Doordat de huid onder de ogen behoorlijk gevoelig is, is hij ook vatbaarder voor lijntjes, rimpels en wallen. Dat verklaart meteen waarom we eerder te maken hebben met rimpels onder de ogen dan ergens anders in het gelaat. Ben je benieuwd hoe je rimpels kunt verminderen dan wel verwijderen? En hoe je rimpels kunt voorkomen? Aarzel dan niet en lees dan maar gauw verder!
Wat zijn rimpels?
Zoals in de introductie reeds min of meer duidelijk werd, is de huid onder onze ogen bijzonder gevoelig wat meteen verklaart waarom we wel eens wakker worden met dikke ogen of opstaan en ineens vocht onder ons oog ontdekken. Dergelijke signalen wijzen vaak op vermoeidheid en weinig slaap maar kunnen ook te maken hebben met bijvoorbeeld allergieën. Naast dergelijke kwaaltjes, zullen de meesten vroeg of laat ook te kampen krijgen met droogtelijntjes onder de ogen of droge huid onder de ogen en/ of rimpels. Hoewel dat deel uitmaakt van het ouder worden, proberen velen toch steevast op zoek te gaan naar allerhande middeltjes om rimpels te voorkomen of rimpels onder de ogen te verwijderen zonder botox. Maar wat zijn rimpels en waar komen ze vandaan?
Ze komen voor in allerlei vormen en gedaanten gaande van de typische kraaienpootjes rond de ooghoeken tot fijne droogtelijntjes onder de ogen en/ of diepe rimpels onder de ogen of ter hoogte van het voorhoofd. Je kunt rimpels beschouwen als het resultaat van spieren die traag dan weer vluchtig en oncontroleerbaar samentrekken en daarbij deel uitmaken van de emotie. Ze zijn vooral goed zichtbaar tijdens het uiten van extreme emoties zoals woede, frustratie of verdriet en zorgen ervoor dat de ogen met 100% zekerheid de poorten naar de ziel openen. Zonder rimpels zouden de ogen minder spreken en het gelaat eerder emotieloos zijn, maar dat verhindert niet dat sommigen er toch wel heel erg tegen gekant zijn.
Hoewel rimpels reeds vrij vroeg ontstaan – bij vrouwen zelfs reeds tijdens de tienerjaren – worden ze pas met het verstrijken van de jaren duidelijker zichtbaar. Bij sommigen uit zich dat in een verzameling aan fijne lijntjes onder en naast het oog en ter hoogte van het voorhoofd, terwijl rimpels bij anderen dan weer tot uiting komen onder de vorm van diepe groeven in het voorhoofd. De reden dat rimpels na verloop van tijd gewoon meer zichtbaar worden, heeft vooral te maken met de elasticiteit van de huid die – veelal na het 25ste levensjaar – geleidelijk aan begint af te nemen. Deze verminderde elasticiteit komt tot stand door de combinatie van een vertraagde celdeling enerzijds en de afname van eiwitten zoals elastine én collageen. Voeg daar ook nog eens de invloeden van buitenaf aan toe zoals zon, weer en wind alsook en – indien het geval – een ongezonde leefstijl en je begrijpt meteen waarom rimpels in bepaalde situaties meer uitgesproken aan bod komen.
Mogelijke oorzaken van rimpels
Dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met rimpels, is onderhand wel al duidelijk net zoals ze ook onder verschillende vormen en gedaanten kunnen voorkomen. Zo zullen sommigen vooral te kampen hebben met stevige kraaienpootjes aan de uithoeken van beide ogen terwijl anderen te maken hebben met fijne lijntjes op het voorhoofd, dunne droogtelijntjes onder de ogen of diepe groeven ter hoogte van het voorhoofd. Waar rimpels vooral bijdragen aan het uiten van emoties – denk bijvoorbeeld aan de typische lachrimpels onder de ogen – vinden velen vooral dat ze het gezicht oud maken.
Toch kan het ontstaan van dergelijke fijne lijntjes onder de ogen of diepe groeven ter hoogte van het voorhoofd, op een wetenschappelijke manier verklaard worden. Zo leerden we onder meer dat de huid onder de ogen – in vergelijking tot andere lichaamszones – behoorlijk dun én bijgevolg gevoelig en kwetsbaar is. Daar komt ook nog eens bij dat vanaf het 25ste levensjaar de elasticiteit van de huid geleidelijk aan achteruitgaat. Dat heeft vooral te maken door een vertraagde celdeling en de aanmaak van bepaalde eiwitten zoals elastine en collageen die fel lijkt te verminderen. Vanaf dan kan het gebeuren dat bepaalde rimpels iets feller zichtbaar worden en het gezicht een oudere uitstraling bezorgen. Anderzijds zouden we onze rimpels ook moeten omarmen aangezien het een teken is van ouder te mogen worden.
Voorkomen en verwijderen van rimpels
Hoewel het ontstaan van rimpels onder welke vorm dan ook, bij de normale gang van zaken hoort en – naast allerhande externe factoren – vooral samenhangt met het ouder worden; lijken velen niet opgewassen tegen kraaienpootjes, fijne lijntjes en/ of diepe groeven. Niet geheel verwonderlijk proberen mensen op zoek te gaan naar middeltjes om deze “kwaal” zoveel mogelijk af te remmen of zelfs te voorkomen. Denk onder meer aan komkommer op de ogen, citroensap in het oog of het bekende antirimpel kussen om zoveel mogelijk rimpels onder de ogen te verwijderen of de huid onder de ogen te verstevigen. Maar kun je rimpels wel behandelen op die manier en/ of oogrimpels verminderen? Wij hebben het voor jou uitgezocht.
Alvorens je naar het beauty salon holt en/ of plastische chirurgie of botox overweegt, is het misschien handig om in eerste instantie te kijken naar minder invasieve ingrepen. Zo kun je oogrimpels dan wel kraaienpootjes alvast drastisch verminderen/ vertragen door steeds gebruik te maken van een beschermende zonnecrème en dagcrème. Kies voor een crème met een hoge UV-beschermingsgraad en combineer dit – op zonnige lente- en zomerdagen – met een grotere zonnebril die tevens ook de zone onder de ogen afdekt/ beschermt.
Daarnaast is het eveneens aangewezen om je levensstijl eens onder de loep te nemen. Het hoeft niet te verwonderen dat een ongezonde levensstijl bijdraagt aan een versnelde huidveroudering. Denk onder meer aan veel vettig eten, grote hoeveelheden alcohol en/ of roken. We willen jou zeker niets verbieden, maar probeer zo vaak mogelijk te kiezen voor gezonde vetten in combinatie met voldoende beweging en een uitgekiend slaappatroon. Je kunt deze gezonde levensstijl verder aanvullen met bepaalde antirimpel oogcrèmes en/ of de befaamde Retinol huidverzorging. Zorg daarnaast ook voor voldoende slaap inclusief vast slaappatroon, verminder de computer/ schermtijd, drink dagelijks minstens 1,5 liter water en voeg – indien mogelijk – een beetje citroensap aan het geheel toe.
Kies de juiste make-up!
In het geval de bovenstaande tips & tricks je niet de nodige voldoening geven, kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot make-up. Kies daarbij in eerste instantie voor een goede basis bestaande uit een primer inclusief concealer waarmee je littekens, vlekjes, lijntjes en/ of andere markering reeds min of meer kunt wegwerpen. Werk af met een vleugje van de juiste foundation en durf bepaalde zones in het gelaat extra in de kijker te zetten. We denken hierbij aan een tikkeltje rouge ter hoogte van de jukbeenderen, de meest prachtige en beste oogschaduw voor een glamorous look en/ of een kwalitatieve lipgloss om je lippen echt te laten spreken.
Met slechts kleine aanpassingen hier en daar kun je al een totaal andere look creëren. Geen nood dus om meteen naar de chirurg te hollen of te kiezen voor botox!
KOMMENTAR VERFASSEN
0 KOMMENTARE