bijvoorbeeld aan groene groenten, kip, avocado, zalm, noten, bonen en eieren; voedsel dat van nature rijk is aan vitaminen en mineralen. Je kunt deze – indien gewenst – aanvullen met bepaalde erkende voedingssupplementen zoals het bekende vitamine biotine (vitamine B) en het populaire mineraal Selenium die elk op hun beurt bijdragen aan de aanmaak van keratine (syntheses).

Maar enkel vitamines en mineralen zijn uiteraard niet voldoende. Zo is het eveneens belangrijk om de hoofdhuid in topconditie te houden. Zorg er dus voor dat je je haar niet te warm gaat douchen aangezien warmte de hoofdhuid uitdroogt. Hetzelfde principe kunnen we doortrekken bij het gebruik van föhns, krulborstels en diverse andere hittebronnen. Ga je haar en hoofdhuid bij voorkeur ook niet dagelijks wassen aangezien je op die manier belangrijke vetten kunt verwijderen alsook de talgproductie kunt verstoren. 

Verder dienen ook de haarlengten sterk en gezond te blijven. Voor de hand liggende tips & tricks zoals het minder wassen van je haar en het vermijden van bepaalde hittebronnen, zijn het dan ook waard om in acht genomen te worden. En heb je – om wat voor reden dan ook – toch te kampen met gespleten haarpunten? Dan is ook hier de sleutel tot succes “verzorging”. Laat de gespleten haarpunten door een erkend specialist bij knippen en kies vervolgens voor een op maat gemaakt verzorgingspakket om dit in de toekomst te vermijden. Kortom, “hoe laat je je haren sneller groeien”; heeft vooral alles te maken met het vinden van de juiste verzorging.

 

Hoe snel groeit haar?

Maar laat ons toch even de koe bij de horens vatten, want het proces vraagt tijd maar hoeveel tijd precies? Dat de haargroei kan worden gestimuleerd, is onderhand wel al duidelijk en dat daarbij tijd en verzorging belangrijke keywords zijn, hoeft evenmin onder stoelen of banken te worden gestoken. Maar laat ons eens even dieper ingaan op het proces waardoor we automatisch uitkomen bij de hoofdhuid. De hoofdhuid is nu eenmaal verrijkt met diverse haarfollikels die bijdragen aan de haargroei. Hoeveel cm je haar per maand groeit en hoeveel haar je per dag verliest; zoeken wij graag voor jou uit.

De haarfollikel – ook wel bekend onder de noemer “haarzakje” – bevindt zich dus net onder de hoofdhuid en staat in voor het belangrijke groeiproces van het haar. Een gemiddelde haarfollikel is ongeveer 4 tot maximaal 6 millimeter lang en moet – logischerwijze – in topconditie zijn om het haar ook effectief te laten groeien. Gemiddeld kunnen we stellen dat het haar ongeveer 1 tot maximaal 1,5 cm per maand groeit weliswaar wanneer we kunnen spreken over normale en gezonde haarcondities. Hoeveel je haar per maand groeit, is dus in grote mate afhankelijk van de gezondheid van de follikels, de hoofdhuid en het haar. Wat meteen verklaart waarom het gebruik van correcte verzorgingsproducten juist zo belangrijk is. 

Bekijken we het haargroei proces even van naderbij dan zien we een onderscheid tussen enkele belangrijke fases gaande van de anagene fase tot de catagene en telogene fase. De anagene fase wordt ook wel de actieve groeifase genoemd en duurt ongeveer 2 tot maximaal 7 jaar terwijl de catagene fase de rustfase inluidt en gemiddeld 1 tot 2 weken duurt. Het is met name de overgangsfase tussen de groei- en rustfase. De eigenlijke rustfase wordt omschreven als telogene fase en bevat het procentueel aantal haarstrengen dat op een bepaald moment niet langer actief aan het groeien is. Bij een gezonde hoofdhuid wordt de duur van deze fase op zo’n 3 tot 5 maanden geschat.

Kortom, deze fases bepalen niet alleen hoe vaak en hoe snel haar groeit maar ook hoeveel haren je per dag verliest. Gemiddeld moet je rekening houden met een verlies van 100 haren per dag. In bepaalde gevallen – hetzij door stress en/ of andere medische aandoeningen – kan sprake zijn van overmatig haarverlies.

 

Wat als mijn haar toch niet zo snel groeit?

Ondertussen wordt één en ander duidelijk en blijkt dat het niet zo vanzelfsprekend is om snel langer en dikker haar te krijgen. Echte wondermiddeltjes bestaan er dus vooralsnog niet en de sleutel tot succes blijkt te liggen in het vinden van een goede combinatie tussen tijd, verzorging en een gezonde leefstijl. Haar zal hoe dan ook iedere maand gemiddeld zo’n 1,25 cm groeien maar in sommige gevallen kan zelfs dat helemaal teniet gedaan worden.

De meest voor de hand liggende oorzaken zijn uiteraard te vinden onder de vorm van medische aandoeningen en/ of bepaalde medicamenten. Denk maar aan de bekende aandoening alopecia waardoor de haargroei grondig verstoord wordt. Daarnaast kan ook het gebruik van bepaalde medicamenten zoals chemo een effect hebben op de haarwortels. Uiteraard heb je deze oorzaken niet altijd in de hand, wat het proces op een lange weelderige haardos best wel moeilijk kan maken.

Conclusie: “Kan haar sneller groeien?”

Kortom, laat ons even alles wijselijk recapituleren; kan haar sneller groeien of niet? Hoe graag wij hier ook bevestigend op willen reageren, is het antwoord teleurstellend “neen”. Jammer genoeg bestaan er geen middeltjes om haar ook effectief sneller te doen groeien. Elke behandeling of tip die het tegendeel beweert, is hoofdzakelijk bedoeld om eventueel haarverlies en/ of beschadigingen te beperken. 

Wil je graag een lange weelderige haardos of droom je ervan dikker haar te krijgen, dan raden wij jou aan om op zoek te gaan naar wat goed is voor je haren. Zweer daarom bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon, hecht belang aan een goede hoofdhuidverzorging, probeer – bij voorkeur – 2 liter water per dag te drinken én gebruik kwalitatieve milde shampoos. Wil je graag halflang bruin haar met highlights of wil je graag verschillende haarkleuren testen? Laat je dan altijd bijstaan door een erkend specialist.

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE