Heb je behoorlijk wat last van acne – hetzij onder de vorm van puistjes op de kin dan wel mee-eters – dan zorgt dit vaak voor een averechts effect op het zelfvertrouwen. Toch zijn mee-eters helemaal niets om je over te schamen. Wij zoeken graag voor je uit waarom mee-eters kunnen ontstaan en wat je er zoal tegen kunt doen om ze te verwijderen en/ of voorkomen.
Wat zijn mee-eters?
Maar laat ons eerst even van bij het begin beginnen. Mee-eters – hoewel vaak op verschillende manieren geschreven, is enkel en alleen de schrijfwijze met het liggende streepje correct – worden in de volksmond ook wel eens comedonen, blackheads of, weliswaar onterecht, puisten op de kin genoemd. Het zijn de typische witte of zwarte puntjes die – hoofdzakelijk op het gezicht – verschijnen en die het zelfvertrouwen een enorme knauw kunnen geven. Echter is dat nergens voor nodig aangezien mee-eters vaker voorkomen dan je misschien zelf in eerste instantie dacht.
Toch lijken de meeste mensen meteen geneigd om deze vervelende puntjes uit te knijpen, maar is dat wel zo een goed idee? Wil je werkelijk af van deze – voor jouw zelfvertrouwen – vervelende vorm van acne? Dan is het belangrijk om te weten wat het fenomeen precies inhoudt, waarom ze ontstaan én vooral hoe je ze op een veilige en correcte manier kunt aanpakken. En wij willen jou daar alvast zo goed mogelijk bij helpen.
Mee-eters worden beschouwd als minuscule verstoppingen ter hoogte van het haarzakje; wat dan weer een onderdeel is van de poriën. De poriën in onze huid zorgen ervoor dat talg, vuil en/ of zweet ons lichaam op een eenvoudige en snelle manier kunnen verlaten. Maar soms wordt dit proces verstoord waardoor talg, zweet en/ of vuil zich gaan ophopen en uiteindelijk uitmonden in de bekende mee-eters of comedonen. Hoewel mee-eters hoofdzakelijk voorkomen in de bekende T-zone (voorhoofd, kin en neus), kunnen ze – weliswaar in mindere mate – eveneens opduiken ter hoogte van de rug of zelfs in het oor.
Onterecht worden mee-eters wel eens verward met de klassieke puistjes, hoewel ze in realiteit niet helemaal hetzelfde zijn. Stel dat het aantal bacteriën in reeds bestaande mee-eters verder aangroeit, dan kan het haarzakje ontstoken raken waardoor er zich op termijn een puistje ontwikkeld. Maar, puistjes kunnen daarnaast ook perfect ontstaan zonder dat daarbij een mee-eter aan de basis lag/ ligt. Kortom, het proces is vaak heel wat omslachtiger wat het verwijderen van de meeeter – prefereer bij voorkeur de algemene schrijfwijze “mee-eter” – niet altijd even vanzelfsprekend maakt.
Het ontstaan van mee-eters
Zoals in het bovenstaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, ontstaan comedonen op het moment dat er (teveel) talg, zweet en/ of dode huidcellen bij elkaar ophopen en daardoor de poriën verstoppen. Het laten rijpen van de ontstoken talgklier mondt dan op termijn uit in een heleboel zwarte of witte puntjes die bekend staan onder de vorm van mee-eters. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen de bekende blackheads – oftewel open comedonen – en de whiteheads – ook wel gesloten comedonen genoemd.
Hoewel een poriën reiniger – bij voorkeur omschreven als “poriënreiniger” – eventueel soelaas zou kunnen bieden om de verstopte poriën weer vrij te maken van talg en dode huidcellen, is het voorkomen van mee-eters een pak aannemelijker. Echter, om zwarte puntjes op je neus te kunnen vermijden dienen we verder in te spelen op het ontstaan ervan.
Het ontstaan van black- en/ of whiteheads ligt hoofdzakelijk bij de ophoping van talg, dode huidcellen (bacteriën) en/ of zweet die – om wat voor reden dan ook – niet langer in staat zijn om ons lichaam via de poriën te verlaten. Vaak kan dit hormonaal gebonden zijn hoewel ook bepaalde make-up, huidverzorgingsproducten en/ of een verkeerde voeding eveneens aan de basis kunnen liggen van talgophoping en bijgevolg mee-eters. In – weliswaar – beperkte mate kan het ontstaan van mee-eters eveneens gebonden zijn aan een medische aandoening alsook aan het gebruik van bepaalde medicijnen.
Hoe mee-eters verwijderen?
Nu we perfect weten wat mee-eters precies zijn en hoe ze ontstaan, is het uiteraard aangewezen om op de proppen te komen met misschien wel enkele wondermiddeltjes. Schuim je het internet af dan worden jou langs alle kanten verschillende tutorials aangeboden denk maar aan de bekende “Mee eters verwijderen YouTube” of “Blackheads verwijderen YouTube” video’s die online te vinden zijn.
Daarnaast raden anderen dan weer aan om de blackheads te verwijderen met een comedonenlepel of gebruik te maken van de populaire Kruidvat whitening strips of mee-eter verwijderaar van het Kruidvat. Anderen steunen dan weer het principe van tandpasta op puistjes of zweren bij het uitknijpen van de mee-eters. Maar is dat allemaal wel zo een goed idee? Kunnen mee-eters op die manier eenvoudig verwijderd worden of maak je het probleem alleen maar erger?
Zo raden experts al gauw aan om het uitknijpen van mee-eters zoveel mogelijk tot een minimum te beperken dan wel helemaal te vergeten, daar het risico op huidbeschadigingen en ontstekingen te groot is. Bovendien kunnen eventuele bacteriën op je vingers het probleem alleen maar erger maken en dat willen we toch niet, of wel?
Experts raden dan ook aan om je toevlucht te zoeken tot tal van andere hulpmiddeltjes om de mee-eters op je neus te verwijderen. Denk daarbij aan het exfoliëren van de huid, het gebruik van neusstrips wanneer het gaat om grotere mee-eters, het gebruik van een comedonenlepel als optimale mee-eter verwijderaar en zelfs tandpasta behoren tot de opties. Indien bovenstaande trucjes niet meteen soelaas bieden, kun je altijd nog terecht bij een erkend en ervaren schoonheidsspecialist die vast en zeker raadt weet met deze witte en/ of zwarte puntjes.
Verlaag de talgproductie
Maar laat ons even eerlijk zijn want het verwijderen van mee-eters zou niet moeten als we het ontstaan ervan kunnen voorkomen. Aangezien mee-eters hoofdzakelijk ontstaan door middel van een verhoogde talgproductie, dode huidcellen, bacteriën en/ of zweet, raden experts aan om deze basisfactoren in essentie te gaan aanpakken. Zo kun je je talgproductie van binnen- en buitenuit op een eenvoudige manier gaan verlagen zodoende witte of zwarte mee-eters te voorkomen.
Zo staat de productie van talg in nauw verband met je hormonen wat meteen verklaart waarom men in de puberteit vaak meer last ondervindt van zwarte of witte mee-eters. Uiteraard kun je hier zelf weinig aan doen aangezien het een fase is waarin je lichaam zich klaarmaakt voor veranderingen. Echter kunnen meisjes er wel voor kiezen om eventueel vervroegd met anticonceptie te beginnen aangezien op die manier de talgproductie vermindert alsook de kans op het ontstaan van comedonen. Let wel; ook anticonceptie kan nadelige effecten met zich meebrengen waardoor het verstandig is om je te laten bijstaan door een erkend gynaecoloog.
Van buitenaf kun je de talgproductie eveneens in balans brengen met behulp van de juiste skincare producten. Kies bij voorkeur voor verzorgingsproducten met een hoog gehalte aan vitamine A (Retinol) enerzijds en vitamine E, Glabridine of zink anderzijds.
Extra tips om mee-eters te voorkomen
Tot slot willen we nog enkele – misschien wel waardevolle – tips meegeven om het ontstaan van mee-eters zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. Uiteraard weten we ook dat bepaalde factoren zoals medische aandoeningen, sommige medicatie of levensfases (puberteit) niet meteen in ons bereik liggen. Toch zijn er enkele kleine aanpassingen die misschien wel soelaas kunnen bieden.
Zo raden wij aan om een zo gezond mogelijk voedingspatroon en levensstijl te hanteren. Kies voor voedselconsumptie rijk aan vitamine A, vitamine C en E. Denk hierbij aan sinaasappels en spinazie. Vermijd eventueel koemelk en afgeleide producten zoals kaas en chocolade gedurende een beperkte tijd om te zien of het proces van mee-eters verbeterd. Koemelk verhoogt de kans op talgproductie nu eenmaal aanzienlijk.
Verder is ook een correcte huidverzorging een sleutel tot succes. Bij het gebruik van gezichtsmaskers en verzorgingsproducten is het aangewezen om – bij voorkeur – producten te gebruiken met zo min mogelijk schadelijke stoffen. Daarnaast raden experts eveneens aan om minstens 2 liter water per dag te drinken zodoende je lichaam én huid voldoende te hydrateren. En wil je die vervelende mee-eters graag bedekken, kies dan voor een kwalitatieve goede primer en bijbehorende correcte make-up.
KOMMENTAR VERFASSEN
0 KOMMENTARE