Enkele tips om puistjes op de kin te bestrijden

Laatste update: 19.04.24

 

Wist je dat niet alleen pubers maar ook volwassen vrouwen vanaf 25 jaar last kunnen krijgen van pukkels of acne? Hoewel de plaats waar ze voorkomen lichtjes afwijkt naargelang de leeftijd – van het voorhoofd naar de kin – zijn de oorzaken min of meer gelijkaardig. Wij gaan samen met jou op zoek naar de reden van het ontstaan alsook het antwoord op de vraag; “wat helpt tegen puistjes?”.  

 

Puistjes op de kin; wat nu?

We horen en/ of lezen het wel vaker; “alleen pubers of jonge tieners hebben vroeg of laat te kampen met puisten.” Maar wist je dat ook jonge vrouwen vanaf 25 jaar en ouder last kunnen hebben van stevige acne of puistjes? Waar de pukkels bij pubers zich eerder lijken te ontwikkelen ter hoogte van het voorhoofd, krijgen jonge vrouwen vaak te maken met onderhuidse puisten op de kin of puistjes in de neusholte. Indien pukkels op de kin frequent voorkomen, durft men al gauw spreken van “kin-acne”.

Afhankelijk van de gevoeligheid en staat van de huid, kunnen puistjes in de vorm van een grote pijnlijke sterk roodgekleurde bult voorkomen dan wel als gewone (kleine) witte bultjes. En hoewel dergelijke pukkels of bultjes in de meeste gevallen ontstaan door een toenemende olieproductie onder de eerste huidlagen, zijn de oorzaken veel ruimer dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Zo kunnen puistjes ter hoogte van de kin en/ of de kaaklijn meestal gerelateerd worden aan hormonale acne. We denken hierbij aan een beginnende puberteit, opkomende menstruatieperiode, zwangerschap, pil of menopauze. Maar het hoeft uiteraard niet altijd hormonaal te zijn. Zo bestaan er jammer genoeg ook heel wat chronische aandoeningen die de hormoonspiegel dusdaning in de war kunnen brengen dat het lichaam hierop reageert door de aanmaak van onderhuidse pukkels. In dergelijke situaties hebben we het dan voornamelijk over ziektes zoals endometriose en PCOS; polycysteus-ovariumsyndroom.

 

Verschil acne en incidentele puistjes

Maar alvorens we hier verder op ingaan, is het misschien aangewezen om een misverstand de wereld uit te helpen. Want ja, er is wel degelijk een – hetzij een licht – verschil tussen acne enerzijds en incidentele puistjes die zo nu en dan even lijken op te spelen.

Zo wordt acne beschouwd als een officiële erkende huidaandoening waar heel wat mensen langdurig – als in jaren – last van kunnen ondervinden. Het is tevens een huidaandoening die – naargelang bepaalde triggers – keer op keer lijkt op te spelen. Puistjes en/ of andere onzuiverheden zoals de bekende blackheads of mee-eters, zijn een bepaalde vorm/ symptoom van acne. Let wel; het is niet omdat je nu en dan eens last hebt van puistjes, dat je ook met zekerheid aan acne lijdt.

Dat gezegd zijnde; of je nu last hebt van diepgewortelde acne dan wel te kampen hebt met incidentele puistjes en/ of andere onzuiverheden; het kan een mens bijzonder onzeker maken. Toch is dat nergens voor nodig aangezien 75 tot 80% er ooit wel eens mee te maken krijgt. Over het hoe en waarom ze ontstaan en wat je er zoal tegen kunt doen; gaan we verder in de tekst dieper op in.

Waardoor ontstaat acne?

Dat acne één van de meest frequent voorkomende huidaandoeningen is, hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. Deze onderhuidse – vaak pijnlijke rode – bultjes ontstaan ter hoogte van het voorhoofd, de kin en/ of de kaaklijn en kunnen het zelfvertrouwen behoorlijk naar omlaag halen. Toch is dat nergens voor nodig, zoals reeds in het voorgaande stukje geopperd. Heel wat mensen – en heus niet alleen tieners – krijgen er vroeg of laat ooit wel eens mee te maken. Maar waarom ontstaan dergelijke onderhuidse bultjes en vooral; wat kun je doen en wat moet je absoluut vermijden?

Het spreekt voor zich dat de hormoonspiegel in de eerste plaats een belangrijke trigger is in het ontstaan van acne, puistjes en/ of andere onzuiverheden. Tieners – zowel jongens als meisjes – krijgen er vaak mee te kampen zodra ze in de puberteitsfase belanden. Hoewel in een dergelijke situatie de acne hoofdzakelijk ter hoogte van het voorhoofd opduikt, kunnen ook andere delen van het gezicht er onder lijden. We denken aan de kin, de kaaklijn en soms zelfs op de neus. In beperkte gevallen – en misschien hoofdzakelijk bij tienerjongers – kunnen puistjes of acne ook voorkomen ter hoogte van de schouderbladen en/ of rug. 

Naast de hormonale acne kan ook vervuiling aan de basis liggen van het ontstaan van acne of andere onzuiverheden. Het hoeft niet te verwonderen dat je handen een bron van bacteriën zijn. Ook logisch aangezien je met je handen alles aanraakt gaande van de deurknoppen tot de autodeur, het toetsenbord of het toilet. Het lijstje kan verder worden aangevuld met slaapproblemen, stress en/ of een verminderde weerstand waardoor acne of andere onzuiverheden een meer dan logisch gevolg zijn.

 

Hormonale huishouding

In het voorgaande stukje werd al snel duidelijk dat er heel wat oorzaken aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van acne, puistjes en/ of andere onzuiverheden. Daar werd tevens ook meteen duidelijk dat een veranderende hormoonspiegel als – misschien wel belangrijkste – factor kon worden beschouwd en dit zowel bij opgroeiende pubers alsook bij jonge vrouwen vanaf 25 jaar en ouder.

Wanneer jongens en meisjes in de puberteitsfase belanden, gaat dit gepaard met heel wat veranderingen op lichamelijk vlak. En dan hebben we het uiteraard niet alleen over de zichtbare veranderingen, maar tevens ook over inwendige veranderingen ter hoogte van bijvoorbeeld de huidlagen. Zo zorgt de puberteitsfase voor een belangrijke verhoging in de talgproductie waardoor kliertjes makkelijker verstopt kunnen raken en bijgevolg pijnlijke rode bultjes veroorzaken. Dergelijke onderhuidse ontstoken haarzakjes kunnen – afhankelijk van persoon tot persoon – evolueren naar acne of zich voortzetten onder de vorm van incidentele puistjes. Hoewel ze hoofdzakelijk opspelen ter hoogte van het voorhoofd, behoren ook de kaaklijn, de schouderbladen en/ of de rug tot de “favoriete” plekjes van dergelijke huidaandoening.

Maar niet alleen tijdens de puberteitsfase kunnen acne en puistjes opspelen, ook op latere leeftijd is het ontstaan ervan erkend. We denken dan vooral aan jonge vrouwen vanaf de leeftijd van 25 jaar en ouder bij wie zo nu en dan onderhuidse bultjes de kop op steken. In tegenstelling tot de befaamde puberteitsfase, lijken de puistjes zich hier voornamelijk ter hoogte van de kin te ontwikkelen. De oorzaken hiervan zijn vaak ook hormonaal gebonden waarbij puistjes een teken kunnen zijn van endometriose of een (opeens) langdurige menstruatie. Daarnaast kunnen puistjes ook aantonen of iemand zwanger dan wel ongesteld is.

Voeding of slaaptekort

Naast de hormonale huishouding, kunnen puistjes of acne op de kin eveneens te wijten zijn aan een bepaald voedingspatroon en/ of bijbehorend slaaptekort. Het spreekt voor zich dat dergelijke oorzaken vrij persoonsgebonden zijn wat betekent dat ze bij de ene persoon aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van puistjes en bij de andere persoon helemaal niets veroorzaken. Zo kunnen bepaalde voedselallergieën en/ of intoleranties een bepaalde vorm van acne opwekken net zoals het regelmatig vettig en ongezond eten en het nuttigen van heel wat alcohol en frisdranken.

Verder kan ook een verkeerd dan wel verstoord slaappatroon acne en andere onzuiverheden in de hand werken. Het is dus belangrijk om een zo correct mogelijk slaappatroon te hanteren waarbij je steevast rond hetzelfde uur naar bed gaat en voor het slapengaan de schermtijd beperkt dan wel helemaal afweert. Indien je echt moeilijk in slaap kunt raken en te kampen hebt met een slaapprobleem, dan is het aangewezen om je tot je huisarts te wenden.

 

Stress en onrust

Tot slot kunnen ook bepaalde gevoelens van onrust en stress aan de basis liggen van acne op de kin of onderhuidse pukkels ter hoogte van de kaaklijn. Stress zorgt nu eenmaal voor een belangrijke verhoging op het gebied van de talgproductie ter hoogte van de huid, wat een opflakkering van puistjes logischerwijze in de hand zal werken.

 

Wat kun je doen tegen puistjes/ acne op de kin?

Nu we op de hoogte zijn van de mogelijke oorzaken, is het aangewezen om de ontstoken puistjes te behandelen zodoende een vermindering ervan in de hand te werken. Kortom, wat helpt tegen acne? Moet je op zoek naar een speciale puisten crème of één of andere zalfje tegen puistjes? Of is het uitknijpen van de onderhuidse puist misschien een beter idee? Benieuwd naar de mogelijke behandelingen? Lees dan zeker even verder!

Zo raden heel wat experts aan om in eerste instantie aandacht te besteden aan de dagelijkse verzorging van de huid en het voedingspatroon. Zo is het belangrijk om je huid elke ochtend én avond grondig te reinigen met behulp van wat lauw water. In het verlengde daarvan dien je dit natuurlijk te combineren met een gezond en evenwichtig voedingspatroon waarbij 1,5 à 2 liter water per dag toch wel een vereiste is. Ook bepaalde fruit- én groentesoorten zoals wortelen, pompoen, mango en abrikozen dragen bij aan een verbeterde talgproductie van de huid.

Zodra je dit onder controle hebt, kun je eventueel je toevlucht zoeken naar specifieke puistjespatches. Dergelijke patches worden gekenmerkt door een verzorgende werking en dienen gewoon op de puist of pukkel te worden geplakt. Dankzij de hydrocolloïde laag, zijn de patches in staat om een teveel aan talg, vocht en bacteriën op te nemen zonder dat de puist of pukkel daarbij uitdroogt. Deze techniek helpt overigens niet alleen voor puistjes ter hoogte van de kin maar blijken ook een goede aanbeveling om puistjes op het voorhoofd te verwijderen. 

Eindbeoordeling

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op een veel gemaakte  beautyfout. Zo wordt wel eens gezegd om tandpasta op de puist te smeren. Dat wordt echter stelselmatig door menig expert tegengesproken én dus afgeraden. Tandpasta – en eender welk ander smeerseltje – zorgt ervoor dat de puist uitdroogt en dat bacteriën hun weg naar buiten niet langer kunnen vinden. Wanneer bacteriën niet naar buiten kunnen, gaan ze zich ophopen waardoor al gauw een nieuw onderhuidse puist ontstaat.

Indien je een grote (pijnlijke) puist toch wilt behandelen, is het beter om gebruik te maken van de eerder vernoemde patches of – in ernstige gevallen – je toevlucht te zoeken tot een erkend dermatoloog. En indien je je toch onzeker mocht voelen door deze huidaandoening, kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot erkende make-up primers en/ of andere productjes waarmee je de acne wat kunt verdoezelen. Echter, is het helemaal niet iets om je over te schamen!

 

KOMMENTAR VERFASSEN

0 KOMMENTARE